Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Kerätään tapoja lisätä kasviksia ruokavalioon!

Vierailija
27.01.2022 |

Aamiaisella, lämpimään ruokaan, välipaloihin... Mitä tahansa keinoja, joilla olet saanut lisättyä vihanneksia, juureksia (ja marjoja ja hedelmiä ruokavalioon). :)

Meillä viikonloppuna joka ilta kasvisdippiä. Ei jaksa aina väsätä salaattia niin tuo on mukavan helppoa ja kivaa koti-illan naposteltavaa. Kasvissosekeittoa kerralla isompi satsi ja annoksina pakkaseen, sellasen kun vetää lounaaksi tulee päivän puoli kiloa jo varmaan täyteen.

Kommentit (28)

Vierailija
1/28 |
27.01.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Söin juuri välipalaksi soijajugurttia marjoilla (tyrni, herukka, karviainen, mansikka). Lounaaksi oli nuudeleita ja tofua, seassa mm. lehtikaalia ja porkkanaa. Aamiaisella leivän päällä paprikaa. Päivällisen lisukkeena aina salaattia, usein myös lämpimiä kasviksia (parsakaalia, ruusukaalia tai pinaattia). Varsinaiseksi päivälliseksi paistan varmaan härkäpapua (thai-maustettu BeanBetter) ja lisukkeeksi kiehautan linssipastaa.

Ainakin tällä tavalla tulee syötyä kasviksia päivittäin.

Vierailija
2/28 |
27.01.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Syömishäiriön saa, jos tuollain pitää syömisiään tarkkailla ja laskea.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/28 |
27.01.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Syömishäiriön saa, jos tuollain pitää syömisiään tarkkailla ja laskea.

Jep, kyllä tulee syömishäiriö jos vähänkään miettii mitä syö :D

Vierailija
4/28 |
27.01.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ottaa jo edellisenä päivänä esille sen puoli kiloa kasviksia, marjoja, sieniä ja hedelmiä ja päättää millä aterialla syö niitä. Porkkanatikutkin menevät nopsaan kun on guacamolea avokadoista tai vaikka ihan perunalastujen dippikastiketta sekoitettuna jogurttirahkaan.

Kun tottuu syömään kotona vähävähäsokerista tai sokeritonta marjojen ja maustamaton jogurtin sekoitusta niin sen jälkeen kaupan sokerijogurtti tekee pahaa. Bonnen hedelmäsoseellakin voi makeuttaa jogurtteja. Ainakin mango on todella makeaa.

Valmiiseen pinaattikeittoon voi lisätä itse pussillisen pakastepinaattia. Muutenkin keittoihin kannattaa lisätä kasviksia. Moni heittää purjon vihreät osat pois, vaikka niistä saa keittoon maistuvaa jatketta pestyinä ja silputtuina. Minä kerään aina pakastimeen purjon vihreät osat silputtuina ja sitten minulla on rasia sekalaisia kasvispaloja varten, jotka heitän sosekeiton jatkeeksi.

Vierailija
5/28 |
27.01.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kun alkaa syödä Lähi-idän ja Välimeren ruokakultuurin mukaan, tuo tapahtuu itsestään.

Vierailija
6/28 |
27.01.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Aamu: puuroon tai maustamattomaan jugurtiin marjoja. Joskus leipää ja siihen kasviksia päälle + hedelmä kylkijäiseksi.

Lounas/päivällinen: toisinaan vuorotyöläisenä syön yhden lämpimän aterian, siihen teen salaattia sen verran, että sitä on töihin ja kotiin. Joskus ostan töihin miniluumu tomaatteja joita napsin syödä.

Sitten tietenkin riippuen mitä teen ruoaksi - perunasta, juureksista yms saa vaikka mitä. Teen yleensä sen verran, että seuraavaksi päiväksi on töihin/kotona ruoka odottamassa valmiina.

Välipala/kahvitauko: useimmiten syön hedelmän.

Iltapala: leipä kasviksilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/28 |
27.01.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Eteläkorealaiseen malliin kimchiä joka aterialla.

Vierailija
8/28 |
27.01.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Miksi?

Syön sitä mitä haluan. Miksi minun pitäisi ahtaa sisääni jotain mikä ei oikein maistu?

