Bloggaajien ruokareseptit, ovatko itsekehittämiä?
Aina näkee lifestyle bloggaajilla ruokareseptejä tiputeltuna postausten väliin. Ovatko nämä itse keksittyjä vaiko otettu mallia muualta?
Kommentit (17)
Erään suositun fitness-alan ihmisen (ei kuitenkaan Kaisa J.) reseptikirjoissa on ainakin ollut ihan suoraan englanninkielisistä resepteistä käännettyjä reseptejä. Eivät ole kuitenkaan tekijänoikeuden alaisia, kuten esim. kuvat.
Harvemmin kai kukaan reseptejä ihan alusta alkaen itse kehittelee. Moni resepti on myös sillä tavalla yleisesti tunnettu ettei alkuperäistä kehittäjää voi edes nimetä. Resepteillä ei ole myöskään tekijänoikeussuojaa joten muiden keksimiä reseptejä saa vapasti jakaa julkisesti.
Minusta on kyllä korrektia mainita lähde, mistä resepti on kotoisin. Oli kyseessä bloggaaja tai kuka tahansa. Samoin, jos jonkun respetin pohjalta on lähtenyt kehittelemään omaa juttuaan. Silloinkin olisi hyvä mainita, että tämä oli ensin ja siitä lähdin muokkaamaan.
Toki itse olen keksivinäni uusia juttuja, vaikka varmasti joku muukin on niitä kehitellyt ennen minua. Ei vaan oo osunut itselleni silmään. Esim. rahka-voitaikina oli semmoinen, että en ollut (tosi kauan sitten) koskaan niitä nähnyt ja päädyin itse kokeilemaan. Sit olin ihan liekeissä, et onpa hyvä ja onpa upea. Myöhemmin olen siihen kyllä törmännyt useinkin :D
No arvaa vaan onk ne omia : DD
Harvemmin.......
Suurin osa maailmanlaajuisesti tunnetuimpien ruokabloggaajienkaan resepteistä ei ole "omia". Niitä voi kopsata ihan mistä tahansa, vanhoista keittokirjoista tai ihan vain netistä, ja muuttaa vähän sanamuotoja.
Maailma on jo nyt reseptejä täpötäynnä. Tässä vaiheessa ruuanlaitossa on melkein kaikki jo keksitty; todella vaikea on kehittää jotain oikeasti uutta. Toki joku voi kehitellä jotain sellaista, että hei, laitetaan tähän vanhaan reseptiin päärynää vaniljan sijaan ja sitten siitä päärynäversiosta tuleekin jokin uusi "hitti".
Todellista kekseliäisyyttä vaatii kyllä allergikoille ja keliaakikoille kehitetyt reseptit. Niissä olisi vielä paljon työsarkaa.
[quote author="Vierailija" time="27.08.2015 klo 11:54"]
Maailma on jo nyt reseptejä täpötäynnä. Tässä vaiheessa ruuanlaitossa on melkein kaikki jo keksitty; todella vaikea on kehittää jotain oikeasti uutta. Toki joku voi kehitellä jotain sellaista, että hei, laitetaan tähän vanhaan reseptiin päärynää vaniljan sijaan ja sitten siitä päärynäversiosta tuleekin jokin uusi "hitti".
[/quote]Mielestäsi esimerkiksi modernistinen keittiö (Myhrlvol, Blumenthal, Bilet...) ei luo aidosti uutta ruoanlaiton saralla?
[quote author="Vierailija" time="27.08.2015 klo 12:07"]
[quote author="Vierailija" time="27.08.2015 klo 11:54"]
Maailma on jo nyt reseptejä täpötäynnä. Tässä vaiheessa ruuanlaitossa on melkein kaikki jo keksitty; todella vaikea on kehittää jotain oikeasti uutta. Toki joku voi kehitellä jotain sellaista, että hei, laitetaan tähän vanhaan reseptiin päärynää vaniljan sijaan ja sitten siitä päärynäversiosta tuleekin jokin uusi "hitti".
[/quote]Mielestäsi esimerkiksi modernistinen keittiö (Myhrlvol, Blumenthal, Bilet...) ei luo aidosti uutta ruoanlaiton saralla?
