Makeuttamaton, imelletty mämmi.
Helppo makeuttamaton, mutta aidosti imelletty mämmi.
Ei lisätä siirappia eikä sokeria. Makeus saadaan aidosti imeltämällä.
On hyvä vappumämmi, kun valmistat lisukkeeksi runsaan annoksen makeaa sitruuna- appelsiihilloa tai marmeladia.
Ainekset:
3,5 l vettä
1,1 kg karkeita ruisjauhoja
0,4 kg ruismaltaita
noin 0,3-0,5 kg hyvin soseutuvia perunoita imeltymistä tehostamaan
1 ruokalusikallinen jauhettua pomeranssin kuorta
1 teelusikallista suolaa
Valmistusohje:
1. Keitä perunat suolattomassa vedessä ja tee niistä notkea sose. Kuumenna vesi, 3,5 litraa, kattilassa noin 65-70 asteiseksi. Sekoita veden kuumenemista odotellessa maltaat ja jauhot kuivina kulhossa.
Lisää mallas-jauhoseos vähitellen ja koko ajan sekoittaen noin 65-70 asteiseen veteen, niin että saadaan hiukan puuromainen mämmiseos. Suola lisätään imeltämisen jälkeen. Lisää perunasose hyvin sekoittaen imeltymistä tehostamaan. Laita kansi kattilaan.
2. Laita mämmiseoskattila noin 65-70 asteiseen sähkölieden uuniin. Annä mämmiseoksen imeltyä noin 3-4 tuntia. Ylipitkä imeltymisaika pilkkoo makeuden edelleen vähemmän makeiksi aineiksi. Sekoita imeltämisen aikana 2-4 kertaa. Seuraa maistamalla imeltymisen etenemistä.
3. Laita imeltynyt mämmiseoskattila liedelle. Lisää suola ja pomeranssinkuori. Kuumenna varovasti ja koko ajan tehokkaasti sekoittaen, niin että mämmiseos alkaa kuplimaan. Varo pohjaan palamista. Anna kuplia noin 10 minuuttia. Siirrä mämmiseos sivuun ja anna seisoa noin 15 minuuttia.
4. Laita mämmi posliiniseen tai lasiseen uunivuokaan. Lisää mämmin pinnalle muutama lusikallinen vettä estämään kuorettumista.
5. Paista aluksi noin 180 asteisessa sähkölieden uunissa. Kun mämmi alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila noin 140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia. Lisää paistamisen aikana mämmin pinnalle vettä muutama ruokalusikallinen 2-3 kertaa estämään kuorettumista.
Paista makeuttamatonta, mutta aidosti imellettyä mämmiä noin 3-4 tuntia.
6. Anna mämmin seisoa peitettynä viileässä noin 3 päivää, mämmi on silloin parhaimmillaan. Tarjoile mämmi tuttujen lisukkeiden kanssa.
Vappumämmiin sopii hyvin makea sitruuna-appelsiinihillo tai marmeladi. Sitruuna-appelsiinihillon voit valmistaa kuorineen, mutta pese sitruunat ja appelsiinit huolellisesti ja anna olla vedessä jonkin aikaa ja huljuttele välillä.