Vinkkejä pizzan paistamiseen leivinuunissa
Ostimme mökin, jossa leivinuuni ja haluaisin kokeilla paistaa pizzaa siellä. Mitä tarvitsen? Miten kauan se pizza siellä pidetään suunnilleen? Kiitos avustasi.
Kommentit (26)
Kannattaa ostaa myös lämpömittari jotta tiedät koska se pizza kannattaa laittaa uuniin. Mutta muista ottaa se pois ennen kuin poltat seuraavan pesällistä puita, meiltä löytyy aika monta kärventynyttä mittaria.
Vierailija kirjoitti:
Tarvitset harjan ja vesiämpärin. Sillä ämpärissä kastellulla harjalla lakaiset tuhkat uunin pohjalta tuhkapesään. Sitten tarvitset leipälapion, jolla saat vietyä pitsan uuniin ja noukittua sieltä pois.
Parin pesällisen polton jälkeen uuni todennäköisesti on sopivan kuuma, eli siinä 250 astetta. Pitsan paistoaika on 10-15 min riippuen uunin lämpötilasta: tarkkaile, ettei pala. Kuinka kauan lämpö säilyy sopivana, riippuu uunista ja köytetystä polttopuusta, mutta usein noin tunnin tai pari, sitten se laskee tasolle, joka sopii esim patojen ja laatikoien, myöhemmin puurojen haudutukseen.
Hyviä vinkkejä muuten mutta pizzan paistaminen 250 asteessa 15 minuuttia johtaa kärähtämiseen. Pizzerian uunit on 200-asteisia ja niissä pizza on uunissa 5-8 minuuttia. Kun pohja on kypsä ja juusto on sulanut, on pizzasi valmista, tarkkaile itse miten kypsyminen etenee ja ota pois kun näyttää valmiilta.
t: entinen pizzanpaistaja
Riippuu myös täytteistä ja niiden määrästä, että miten nopeasti pizza kypsyy. Esim. ananaksesta kannattaa puristella nesteitä vähän vähemmäksi.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Tarvitset harjan ja vesiämpärin. Sillä ämpärissä kastellulla harjalla lakaiset tuhkat uunin pohjalta tuhkapesään. Sitten tarvitset leipälapion, jolla saat vietyä pitsan uuniin ja noukittua sieltä pois.
Parin pesällisen polton jälkeen uuni todennäköisesti on sopivan kuuma, eli siinä 250 astetta. Pitsan paistoaika on 10-15 min riippuen uunin lämpötilasta: tarkkaile, ettei pala. Kuinka kauan lämpö säilyy sopivana, riippuu uunista ja köytetystä polttopuusta, mutta usein noin tunnin tai pari, sitten se laskee tasolle, joka sopii esim patojen ja laatikoien, myöhemmin puurojen haudutukseen.
Hyviä vinkkejä muuten mutta pizzan paistaminen 250 asteessa 15 minuuttia johtaa kärähtämiseen. Pizzerian uunit on 200-asteisia ja niissä pizza on uunissa 5-8 minuuttia. Kun pohja on kypsä ja juusto on sulanut, on pizzasi valmista, tarkkaile itse miten kypsyminen etenee ja ota pois kun näyttää valmiilta.
t: entinen pizzanpaistaja
Missähän sinä olet niitä pizzoja paistellut? Normaalisti pizzauunin lämpötila on n. 400 Celsiusastetta. Sieltä 380 asteesta jopa 500 asteeseen. Pizza on siellä sisällä minuutin pari.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Tarvitset harjan ja vesiämpärin. Sillä ämpärissä kastellulla harjalla lakaiset tuhkat uunin pohjalta tuhkapesään. Sitten tarvitset leipälapion, jolla saat vietyä pitsan uuniin ja noukittua sieltä pois.
Parin pesällisen polton jälkeen uuni todennäköisesti on sopivan kuuma, eli siinä 250 astetta. Pitsan paistoaika on 10-15 min riippuen uunin lämpötilasta: tarkkaile, ettei pala. Kuinka kauan lämpö säilyy sopivana, riippuu uunista ja köytetystä polttopuusta, mutta usein noin tunnin tai pari, sitten se laskee tasolle, joka sopii esim patojen ja laatikoien, myöhemmin puurojen haudutukseen.
Hyviä vinkkejä muuten mutta pizzan paistaminen 250 asteessa 15 minuuttia johtaa kärähtämiseen. Pizzerian uunit on 200-asteisia ja niissä pizza on uunissa 5-8 minuuttia. Kun pohja on kypsä ja juusto on sulanut, on pizzasi valmista, tarkkaile itse miten kypsyminen etenee ja ota pois kun näyttää valmiilta.
t: entinen pizzanpaistaja
Missähän sinä olet niitä pizzoja paistellut? Normaalisti pizzauunin lämpötila on n. 400 Celsiusastetta. Sieltä 380 asteesta jopa 500 asteeseen. Pizza on siellä sisällä minuutin pari.