[/quote]Tai länsimaiset hyönteisreseptit? Vesihaudekypsennys? Ketoreseptit?
[quote author="Vierailija" time="27.08.2015 klo 12:09"]
[quote author="Vierailija" time="27.08.2015 klo 12:07"]
[quote author="Vierailija" time="27.08.2015 klo 11:54"]
Maailma on jo nyt reseptejä täpötäynnä. Tässä vaiheessa ruuanlaitossa on melkein kaikki jo keksitty; todella vaikea on kehittää jotain oikeasti uutta. Toki joku voi kehitellä jotain sellaista, että hei, laitetaan tähän vanhaan reseptiin päärynää vaniljan sijaan ja sitten siitä päärynäversiosta tuleekin jokin uusi "hitti".
[/quote]Mielestäsi esimerkiksi modernistinen keittiö (Myhrlvol, Blumenthal, Bilet...) ei luo aidosti uutta ruoanlaiton saralla?
[/quote]Tai länsimaiset hyönteisreseptit? Vesihaudekypsennys? Ketoreseptit?
[/quote]
Käsittääkseni sanoin: Tässä vaiheessa ruuanlaitossa on melkein kaikki jo keksitty; todella vaikea on kehittää jotain oikeasti uutta.
"Melkein kaikki", "todella vaikea". En missään sanonut, että on mahdoton kehittää jotain uutta. Perustavisruuanlaittajan vaan on hyvin vaikea keksiä mitään, mitä ei olisi jo nähty.
Ja tässä nyt puhuttiin lifestyle-blogeista ja ruokablogeista. Niissä ei juurikaan modernistisen keittiön tuotoksiin törmää.
[quote author="Vierailija" time="27.08.2015 klo 14:06"]
[quote author="Vierailija" time="27.08.2015 klo 12:09"]
[quote author="Vierailija" time="27.08.2015 klo 12:07"]
[quote author="Vierailija" time="27.08.2015 klo 11:54"]
Maailma on jo nyt reseptejä täpötäynnä. Tässä vaiheessa ruuanlaitossa on melkein kaikki jo keksitty; todella vaikea on kehittää jotain oikeasti uutta. Toki joku voi kehitellä jotain sellaista, että hei, laitetaan tähän vanhaan reseptiin päärynää vaniljan sijaan ja sitten siitä päärynäversiosta tuleekin jokin uusi "hitti".
[/quote]Mielestäsi esimerkiksi modernistinen keittiö (Myhrlvol, Blumenthal, Bilet...) ei luo aidosti uutta ruoanlaiton saralla?
[/quote]Tai länsimaiset hyönteisreseptit? Vesihaudekypsennys? Ketoreseptit?
[/quote]
Käsittääkseni sanoin: Tässä vaiheessa ruuanlaitossa on melkein kaikki jo keksitty; todella vaikea on kehittää jotain oikeasti uutta.
"Melkein kaikki", "todella vaikea". En missään sanonut, että on mahdoton kehittää jotain uutta. Perustavisruuanlaittajan vaan on hyvin vaikea keksiä mitään, mitä ei olisi jo nähty.
Ja tässä nyt puhuttiin lifestyle-blogeista ja ruokablogeista. Niissä ei juurikaan modernistisen keittiön tuotoksiin törmää.
[/quote]Millä perusteella uuden kehittäminen olisi nykyisin jotenkin erityisen vaikeaa? Minun mielestäni se on nyt helpompaa kuin koskaan aikaisemmin, kun ideoille ja vaikutteille on niin tavattoman helppo altistua. uusia ideoita on viimeisen 20 vuoden aikana keksitty enemmän kuin sitä edeltäneenä satana vuotena.
"Läheskään kaikkea" ei ole todellakaan keksitty.
[quote author="Vierailija" time="27.08.2015 klo 14:13"]
[quote author="Vierailija" time="27.08.2015 klo 14:06"]
[quote author="Vierailija" time="27.08.2015 klo 12:09"]
[quote author="Vierailija" time="27.08.2015 klo 12:07"]
[quote author="Vierailija" time="27.08.2015 klo 11:54"]
Maailma on jo nyt reseptejä täpötäynnä. Tässä vaiheessa ruuanlaitossa on melkein kaikki jo keksitty; todella vaikea on kehittää jotain oikeasti uutta. Toki joku voi kehitellä jotain sellaista, että hei, laitetaan tähän vanhaan reseptiin päärynää vaniljan sijaan ja sitten siitä päärynäversiosta tuleekin jokin uusi "hitti".
