Oon säilyttänyt savulohta 4 päivää liian lämpimässä
Tuollanen vakuumipakattu savulohi, päiväys 29.6. Ei oo siis avattu vielä. Ois pitänyt säilyttää 0-3 asteessa, mutta mittasin äsken että mun jääkaapissahan on 8 astetta lämmintä. Kuinkahan paljon tuo säilyvyysaika on nyt lyhentynyt?
Kommentit (7)
Jos sinulla on ihmisiä, joita vihaat, kutsu kylään ja tarjoa se heille. itse ei kannata syödä. Ei ainakaan kaikki perheestä, jotta jää yksi jäljelle, joka osaa soittaa 112:een. Kotieläimille ei voi syöttää, Suomessa on erittäin kova lainsäädäntö eläinrääkkääjille.
[quote author="Vierailija" time="20.06.2015 klo 06:39"]
Mulla vanhassa jkp-yhdistelmässä oli tuo 8 astetta. Kunhan syöt parasta ennen -päivämäärään mennessä ja kun olet aukaissut sen älä pidä kuin korkeintaan. 2 päivää avonaisena pakkausta. Muuten voit huoletta syödä.
[/quote]
Huh, huh.. ihme että olet hengissä. Ensinnäkin kaloissa ei ole mitään "parasta ennen" -päiväystä, vaan ehdoton viimeinen käyttöpäivä.
Tässä tapausessa missään tapauksessa lohi ei sinne asti selviä, vaan söisin nyt kiireen vilkkaa pois enkä säilyttäisi avoimessa pakkauksessa päivääkään.
En ole hysteerinen, mutta kalah kanssa pitää olla todella tarkkana.
Mulla vanhassa jkp-yhdistelmässä oli tuo 8 astetta. Kunhan syöt parasta ennen -päivämäärään mennessä ja kun olet aukaissut sen älä pidä kuin korkeintaan. 2 päivää avonaisena pakkausta. Muuten voit huoletta syödä.
Ok, no hyvä että säilyy silti vielä :) Ois vähän muutakin poissyötävää jääkaapissa nyt, niin ei heti huvittais tuota lohtakin syödä.
-ap
Jos syöt tänään kunnolla kuumennettuna, ok. Viimeiseen käyttöpäivään ei selviä, vaikka olisit ostanut tänään. 4:ssä asteessa voisi selvitäkin, mutta minä en tarjoaisi edes koiralle parin päivän päästä.
"Vakuumipakattu kala säilyy huonosti kotikonstein
Vain kymmenen prosenttia kotien jääkaapeista on riittävän kylmiä vakuumipakatun kalan säilyttämiseen. Tämä käy ilmi Turun yliopiston Älykala-hankkeen selvityksestä. Säilyvyys heikkenee usein myös kauppareissun aikana, ellei mukana ole kylmäkassia.
Tutkimukseen osallistui Turun seudulta toistasataa kuluttajaa, joiden kaupasta ostamiin kalatuotteisiin kiinnitettiin lämpötilamittareita.
- Kotijääkaapit ovat suunnilleen 7,5 asteessa ja tällainen vakuumipakattu kala saisi olla mieluiten kolmessa asteessa. Kyllä ihmiset onneksi syövät sen kalan äkkiä, ja pitkään ei vakuumipakattua kalaa kannatakaan säilyttää liian lämpimässä jääkaapissa, Mattila sanoo.
Hänen mukaansa kotien jääkaapeissa olisi hyvä olla lämpömittari, jotta tietää millaisessa lämmössä tuotteita pitää.
Tuloksista selvisi myös se, että ruokakassi ehtii kesäolosuhteissa lämmetä liikaa matkalla kaupasta kotiin. Älykala-hankkeen projektipäällikön Saila Mattilan mukaan kylmäkassi kannattaa ottaa mukaan kauppareissulle kesäaikaan.
- Ehdottomasti kylmälaukku mukaan ja mielellään myös kylmäkallet sinne mukaan. Myös maidot on hyvä kuljettaa näin, Mattila kertoo."
Lähde: http://yle.fi/uutiset/vakuumipakattu_kala_sailyy_huonosti_kotikonstein/5564752