Varmaan jossain ABC:llä.
Siis laitetaanko se pizza sinne ilman mitään peltiä pohjana?
Siis perinteinen pizzauuni on KUUMA. Korkeampi lämpötila kuin mihin tavallinen sähköuuni pystyy. Ideana on paistaa mahdollisimman nopeasti kuumassa uunissa valmiiksi.
Vierailija kirjoitti:
Siis laitetaanko se pizza sinne ilman mitään peltiä pohjana?
Kyllä. Sillä tavalla leivinuunia käytetään. Tuli ja hiillos työnnetään sinne uunin perälle ja harjalla putsataan uunin pohja puhtaaksi. Leivinuunissa on tärkeää polttaa vain puhdasta puuta.
Mulla on kotona iso leivinuuni ja paistelee talvella siellä pizzoja. Pari pesää ei todellakaan riitä vaan pari korillista puita ja useampi tunti. Nykyään uunin pohja on jo niin kulunut että käytän pizzakiveä jonka laitan uuniin hetken tuhkien vetämisen jälkeen.
Paistan aina useamman pizzan. Uunin mittari näyttää reilusti yli 300 mutta pohjalta toki kuumempi. Meillä on itse tehty iso pizzalapio.
Me lämmitetään leivinuuni n.300 astetta, pitsat (kohtuullinen määrä täytettä, eikä mitään pellillistä! leivinpaperin päällä suoraan uunin pohjalle! Silloin voi jättää tuon vesi+harja kombon myös pois! 3-5min ja tulee muuten ihan parasta pitsaa!!
Pizzakivi voi toimia myös leivinuunissa
Leivinuunissa tuli aivan parasta pizzaa, siis joissakin artesaanipizzapaikoissa saanut heikompitasoista mitä saatiin aikaiseksi. Leivinuuni kuumaksi, kaavi tuhkat pois ja pizzakivellä sai perfetto pohjan. Kyllä se näkee ja ellei muuten niin ensimmäisen jälkeen osaa katsella tarkkaa aikaa. Mutta kun pinta kullankeltaisen rapea niin normaalin paksuinen pohjakin valmis.
Yritä saada se uuni reippaasti yli 300 asteiseksi, mielummin 400 asteiseksi ja sitten noin 1 min siellä uunissa. saat parhaan sitkon siihen pohjaan. Ja sen leipä/ pizzalapion tarvitset ihan ehdottomasti.
Kiitos vinkeistä. Kylläpä innostuin.
ap
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Tarvitset harjan ja vesiämpärin. Sillä ämpärissä kastellulla harjalla lakaiset tuhkat uunin pohjalta tuhkapesään. Sitten tarvitset leipälapion, jolla saat vietyä pitsan uuniin ja noukittua sieltä pois.
Parin pesällisen polton jälkeen uuni todennäköisesti on sopivan kuuma, eli siinä 250 astetta. Pitsan paistoaika on 10-15 min riippuen uunin lämpötilasta: tarkkaile, ettei pala. Kuinka kauan lämpö säilyy sopivana, riippuu uunista ja köytetystä polttopuusta, mutta usein noin tunnin tai pari, sitten se laskee tasolle, joka sopii esim patojen ja laatikoien, myöhemmin puurojen haudutukseen.
Hyviä vinkkejä muuten mutta pizzan paistaminen 250 asteessa 15 minuuttia johtaa kärähtämiseen. Pizzerian uunit on 200-asteisia ja niissä pizza on uunissa 5-8 minuuttia. Kun pohja on kypsä ja juusto on sulanut, on pizzasi valmista, tarkkaile itse miten kypsyminen etenee ja ota pois kun näyttää valmiilta.
t: entinen pizzanpaistaja
Eikö pizzauunin lämpö ole 300 astetta?
Huomautuksena, että jos normaaliin leivinuuniin yrittää saada mittariin 400 astetta, niin katastrofi alkaa olla aika lähellä.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Tarvitset harjan ja vesiämpärin. Sillä ämpärissä kastellulla harjalla lakaiset tuhkat uunin pohjalta tuhkapesään. Sitten tarvitset leipälapion, jolla saat vietyä pitsan uuniin ja noukittua sieltä pois.
