En onnistu leivonnassa, en edes pitsapohjassa, neuvokaa helppo patonki/ sämpylätaikina (nostatuksineen!)
Pitsapohjistani tulee liian kovia, niissä ei ole pehmeyttä. Laitan aika paljon sokrua/ hunajaa ja aika runsaasti myös oliiviöljyä, vatkaan käsin, siitäkö kovettuminen?
Kommentit (17)
Pizzajauhopussien kyljessä on hyviä ohjeita, katso sieltä. Ja pizzajauholla en nyt tarkoita näitä "lisää vain vesi" -juttuja.
Miksi ihmeessä laitat sokeria pizzataikinaan?
Mutta tällä sämpyläohjeella on hankala mielestäni epäonnistua:
https://www.anninuunissa.fi/rapeat-ja-nopeat-jaakaappisampylat/
Patonki:
2 dl vettä
1/2 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
2 rkl öljyä
vehnäjauhoja tarpeen mukaan
Elikkäs idioottivarma yhden kohotuksen patonki. Kaksi desiä lämmintä vettä kulhoon, sekoitat siihen suolan, öljyn, hiivan ja jauhoja sen verran että pystyt käsittelemään massaa niin ettei tartu joka paikkaan. Älä vaivaa turhaan, saa olla löysää ja jauhoista. Kun massa on käsiteltävää, jaat sen kolmeen osaan ja rullaat pötköiksi. Pötköt pellille liinan alle kohoamaan lämpimään paikkaan, ideaali on lämpimän uunin päällä. Anna kohota rauhassa joku 45 min. Sitten heität uuniin noin 15 min. Uuni kuumalle. Juustoraaste ja/tai valkosipuli taikinassa tekee ihmeitä.
Sokeria ja hunajaa pitsataikinaan? Onko tämä vitsi?
Usein ihmiset laittavat liikaa jauhoja. Niitä mahdollisimman vähän, niin ei tule kovia. Ja oikean määrän tuntee sormissaan, ei sitä voi reseptistä lukea.
Fantastinen leipä
Ainekset:
5dl kädenlämpöistä vettä
1dl maitoa
25g tuorehiivaa (1/2 pakettia)
2tl suolaa
1rkl hunajaa
12 1/2 dl vehnäjauhoja
vehnäjauhoja leipomiseen
Työvaiheet:
• Mittaa vesi ja maito astiaan. Murenna hiiva toiseen kulhoon ja lisää suola ja hunaja. Kaada sekaan vähän maitovettä. Sekoita puuhaarukalla, kaada loppu vesimaito joukkoon ja sekoita taikinaan jauhot muutamassa erässä.
• Vaivaa löysäksi leipätaikinaksi. Taikina on siinä vaiheessa hyvää, kun se jotakuinkin irtoaa kulhon reunoista ja käsistä muttei ihan. Ripottele taikinan päälle noin 2 rkl vehnäjauhoja. Peitä kulho pyyhkeellä ja anna nousta vedottomassa paikassa 1-1 1/2 tuntia.
• Kuumenna uuni 240-250 asteeseen. Peitä kaksi uunipeltiä leivinpaperilla.
• Ripottele 1/2-1 dl vehnäjauhoja leivinpöydälle ja kumoa taikina varovasti päälle. Taikinaa ei sitten enää tässä kohtaa vaivailla, vaan ilmakuplat saavat jäädä taikinaan.
• Ripottele vielä pari ruokalusikallista jauhoja taikinan päälle ja taputtele taikinaa ihan vähän kädellä. Älä edelleenkään vaivaa.
• Leikkaa taikina metallilastalla (tai kakkulapiolla) 6-7 suikaleeksi ja suikaleet vielä 2-3 osaan. Palojen ei tarvitse olla samanmuotoisia, mutta samankokoisia kylläkin. Nosta sämpylät pellille.
• Paista sämpylöitä pelti kerrallaan uunissa noin 20 minuuttia. Ensimmäinen pelti vaatii yleensä pari minuuttia pidemmän kypsennysajan kuin jälkimmäinen.
• Anna sämpylöiden jäähtyä ilman peitettä, jotta kuoresta tulee rapea.
Vaivaa kunnolla, nostata riittävän pitkään, älä laita liikaa jauhoja, sokeri pois.
Pitsataikinaan ei tule sokeria eikä hunajaa. Jauhoja ei pidä laittaa liikaa, eikä pitsataikinaa myöskään vatkata, jauhot sekoitetaan veden joukkoon.
Vierailija kirjoitti:
Fantastinen leipä
Ainekset:
5dl kädenlämpöistä vettä
1dl maitoa
25g tuorehiivaa (1/2 pakettia)
2tl suolaa
1rkl hunajaa
12 1/2 dl vehnäjauhoja
vehnäjauhoja leipomiseenTyövaiheet:
• Mittaa vesi ja maito astiaan. Murenna hiiva toiseen kulhoon ja lisää suola ja hunaja. Kaada sekaan vähän maitovettä. Sekoita puuhaarukalla, kaada loppu vesimaito joukkoon ja sekoita taikinaan jauhot muutamassa erässä.• Vaivaa löysäksi leipätaikinaksi. Taikina on siinä vaiheessa hyvää, kun se jotakuinkin irtoaa kulhon reunoista ja käsistä muttei ihan. Ripottele taikinan päälle noin 2 rkl vehnäjauhoja. Peitä kulho pyyhkeellä ja anna nousta vedottomassa paikassa 1-1 1/2 tuntia.