Naamioida ja piilottaa ja soseuttaa ja hienontaa ja lopuksi huijata ja maanitella itseäni: kas niin, syöpäs nyt kiltisti niin olet sitten parempi ihminen vaikka tiedämme että se on loppujen lopuksi vain porkkanamössöä.

Naurettavaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/28 |
27.01.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kasviksia saa kasvittomaan ruokavalioon lisättyä ihan kivasti jo sillä, että syö tavallisia, ehkä vähän muodista poismenneitä suomalaisia arkiruokia: keittoja. Siihen tylsään peruskeittoon tulee perunan lisäksi porkkanaa, lanttua, vihreitä papuja tai herneitä pakkasesta, sipulia tai purjoa ja sitten sitä minkä nimeä se keitto kantaakaan: makkaraa, nakkeja, lihaa, jauhelihaa. Kalakeittoon ehkä en laittaisi lanttua vaan parsakaalinvarren paloja. Sopivan miedon makuisia.

Hernekeitto ja kaalikeitto jo nimensä perusteellakin ovat aika kasvisvoittoisia, ja kaalilaatikko sekä juureslaatikot (sen hiilihydraattilisäkkeen tilalla) myös.

Myös jo vähän unohdetut jälkiruuat ovat hyviä hedelmien ja marjojen ruokavalioon tuojia: marjakiisselit ja marjarahkat. Pakastemarjat sopivat näihin hyvin.

Näissä ei ole mitään piilotettu mihinkään. Jos syö päivässä ison soppalautasellisen ja iltapäivällä välipalaksi kunnon annoksen marjarahkaa, niin on jo syönyt kolme annosta kasviksia, joista yksi on se marja-annoskin. Loppujen kahden annoksen sisällyttäminen päivään ei liene mahdotonta.

Ei jokapäivä tietenkään jaksa soppaa syödä, ja kaalilaatikkokin voi alkaa maistua puulta, mutta nämäkin on hyvä muistaa. Meillä on soppapäivä kerran viikossa, ja kerran viikossa yritän tehdä jonkun laatikon: lasagne on hyvä kasvispainotteinen ruoka (ainakin italialainen perhetuttu tekee sen tomaattikastikkeen hyvin kasvispainotteisesti, porkkanaa, palsternakkaa, sipulia ja paljon tomaattimurskaa ja ihan vähän jauhelihaa), perus makaronilaatikko sen sijaan ei... Ei-paljon-kasviksia sisältävien uuniruokien kanssa yritän laittaa sitten tarjolle tuoreita kasviksia, kurkkua ja tomaattia (vaikka niille nyrpistelläänkin tällä palstalla nenää), tai porkkanatikkuja. Meillä lapset syövät porkkanatikkuja mielellään koko ikean kipollisen (oliskos joku 3dl), lanttutikkuja menee vähemmän.

Sitten jos mennään sinne kasvisten piilotteluun, niin kaikki sosemaisemmat ruuat ovat toimivia: bologneeseen (eli tomaatti-jauhelihakastikkeeseen) menee helposti pari porkkanaa, punajuuri, ehkä pala lanttuakin raastettuna niiden tomaattimurskapurkkien ja sipulin (ja valkosipulin) lisäksi. Itse käytän paljon viherjauhetta, eli kesällä olen kerännyt ja kuivannut vihannesten naatit, porkkanannaatit, punajuuren lehdet, mangoldit, pinaatit, palsternakan lehdet jne ja kuivina sitten jauhanut ne tehosekoittimessa jauheeksi. Tätä laitan lusikallisen vähän joka ruokaan, jos se siihen vaan sopii, käytän sitä myös lasten smoothieissa. Tänään laitoin lusikallisen feta-parsakaalipiirakan täytteeseen. Yksi iso lusikallinen vastaa isoa kourallista (=yksi annos) tuoreita lehtiä.

Jos leipoisin leipää, niin leipä- ja sämpylätaikinaan on hyvä laittaa erilaisia (kypsennettyjäkin) kasviksia, joko raasteena tai soseena. Kun olin pieni, äiti leipoi paljon, ja meillä oli aika usein porkkanasämpylöitä.

Teen itse myös pestoa ja hummusta, ja kun niitä laittaa leivän päälle, niin silloin leivän päälle on jotenkin luonteva laittaa kasviksia, salaatinlehdistä oliivinviipaleisiin...

