Miten kauan porkkanaraaste säilyy?
Yritän lisätä kasviksia ruokavalioon enkä jaksa raastaa ja pilkkoa joka päivä, niin yritän tehdä kerralla paljon. Jos teen saavillisen raasteita niin kestääkö ne hyvänä miten kauan?
Kommentit (19)
Valittevasti porkkanaraaste pilaantuu nopeasti eli pitäisi syödä saman päivän aikana.
Ei se kauaakaan säily, kun joku sen jo syö. On se niin hyvää!
Vierailija kirjoitti:
Valittevasti porkkanaraaste pilaantuu nopeasti eli pitäisi syödä saman päivän aikana.
No ei tasan pilaannu päivässä. :D Mikä sen muka pilaannuttaisi?
... en jaksa raastaa joka päivä... taidat olla sitten todella heikko tai väsynyt!
Vierailija kirjoitti:
... en jaksa raastaa joka päivä... taidat olla sitten todella heikko tai väsynyt!
Tai kiireinen. Kävikö mielessä että ihmisillä on muutakin tekemistä kuin seistä keittiössä?
No kyllä se pari päivää säilyy, muttei viikkoa. Aina kun tuoteen rakennetta rikkoo, niin säilyvyys heikkenee. Kokoliha säilyy kauemmin kuin jauheliha.
Ehkä puolukkasurvos on ainoa merkittävä poikkeus? Ja silloin siinä ei saa olla sokeria.
Vierailija kirjoitti:
No kyllä se pari päivää säilyy, muttei viikkoa. Aina kun tuoteen rakennetta rikkoo, niin säilyvyys heikkenee. Kokoliha säilyy kauemmin kuin jauheliha.
Ehkä puolukkasurvos on ainoa merkittävä poikkeus? Ja silloin siinä ei saa olla sokeria.
Yhdessä Fb-ryhmässä tyypit kertoo pilkkovansa kaikki viikon vihannekset sunnuntaina valmiiksi jääkaappiin. Eikö näin siis pitäisi tehdä?
Vierailija kirjoitti:
Valittevasti porkkanaraaste pilaantuu nopeasti eli pitäisi syödä saman päivän aikana.
Höpsis se mitään pilaannu. Säilyy hyvin ja vielä paremmin, jos joukkoon lorauttaa sitruunamehua. Kunhan säilyttää ilmatiiviissä rasiassa riittävän kylmässä. Nenällä ja silmillä voi tutkia syömäkelpoisuuden ja vaikka maistaakin.
Vaan raasteet voi myös pakastaa ja ne sulavat nopeasti, jos ne pakastaa pieninä annoksina, esim litteinä levyinä pakastepusseissa.
Jännä, että Google ei anna tähän kysymykseen yhtään vastausta.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Valittevasti porkkanaraaste pilaantuu nopeasti eli pitäisi syödä saman päivän aikana.
Höpsis se mitään pilaannu. Säilyy hyvin ja vielä paremmin, jos joukkoon lorauttaa sitruunamehua. Kunhan säilyttää ilmatiiviissä rasiassa riittävän kylmässä. Nenällä ja silmillä voi tutkia syömäkelpoisuuden ja vaikka maistaakin.
Vaan raasteet voi myös pakastaa ja ne sulavat nopeasti, jos ne pakastaa pieninä annoksina, esim litteinä levyinä pakastepusseissa.
Nerokasta, kiitos! Raastoin pari kiloa porkkanoita ja olin jo menettää toivoni. :D Noudatan näitä neuvoja!
ap
Vierailija kirjoitti:
Jännä, että Google ei anna tähän kysymykseen yhtään vastausta.
No niin on!
ap
Jos saavailisen teet, hae esille hapatettu porkkana resepti.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
No kyllä se pari päivää säilyy, muttei viikkoa. Aina kun tuoteen rakennetta rikkoo, niin säilyvyys heikkenee. Kokoliha säilyy kauemmin kuin jauheliha.
Ehkä puolukkasurvos on ainoa merkittävä poikkeus? Ja silloin siinä ei saa olla sokeria.
Yhdessä Fb-ryhmässä tyypit kertoo pilkkovansa kaikki viikon vihannekset sunnuntaina valmiiksi jääkaappiin. Eikö näin siis pitäisi tehdä?