[/quote]Mielestäsi esimerkiksi modernistinen keittiö (Myhrlvol, Blumenthal, Bilet...) ei luo aidosti uutta ruoanlaiton saralla?
[/quote]Tai länsimaiset hyönteisreseptit? Vesihaudekypsennys? Ketoreseptit?
[/quote]
Käsittääkseni sanoin: Tässä vaiheessa ruuanlaitossa on melkein kaikki jo keksitty; todella vaikea on kehittää jotain oikeasti uutta.
"Melkein kaikki", "todella vaikea". En missään sanonut, että on mahdoton kehittää jotain uutta. Perustavisruuanlaittajan vaan on hyvin vaikea keksiä mitään, mitä ei olisi jo nähty.
Ja tässä nyt puhuttiin lifestyle-blogeista ja ruokablogeista. Niissä ei juurikaan modernistisen keittiön tuotoksiin törmää.
[/quote]Millä perusteella uuden kehittäminen olisi nykyisin jotenkin erityisen vaikeaa? Minun mielestäni se on nyt helpompaa kuin koskaan aikaisemmin, kun ideoille ja vaikutteille on niin tavattoman helppo altistua. uusia ideoita on viimeisen 20 vuoden aikana keksitty enemmän kuin sitä edeltäneenä satana vuotena.
"Läheskään kaikkea" ei ole todellakaan keksitty.
[/quote]
Okei, sovitaan sitten niin, että leivontabloggaajan mansikka-kinuski-vanilja-kuppikakut ja lifestyle-bloggaajan avokadosalaatit ovat todella mullistavia.
[quote author="Vierailija" time="27.08.2015 klo 12:07"]
[quote author="Vierailija" time="27.08.2015 klo 11:54"]
Maailma on jo nyt reseptejä täpötäynnä. Tässä vaiheessa ruuanlaitossa on melkein kaikki jo keksitty; todella vaikea on kehittää jotain oikeasti uutta. Toki joku voi kehitellä jotain sellaista, että hei, laitetaan tähän vanhaan reseptiin päärynää vaniljan sijaan ja sitten siitä päärynäversiosta tuleekin jokin uusi "hitti".
[/quote]Mielestäsi esimerkiksi modernistinen keittiö (Myhrlvol, Blumenthal, Bilet...) ei luo aidosti uutta ruoanlaiton saralla?
[/quote]
Mä en tiedä mitä nuo nimet (?) tarkoittavat! xD (Mut se kai oli tarkoituskin, vähän snobbailla ja tipauttaa tavikset maanpinnalle?) Sen sijaan ymmärrän mitä edellinen kommentoija ajaa takaa. Kun tavallinen ihminen tekee suht tavallisista raaka-aineista ruokaa itselleen uudella tavalla, on aika todennäköistä että joku muu jossain muualla on kokeillut samaa juttua.
[quote author="Vierailija" time="27.08.2015 klo 14:19"]
[quote author="Vierailija" time="27.08.2015 klo 14:13"]
[quote author="Vierailija" time="27.08.2015 klo 14:06"]
[quote author="Vierailija" time="27.08.2015 klo 12:09"]
[quote author="Vierailija" time="27.08.2015 klo 12:07"]
[quote author="Vierailija" time="27.08.2015 klo 11:54"]
Maailma on jo nyt reseptejä täpötäynnä. Tässä vaiheessa ruuanlaitossa on melkein kaikki jo keksitty; todella vaikea on kehittää jotain oikeasti uutta. Toki joku voi kehitellä jotain sellaista, että hei, laitetaan tähän vanhaan reseptiin päärynää vaniljan sijaan ja sitten siitä päärynäversiosta tuleekin jokin uusi "hitti".
[/quote]Mielestäsi esimerkiksi modernistinen keittiö (Myhrlvol, Blumenthal, Bilet...) ei luo aidosti uutta ruoanlaiton saralla?