Vierailija
10/28 |
27.01.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kikherneet on tosi monessa ruuassa hyviä. Jauhelihakastikkeessa, pastakastikkeissa, kylminä salaateissa, nuudelikeitoissa. Tacot on tosi hyvä tapa syödä kasviksia, kun tekee papupurkista sen lämpimän tacomaustetun täytteen, ja päälle vielä ne tomaatit, korianterit, kurkut, sipulit ja paprikat. Juustoraastetta unohtamatta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/28 |
27.01.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Pomodoro-tekniikka: kun avaat jääkaapin, tehtäväsi on syödä 20 minuutissa niin paljon kasviksia kaapista kuin käsiisi saat. 

Vierailija
12/28 |
27.01.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Sama juttu kuin liikennepolttoaineissa. Kaikkeen myytävään täytyy lisätä 10 % kasviksia - kokolihaan voi vaikka injektoida pieniä porkkanoita, makkaraan parsakaalia jne. Myöhemmin velvoitteen voi nostaa 30% joka tietysti nostaa tuotteen hintaa, mutta mitäpä sitä ei terveyden eteen tekisi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/28 |
27.01.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mä soseutan kasviksia kastikkeiden sekaan. Siis paahdan vaikka uunissa bataattia paprikaa ja tomaattia. Sauvasekoittimella sekaisin ja jauhelihakastikkeeseen. Tuo makua ja lisää huikeesti kasvisten määrää.  Lisäksi teen smoothieita iltapaloiksi. Hedelmäisiinkin voi heittää sekaan avokadoa, rukolaa, pinaattia, lehtikaalia, salaattia, lehtikaalia, chiaa, kurkkua...

Sitten raastan kasviksia. Esim. kesäkurpitsa tai porkkanaraaste menee melkein mihin tahansa ruokaan, kastikkeeseen, lasagneen...

Sitten pilkon kasviksia valmiiksi naposteltaviksi -häviävät kummasti verrattuna siihen, että ne nököttää jääkaapin vihanneslaatikossa. 

Lisäksi käytän paljon pakastevihanneksia: lisukkeeksi wok-kasviksia, keitoon vihreitä papuja ja kukkavihanneksia, maissia, erilaisia papuja, parsakaalia jne. Ei perhe niitä jaksa nyppiä pois kun ne on valmiiksi ruuassa.

Vierailija
14/28 |
27.01.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Joka ruuan kanssa vähintään se puoli lautasellista salaattia.

Mielummin kahta eri lajia, esim normi vihersalaatti ja sitten höyrytettyjä kasviksia lisäksi, noiden jälkeen wi paljoa normiruokaa jaksa niin sopii laihdutukseen!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/28 |
27.01.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Meillä kaikki tykkää syödä reilusti kasviksia, vaikka olemmekin sekasyöjiä. Lautasella on usein paistettuja tai paahdettuja juureksia ja lihaa/kalaa/broleiria sekä tuoretta salaattia. Vain pieni määrä perunaa/pastaa/riisiä.

Vierailija
16/28 |
27.01.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Syön lisukkeena kasviksia perunan, riisin tai pastan sijaan. 

Vierailija
17/28 |
27.01.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Uunijuureksia lisäkkeeksi.

Älä koskaan syö leipää ilman kasviksia päällä - kurkkua ja salaatinlehteä ei lasketa.

Vierailija
18/28 |
27.01.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Leikkaa jääkaappiin valmiiksi napostelukokoisia vihanneksia. Porkkanaa, kurkkua, paprikaa jne. Noita voi sitten halutessa ottaa välipalaksi vaikka hummuksen kera tai laittaa leivän päälle. 

Vierailija
19/28 |
27.01.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Leikkaa jääkaappiin valmiiksi napostelukokoisia vihanneksia. Porkkanaa, kurkkua, paprikaa jne. Noita voi sitten halutessa ottaa välipalaksi vaikka hummuksen kera tai laittaa leivän päälle. 

En jaksaisi napostella noin paljon vaan mieluummin kasviksia perunan sijaan. 

Vierailija
20/28 |
27.01.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Leikkaa jääkaappiin valmiiksi napostelukokoisia vihanneksia. Porkkanaa, kurkkua, paprikaa jne. Noita voi sitten halutessa ottaa välipalaksi vaikka hummuksen kera tai laittaa leivän päälle. 

Ja säilytä tiiviisti suljetussa purkissa joka on täytetty vedellä! Säilyy viikon

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: kuusi kolme seitsemän