Artisokka, onko tuttu kasvis?
Kommentit (6)
Joo molemmat lajit... Latva-artisokka varsinkin on ihan herkkua. Minä laitan sitä yksinkertaisimmillaan sesonkiaikaan alkuruoaksi näin
Murran artisokista kannat pois. Keitän niitä suolatussa vedessä 35-40 minuuttia (koosta riippuen).
Kaveriksi teen jotan mukavaa "kastiketta" kuten limettimajoneesia tai kevyempää raejuustodippiä johon tulee myös maustamatonta jogurttia, aurinkokuivattua tomaattia, paprikaa ja valkosipulia.
Sitten laitan vaan tarjolle artisokan per henkilö ja pieneen kippoon dippiä. Artisokat syödään niin että ensin irrotetaan lehdet yksi kerrallaan, dipataan leveä pää kastikkeeseen ja imauistaan sieltä sitten sisukset suuhun. Lopuksi kun päällilehdet on syöty, tulee esiin herkullinen pohja. Sitä ympäröi karvamainen kerros joka nypitään pois, ja sen jälkeen voi syödä itse pohjan kastikkeen kanssa.
Molemmat hyviä, mutta erilaisia.
Maa- on ihanaa esim. sosekeittona: pehmeä, herkullinen.
Latva- taas on luksusherkku, suoraan taivaasta.
Latva-artisokka, tuleeko uunissa parhainta vai voiko höyrystää?
Kerran heräsin sellaisen vierestä. Mausta en muista mitään.