[/quote]Tai länsimaiset hyönteisreseptit? Vesihaudekypsennys? Ketoreseptit?
[/quote]
Käsittääkseni sanoin: Tässä vaiheessa ruuanlaitossa on melkein kaikki jo keksitty; todella vaikea on kehittää jotain oikeasti uutta.
"Melkein kaikki", "todella vaikea". En missään sanonut, että on mahdoton kehittää jotain uutta. Perustavisruuanlaittajan vaan on hyvin vaikea keksiä mitään, mitä ei olisi jo nähty.
Ja tässä nyt puhuttiin lifestyle-blogeista ja ruokablogeista. Niissä ei juurikaan modernistisen keittiön tuotoksiin törmää.
[/quote]Millä perusteella uuden kehittäminen olisi nykyisin jotenkin erityisen vaikeaa? Minun mielestäni se on nyt helpompaa kuin koskaan aikaisemmin, kun ideoille ja vaikutteille on niin tavattoman helppo altistua. uusia ideoita on viimeisen 20 vuoden aikana keksitty enemmän kuin sitä edeltäneenä satana vuotena.
"Läheskään kaikkea" ei ole todellakaan keksitty.
[/quote]
Okei, sovitaan sitten niin, että leivontabloggaajan mansikka-kinuski-vanilja-kuppikakut ja lifestyle-bloggaajan avokadosalaatit ovat todella mullistavia.
[/quote]Älä nyt kiukuttele ja ala suistaa asiaa sivuraiteille. Esitit perusteettoman väitteen ja jäit siitä kiinni. Tuota sattuu. Ei se ole niin vakavaa.
[quote author="Vierailija" time="27.08.2015 klo 14:24"]
[quote author="Vierailija" time="27.08.2015 klo 12:07"]
[quote author="Vierailija" time="27.08.2015 klo 11:54"]
Maailma on jo nyt reseptejä täpötäynnä. Tässä vaiheessa ruuanlaitossa on melkein kaikki jo keksitty; todella vaikea on kehittää jotain oikeasti uutta. Toki joku voi kehitellä jotain sellaista, että hei, laitetaan tähän vanhaan reseptiin päärynää vaniljan sijaan ja sitten siitä päärynäversiosta tuleekin jokin uusi "hitti".
[/quote]Mielestäsi esimerkiksi modernistinen keittiö (Myhrlvol, Blumenthal, Bilet...) ei luo aidosti uutta ruoanlaiton saralla?
[/quote]
Mä en tiedä mitä nuo nimet (?) tarkoittavat! xD (Mut se kai oli tarkoituskin, vähän snobbailla ja tipauttaa tavikset maanpinnalle?) Sen sijaan ymmärrän mitä edellinen kommentoija ajaa takaa. Kun tavallinen ihminen tekee suht tavallisista raaka-aineista ruokaa itselleen uudella tavalla, on aika todennäköistä että joku muu jossain muualla on kokeillut samaa juttua.
[/quote]Olen samaa mieltä. Tuo on kuitenkin täysin eri väite kuin se, että ruoanlaitossa "melkein kaikki on keksitty" ja on "todella vaikeaa" kehittää jotakin uutta. Koskaan ei ole ollut niin helppoa keksiä uutta kuin nyt jo senkin takia, että kokonainen uusi ruoka-aineryhmä (hyönteiset) on saapumassa eurooppalaisten lautasille.
Se, ettei joku sinun seuraamasi vaate- tai sisustusbloggaaja osaa tehdä muuta, ei tarkoita, etteivätkö muut osaisi... ja myös bloggaisi siitä. Jos lukee keskinkertaisuuksien sijaan esimerkiksi Jeffrey Morgenthaleria, Kenji Lopez-Altia, James Hoffmania, Morgan Eisenbergia, kuva ruoka- ja juomakulttuurin keihityksestä on hyvin toisenlainen.
