Karjalainen rahkapiirakka piimästä
Haluaisin yllättää Karjalasta kotoisin olevan tuttavani karjalaisella piimäpiirakalla. On kuulemma rahkapiirakan tapainen, mutta sen valmistukseen käytetään tosiaan piimää. Olisko kellään ohjetta?
Huom! En siis etsi mitään kuivakakkuohjetta, vaan ohjetta rahkapiirakan kaltaiseen baakelsiin.
Kiitos jo etukäteen <3
Kommentit (15)
Aahh, se on jamakkaa!! En tiedä, löytyykö oikeanlaista piimitettyä rahkaa mistään. Jos olet Helsingissä tai muussa isossa kaupungissa, sielä voi olla venäläisten kaupassa.
Mufn karjalaisessa kodissa puhuttiin piimäpiirakasta, vaikka se tehtiin rahkasta. Ehkä sitten paremman puutteessa, kun oikeaa raaka-ainetta ei ollut saatavilla?
Jamakalla tarkoitettiin hapatettua ja uunissa kypsytettyä maitoa tai piimää. Sitä syötiin uunilämpimänä suoraan välipalana, jälkiruoissa, kuivattuna muruna ruuanlisänä ja moninaisissa leivonnaisissa. Periaatteessa jamakka oli entisaikojen rahkan vastine.
Raakamaitoa kaadetaan saviruukkuun, joka jätetään useammaksi viikoksi huoneenlämpöön hapantumaan. Hapantunut maitoruukku nostetaan leivinuunin perälle uunin jälkilämpöön kypsymään useaksi tunniksi, kunnes hera erottuu ja maitomassan saa nosteltua siivilään valumaan. Kypsän massan voi herkutella kuumiltaan kylmän maidon ja hillonokareen kera tai kuivata massan jamakkamuruksi joka säilyy pitkään. Tai tehdä tuoreeltaan herkullisen pullapohjaisen piirakan, eli aidon karjalaisen jamakkapiirakan.
Piirakan valmistuksessa massaan lisättiin reilusti sokeria, muutama kananmuna, rusinoita ja sitruunankuorta jos sitä sattui olemaan. Massa kaadettiin ohueksi kaulitun pullataikinalevyn päälle. Paistettiin leivinuunissa, hyvässä lämmössä kauniin kullanruskeaksi.
Jamakkapiirakka oli monessa pirtissä lauantain leivontapäivien iltasella suurta herkkua, niin lasten kuin varttuneemmankin väen mielestä. Jos mahdollista vieläkin iloisempia olivat perheen pienimmät ja miksei toki isommatkin, kun piirakkaa jäi vielä sunnuntain herkuksikin.
AP; soitin vanhalle äidilleni. Hänellä on lipaston laatikossa ikivanha keittokirja ja hänen sukunsa on kotoisin Karjalasta. Heidän kodissaan tehtiin viipurilaisia piirakoita. Ne tunnetaan myös nimellä Tertun rahkapiirakka. Alla oleva ohje on saneltu kirjasta:
1,5 kahvikupillista maitoa
½ tl suolaa
2tl leivinjauhetta
300 g vehnäjauhoja
250 g voita
Kaikki kuivat aineet sekoitetaan nopeasti sormenpäillä.
täyte:
350 g kuivaa piimää eli kvarkkia (eli maitorahkaa)
1 kevyesti vatkattu muna
4 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 dl kermaa
3 rkl korppujauhoja
1 dl rusinoita huuhdottuna
"Taikina kaulitaan levyiksi. Tee (pieniä) pyöreitä piirakoita. Käännä reunat päälle. (reunoiksi) Paistetaan hyvässä uuninlämmössä. "
Itse asiassa maitorahka tehdään piimästä kuumentamalla sitä, jolloin hera erottuu. Varmaankin siksi käytetään sekä piimä- että rahkanimitystä.
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/maitorahkan-valmistaminen/3213124
Jamakan valmistus
https://keskustelu.suomi24.fi/t/12071631/kotitekoinen-jamakka-eli-rahka
Vierailija kirjoitti:
Piirakan valmistuksessa massaan lisättiin reilusti sokeria, muutama kananmuna, rusinoita ja sitruunankuorta jos sitä sattui olemaan. Massa kaadettiin ohueksi kaulitun pullataikinalevyn päälle. Paistettiin leivinuunissa, hyvässä lämmössä kauniin kullanruskeaksi.
Jamakkapiirakka oli monessa pirtissä lauantain leivontapäivien iltasella suurta herkkua, niin lasten kuin varttuneemmankin väen mielestä. Jos mahdollista vieläkin iloisempia olivat perheen pienimmät ja miksei toki isommatkin, kun piirakkaa jäi vielä sunnuntain herkuksikin.
Hassua tuo karjalaisuus tuossa, kun äitini oli ehta savolainen kotoisin korvesta, jossa ei karjalaisia ikinä ollut, mutta tuota piimäpiirakkaa olen syönyt koko lapsuuteni.
Em ohjeen mukaan teki.
Rahkaa saa myös jogurttia valuttamalla kahvinsuodattimen läpi. Kuumentamalla hera irtoaa nopeammin, mutta valuu se hera itsekseenkin. Sen heran voi muuten ihan hyvin käyttää leipä- tai pullatainaan.
Tuossa äitini kertomassa piirakkaohjeessa ei ole sokeria kovinkaan paljon. Taikinassa ei lainkaan. Sokeri oli asetettu säännöstelyn alaiseksi 7. lokakuuta 1939. Myös siirappi ja kahvi oli säännösteltyä. Sokerin säännöstely loppui 1. helmikuuta 1954.
https://www.viikkopk.fi/korttiaikaa-elettiin-sodan-varjossa/
Voi että, olipa ihana yllätys, että täällä oli näin monta vastausta! Kiitos tuhannesti kaikille vaivannäöstä ❤️
Ap
Miksi joku painoi tälle alapeukkua? Oliko huonosti esitetty kysymys? 😅
Ap:lle, valitettavasti en tunne ko. piirakkaa, enkä viitsi linkittää ohjeita, joita olet todennäköisesti itsekin löytänyt Googlesta. Toivottavasti joku tietäisi aidon piimäpiirakan ohjeen. Kuulostaa ihanan perinteiseltä 👌🏻