Pilkkominen ja raastaminen on eri asia. Mitä enemmän rakenne rikkoutuu, sitä enemmän siinä on pinta-alaa, jossa voi esimerkiksi pilaantumista aiheuttavat bakteerit kasvaa. Pilko yksi porkkana ja sitten raasta toinen - kummassa on enemmän pinta-alaa? Siksi pilkotut kasvikset säilyvät huomattavasti pidempään kuin raastetut.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Valittevasti porkkanaraaste pilaantuu nopeasti eli pitäisi syödä saman päivän aikana.
Höpsis se mitään pilaannu. Säilyy hyvin ja vielä paremmin, jos joukkoon lorauttaa sitruunamehua. Kunhan säilyttää ilmatiiviissä rasiassa riittävän kylmässä. Nenällä ja silmillä voi tutkia syömäkelpoisuuden ja vaikka maistaakin.
Vaan raasteet voi myös pakastaa ja ne sulavat nopeasti, jos ne pakastaa pieninä annoksina, esim litteinä levyinä pakastepusseissa.
Porkkanaraaste on yksi pahimmista ruokamyrkytysten aiheuttajista. Sitä ei nykyään esim suositella ollenkaan laitoskeittiöissä käytettäväksi, varsinkaan jos ruuan syöjät ovat vanhuksia tai muuten terveyden kannalta haavoittuvassa asemassa olevia. Että en kyllä porkkanaraastetta kovin kauaa säilyttäisi jääkaapissa. Saatika maistelisi onko syömäkelpoista. Raasteessa helposti lisääntyvät haitalliset mikrobit (jotka siirtyvät juureksiin mullasta) eivät maistu tai haise epäilyttävältä.
Mutta raasteen pakastaminen auttaa tässä. Eli jos haluaa kerralla raastaa isomman satsin, niin kannattaa raaste pakastaa sopiviin annospusseihin/rasioihin. Ja tietysti porkkanoiden huolellinen pesu ennen raastamista, eikä esim multaisia porkkanoita nostella samalle leikkuulaudalle, minkä päällä sitten raastaa porkkanat.
Vierailija kirjoitti:
Valittevasti porkkanaraaste pilaantuu nopeasti eli pitäisi syödä saman päivän aikana.
Hän öhöpö. Just söin viikko sitten sunnuntaina tehtyä raastetta. Toki ilmatiivissä rasiassa alle +4 asteessa säilytettyä.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Valittevasti porkkanaraaste pilaantuu nopeasti eli pitäisi syödä saman päivän aikana.
Höpsis se mitään pilaannu. Säilyy hyvin ja vielä paremmin, jos joukkoon lorauttaa sitruunamehua. Kunhan säilyttää ilmatiiviissä rasiassa riittävän kylmässä. Nenällä ja silmillä voi tutkia syömäkelpoisuuden ja vaikka maistaakin.
Vaan raasteet voi myös pakastaa ja ne sulavat nopeasti, jos ne pakastaa pieninä annoksina, esim litteinä levyinä pakastepusseissa.
Porkkanaraaste on yksi pahimmista ruokamyrkytysten aiheuttajista. Sitä ei nykyään esim suositella ollenkaan laitoskeittiöissä käytettäväksi, varsinkaan jos ruuan syöjät ovat vanhuksia tai muuten terveyden kannalta haavoittuvassa asemassa olevia. Että en kyllä porkkanaraastetta kovin kauaa säilyttäisi jääkaapissa. Saatika maistelisi onko syömäkelpoista. Raasteessa helposti lisääntyvät haitalliset mikrobit (jotka siirtyvät juureksiin mullasta) eivät maistu tai haise epäilyttävältä.
Mutta raasteen pakastaminen auttaa tässä. Eli jos haluaa kerralla raastaa isomman satsin, niin kannattaa raaste pakastaa sopiviin annospusseihin/rasioihin. Ja tietysti porkkanoiden huolellinen pesu ennen raastamista, eikä esim multaisia porkkanoita nostella samalle leikkuulaudalle, minkä päällä sitten raastaa porkkanat.
Lisäksi kannattaa pestä käyttämänsä porkkanat huolella ja kuoria ne varmuuden vuoksi.
Itse teen tätä, mutta pienemmällä sokerimäärällä ja lisään raastettua porkkanaa mukaan.
Saavillisen 😅