[quote author="Vierailija" time="27.08.2015 klo 17:16"]
[quote author="Vierailija" time="27.08.2015 klo 14:24"]
[quote author="Vierailija" time="27.08.2015 klo 12:07"]
[quote author="Vierailija" time="27.08.2015 klo 11:54"]
Maailma on jo nyt reseptejä täpötäynnä. Tässä vaiheessa ruuanlaitossa on melkein kaikki jo keksitty; todella vaikea on kehittää jotain oikeasti uutta. Toki joku voi kehitellä jotain sellaista, että hei, laitetaan tähän vanhaan reseptiin päärynää vaniljan sijaan ja sitten siitä päärynäversiosta tuleekin jokin uusi "hitti".
[/quote]Mielestäsi esimerkiksi modernistinen keittiö (Myhrlvol, Blumenthal, Bilet...) ei luo aidosti uutta ruoanlaiton saralla?
[/quote]
Mä en tiedä mitä nuo nimet (?) tarkoittavat! xD (Mut se kai oli tarkoituskin, vähän snobbailla ja tipauttaa tavikset maanpinnalle?) Sen sijaan ymmärrän mitä edellinen kommentoija ajaa takaa. Kun tavallinen ihminen tekee suht tavallisista raaka-aineista ruokaa itselleen uudella tavalla, on aika todennäköistä että joku muu jossain muualla on kokeillut samaa juttua.
[/quote]Olen samaa mieltä. Tuo on kuitenkin täysin eri väite kuin se, että ruoanlaitossa "melkein kaikki on keksitty" ja on "todella vaikeaa" kehittää jotakin uutta. Koskaan ei ole ollut niin helppoa keksiä uutta kuin nyt jo senkin takia, että kokonainen uusi ruoka-aineryhmä (hyönteiset) on saapumassa eurooppalaisten lautasille.
Se, ettei joku sinun seuraamasi vaate- tai sisustusbloggaaja osaa tehdä muuta, ei tarkoita, etteivätkö muut osaisi... ja myös bloggaisi siitä. Jos lukee keskinkertaisuuksien sijaan esimerkiksi Jeffrey Morgenthaleria, Kenji Lopez-Altia, James Hoffmania, Morgan Eisenbergia, kuva ruoka- ja juomakulttuurin keihityksestä on hyvin toisenlainen.
[/quote]
Mutta jos ei lue niin kuva on taas toisenlainen. Keskustelun konteksti on hyvä ymmärtää. Aloitusviestissä puhuttiin lifestylebloggaajista. Ehkä noi sun mainitsemat tyypit sellaisia ovat, en tiedä kun en lifestyleblogeja kovin aktiivisesti lue.
Kevytkin keskusteleminen ois jokseenkin raskasta jos aina pitäis muistaa ottaa huomioon myös kaikenlaiset aloitukseen liittymättömät kontekstit ja näkökulmat. Ihmiset on keskimäärin keskinkertaisia tosi monissa asioissa - ei se tarkoita sitä etteikö vois jutella myös niistä asioista joissa ei ole ekspertti. :) Toivottavasti ainakaan!
Sinäkin olet ihan taatusti keskinkertainen jossain. Ehkä silti juttelet joskus niistäkin aiheista? Joskus saatat jutella ekspertin kanssa - silloin on varmasti mukavaa jos tämä ekspertti ottaa huomioon sinun alhaisemman tietotasosi ja "sopeuttaa" puhettaan sellaiseksi ettei tietentahtoen nolaa sinua. Ei se tarkoita että hän teeskentelisi itseään tyhmempää, osoittaapahan vain keskustelukumppaninsa arvostusta sillä tavalla.
No minä jään odottelemaan näiden kohuttujen hyönteisreseptien ilmestymistä keskivertoblogimaailmaan. En pidättele hengitystäni.
P.S. Ei taida olla ihan uusi keksintö sekään, sillä 90-luvun alussa äitini toi Pohjois-Afrikasta laatikoittain erilaisia gourmet-hyönteisiä ja hyönteisreseptivihkosia. Eivät kyllä maistuneet silloin oikein kenellekään täällä juntti-pohjolassa. Ei minullekaan.
Mistäs me kaikkien bloggaajien reseptejä tiedetään? Aika harvassa sitä paitsi ovat reseptit jotka eivät pohjaudu toisten resepteille. Ihan keittokirjoissakin.