Parin pesällisen polton jälkeen uuni todennäköisesti on sopivan kuuma, eli siinä 250 astetta. Pitsan paistoaika on 10-15 min riippuen uunin lämpötilasta: tarkkaile, ettei pala. Kuinka kauan lämpö säilyy sopivana, riippuu uunista ja köytetystä polttopuusta, mutta usein noin tunnin tai pari, sitten se laskee tasolle, joka sopii esim patojen ja laatikoien, myöhemmin puurojen haudutukseen.
Hyviä vinkkejä muuten mutta pizzan paistaminen 250 asteessa 15 minuuttia johtaa kärähtämiseen. Pizzerian uunit on 200-asteisia ja niissä pizza on uunissa 5-8 minuuttia. Kun pohja on kypsä ja juusto on sulanut, on pizzasi valmista, tarkkaile itse miten kypsyminen etenee ja ota pois kun näyttää valmiilta.
t: entinen pizzanpaistaja
Eikö pizzauunin lämpö ole 300 astetta?
Meillä on ihan pizzauuni, siellä lämpötila on lähempänä 400 astetta.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Tarvitset harjan ja vesiämpärin. Sillä ämpärissä kastellulla harjalla lakaiset tuhkat uunin pohjalta tuhkapesään. Sitten tarvitset leipälapion, jolla saat vietyä pitsan uuniin ja noukittua sieltä pois.
Parin pesällisen polton jälkeen uuni todennäköisesti on sopivan kuuma, eli siinä 250 astetta. Pitsan paistoaika on 10-15 min riippuen uunin lämpötilasta: tarkkaile, ettei pala. Kuinka kauan lämpö säilyy sopivana, riippuu uunista ja köytetystä polttopuusta, mutta usein noin tunnin tai pari, sitten se laskee tasolle, joka sopii esim patojen ja laatikoien, myöhemmin puurojen haudutukseen.
Hyviä vinkkejä muuten mutta pizzan paistaminen 250 asteessa 15 minuuttia johtaa kärähtämiseen. Pizzerian uunit on 200-asteisia ja niissä pizza on uunissa 5-8 minuuttia. Kun pohja on kypsä ja juusto on sulanut, on pizzasi valmista, tarkkaile itse miten kypsyminen etenee ja ota pois kun näyttää valmiilta.
t: entinen pizzanpaistaja
Eikö pizzauunin lämpö ole 300 astetta?
Noilla sähköisillä pizzauuneilla pääsee noin 400-450 asteeseen. Puu-uuneilla vielä kuumemmaksi.
Pieni oppitunti.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Tarvitset harjan ja vesiämpärin. Sillä ämpärissä kastellulla harjalla lakaiset tuhkat uunin pohjalta tuhkapesään. Sitten tarvitset leipälapion, jolla saat vietyä pitsan uuniin ja noukittua sieltä pois.
Parin pesällisen polton jälkeen uuni todennäköisesti on sopivan kuuma, eli siinä 250 astetta. Pitsan paistoaika on 10-15 min riippuen uunin lämpötilasta: tarkkaile, ettei pala. Kuinka kauan lämpö säilyy sopivana, riippuu uunista ja köytetystä polttopuusta, mutta usein noin tunnin tai pari, sitten se laskee tasolle, joka sopii esim patojen ja laatikoien, myöhemmin puurojen haudutukseen.
Hyviä vinkkejä muuten mutta pizzan paistaminen 250 asteessa 15 minuuttia johtaa kärähtämiseen. Pizzerian uunit on 200-asteisia ja niissä pizza on uunissa 5-8 minuuttia. Kun pohja on kypsä ja juusto on sulanut, on pizzasi valmista, tarkkaile itse miten kypsyminen etenee ja ota pois kun näyttää valmiilta.
t: entinen pizzanpaistaja
Eikö pizzauunin lämpö ole 300 astetta?
Meillä on ihan pizzauuni, siellä lämpötila on lähempänä 400 astetta.
Kerran järjestin juhlia isolle seurueelle ja kysyin pizzerialta jos voisin tehdä karjalan piirakkoja uunissa. Sanoivat että lämpö on niin korkea että eivät suosittele.
Tarvitset harjan ja vesiämpärin. Sillä ämpärissä kastellulla harjalla lakaiset tuhkat uunin pohjalta tuhkapesään. Sitten tarvitset leipälapion, jolla saat vietyä pitsan uuniin ja noukittua sieltä pois.
Parin pesällisen polton jälkeen uuni todennäköisesti on sopivan kuuma, eli siinä 250 astetta. Pitsan paistoaika on 10-15 min riippuen uunin lämpötilasta: tarkkaile, ettei pala. Kuinka kauan lämpö säilyy sopivana, riippuu uunista ja köytetystä polttopuusta, mutta usein noin tunnin tai pari, sitten se laskee tasolle, joka sopii esim patojen ja laatikoien, myöhemmin puurojen haudutukseen.