Suomalaislapset syövät liikaa lihaa
Tutkimusten mukaan suomalaislapset syövät liikaa lihaa ja liian vähän kasviksia. Eipä yllättänyt. Mitenkäs teillä? Osaatteko käyttää muitakin kasviksia kuin tomaattia, porkkanaa ja kurkkua? Onko joka aterialla jauhelihaa, nakkeja tai leikkelettä?
http://www.hs.fi/hyvinvointi/a1442206647823?ref=hs-art-luetuimmat-8
http://www.ravitsemusneuvottelukunta.fi/portal/fi/ajankohtaista?bid=4341
Kommentit (3)
Viikonloppuisin syödään lihaa, arkisin kasvs- ja kalaruokia. Kaikilla aterioilla (keittoja lukuunottamatta) erilaisia höyrytettyjä tai uunissa valmistettuja kasviksia sekä salaattia. Nakkeja ja muuta makkaraa pari kertaa kesällä.
Olen ihmetellyt samaa. Meillä kotona laitetaan ehkä kerran kahdessa viikossa tai 1,5 viikon välein punaista lihaa päivälliseksi, aika harvoin siis. Itse en syö punaista lihaa ollenkaan. Sen sijaan meillä syödään usein kasvisruokaa (linssit, pavut varsinkin ahkerassa käytössä), kalaa ja, käytännöllisyyden vuoksi, myös broileria. Punainen liha on yleensä riistaa. Leikkeleitä on harvoin, joskus ostan lapsille meetvurstia luomuna, joskus broileri- tai kalkkunaleikkelettä. En kertakaikkiaan ymmärrä, miten ja miksi pitäisi olla lihaa joka päivä.
En mitenkään fanaattisesti vastusta nakkeja tai makkaraakaan, niistäkin löytyy nykyään tosi hyviä vaihtoehtoja, mm. Lisäaineeton lenkkimakkara Snellmannilta. Lapsille ainakin maistui kun kerran ostin :) Nitriitittömiä ja lisäaineettomia on, ne vain maksavat enemmän.
Soijaa meillä ei juurikaan syödä tai tosi harvoin.
Syötiin äsken juuressosekeittoa ja perunarieskaa juustolla. :) Arkisin tuppaa jäämään vihannekset vähemmälle, mutta viikonloppuisin tulee panostettua enemmän. Ei syödä punaista lihaa tai nakkeja kuin ehkä kerran viikossa.