• Kuumenna uuni 240-250 asteeseen. Peitä kaksi uunipeltiä leivinpaperilla.
• Ripottele 1/2-1 dl vehnäjauhoja leivinpöydälle ja kumoa taikina varovasti päälle. Taikinaa ei sitten enää tässä kohtaa vaivailla, vaan ilmakuplat saavat jäädä taikinaan.
• Ripottele vielä pari ruokalusikallista jauhoja taikinan päälle ja taputtele taikinaa ihan vähän kädellä. Älä edelleenkään vaivaa.
• Leikkaa taikina metallilastalla (tai kakkulapiolla) 6-7 suikaleeksi ja suikaleet vielä 2-3 osaan. Palojen ei tarvitse olla samanmuotoisia, mutta samankokoisia kylläkin. Nosta sämpylät pellille.
• Paista sämpylöitä pelti kerrallaan uunissa noin 20 minuuttia. Ensimmäinen pelti vaatii yleensä pari minuuttia pidemmän kypsennysajan kuin jälkimmäinen.
• Anna sämpylöiden jäähtyä ilman peitettä, jotta kuoresta tulee rapea.
Tässäkään ei nosateta toista kertaa?
Vierailija kirjoitti:
Pitsataikinaan ei tule sokeria eikä hunajaa. Jauhoja ei pidä laittaa liikaa, eikä pitsataikinaa myöskään vatkata, jauhot sekoitetaan veden joukkoon.
Tottakai tulee sokeria ja hunajaa!
Ja toki saa vaivata taikinaa.
Paras on löysä taikina ja yön yli kylmäkohotus jääkaapissa.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Fantastinen leipä
Ainekset:
5dl kädenlämpöistä vettä
1dl maitoa
25g tuorehiivaa (1/2 pakettia)
2tl suolaa
1rkl hunajaa
12 1/2 dl vehnäjauhoja
vehnäjauhoja leipomiseenTyövaiheet:
• Mittaa vesi ja maito astiaan. Murenna hiiva toiseen kulhoon ja lisää suola ja hunaja. Kaada sekaan vähän maitovettä. Sekoita puuhaarukalla, kaada loppu vesimaito joukkoon ja sekoita taikinaan jauhot muutamassa erässä.• Vaivaa löysäksi leipätaikinaksi. Taikina on siinä vaiheessa hyvää, kun se jotakuinkin irtoaa kulhon reunoista ja käsistä muttei ihan. Ripottele taikinan päälle noin 2 rkl vehnäjauhoja. Peitä kulho pyyhkeellä ja anna nousta vedottomassa paikassa 1-1 1/2 tuntia.
• Kuumenna uuni 240-250 asteeseen. Peitä kaksi uunipeltiä leivinpaperilla.
• Ripottele 1/2-1 dl vehnäjauhoja leivinpöydälle ja kumoa taikina varovasti päälle. Taikinaa ei sitten enää tässä kohtaa vaivailla, vaan ilmakuplat saavat jäädä taikinaan.
• Ripottele vielä pari ruokalusikallista jauhoja taikinan päälle ja taputtele taikinaa ihan vähän kädellä. Älä edelleenkään vaivaa.
• Leikkaa taikina metallilastalla (tai kakkulapiolla) 6-7 suikaleeksi ja suikaleet vielä 2-3 osaan. Palojen ei tarvitse olla samanmuotoisia, mutta samankokoisia kylläkin. Nosta sämpylät pellille.
• Paista sämpylöitä pelti kerrallaan uunissa noin 20 minuuttia. Ensimmäinen pelti vaatii yleensä pari minuuttia pidemmän kypsennysajan kuin jälkimmäinen.
• Anna sämpylöiden jäähtyä ilman peitettä, jotta kuoresta tulee rapea.
Tässäkään ei nosateta toista kertaa?
Ei, kerran vain.
Teet luultavasti liian kovan taikinan. Pitsapohjassa teen niin löysän taikinan kun koossa pysyy. Nostatuksen jälkeen taputtelen pellille jauhoisin käsin. Löysää taikinaa ei tarvi kaulita, eikä oikein pystykään. Nousee sopivasti ja tulee rapea.
Miksi laitat sokeria ja hunajaa pizzapohjaan?
Olisiko tässä helpoin ohje: Sikke Sumarin "Rapeakuoriset aamusämpyläni" vuodelta 2015. Taikina sekoitetaan puuroksi edellisenä iltana. Aamulla lusikoidaan pellille jääkaappikylmästä taikinasta kakkaroita ja paistetaan 220astetta 35 min. Ylijäämätaikina takaisin jääkaappiin odottamaan käyttöä. Jauhoina voi käyttää vehnäjauhoa, sämpyläjauhoja, tms - mitä nyt sattuu olemaan!
Wewalka pizza kit.