Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Karjalainen rahkapiirakka piimästä

Manta
29.11.2021 |

Haluaisin yllättää Karjalasta kotoisin olevan tuttavani karjalaisella piimäpiirakalla. On kuulemma rahkapiirakan tapainen, mutta sen valmistukseen käytetään tosiaan piimää. Olisko kellään ohjetta?

Huom! En siis etsi mitään kuivakakkuohjetta, vaan ohjetta rahkapiirakan kaltaiseen baakelsiin.

Kiitos jo etukäteen <3

Kommentit (15)

Vierailija
1/15 |
30.11.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Miksi joku painoi tälle alapeukkua? Oliko huonosti esitetty kysymys? 😅

Ap:lle, valitettavasti en tunne ko. piirakkaa, enkä viitsi linkittää ohjeita, joita olet todennäköisesti itsekin löytänyt Googlesta. Toivottavasti joku tietäisi aidon piimäpiirakan ohjeen. Kuulostaa ihanan perinteiseltä 👌🏻

Vierailija
2/15 |
30.11.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Aahh, se on jamakkaa!! En tiedä, löytyykö oikeanlaista piimitettyä rahkaa mistään. Jos olet Helsingissä tai muussa isossa kaupungissa, sielä voi olla venäläisten kaupassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/15 |
30.11.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mufn karjalaisessa kodissa puhuttiin piimäpiirakasta, vaikka se tehtiin rahkasta. Ehkä sitten paremman puutteessa, kun oikeaa raaka-ainetta ei ollut saatavilla?

Vierailija
5/15 |
30.11.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

ap hoi

Vierailija
6/15 |
30.11.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Jamakalla tarkoitettiin hapatettua ja uunissa kypsytettyä maitoa tai piimää. Sitä syötiin uunilämpimänä suoraan välipalana, jälkiruoissa, kuivattuna muruna ruuanlisänä ja moninaisissa leivonnaisissa. Periaatteessa jamakka oli entisaikojen rahkan vastine.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/15 |
30.11.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Raakamaitoa kaadetaan saviruukkuun, joka jätetään useammaksi viikoksi huoneenlämpöön hapantumaan. Hapantunut maitoruukku nostetaan leivinuunin perälle uunin jälkilämpöön kypsymään useaksi tunniksi, kunnes hera erottuu ja maitomassan saa nosteltua siivilään valumaan. Kypsän massan voi herkutella kuumiltaan kylmän maidon ja hillonokareen kera tai kuivata massan jamakkamuruksi joka säilyy pitkään. Tai tehdä tuoreeltaan herkullisen pullapohjaisen piirakan, eli aidon karjalaisen jamakkapiirakan.

Vierailija
8/15 |
30.11.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Piirakan valmistuksessa massaan lisättiin reilusti sokeria, muutama kananmuna, rusinoita ja sitruunankuorta jos sitä sattui olemaan. Massa kaadettiin ohueksi kaulitun pullataikinalevyn päälle. Paistettiin leivinuunissa, hyvässä lämmössä kauniin kullanruskeaksi.

Jamakkapiirakka oli monessa pirtissä lauantain leivontapäivien iltasella suurta herkkua, niin lasten kuin varttuneemmankin väen mielestä. Jos mahdollista vieläkin iloisempia olivat perheen pienimmät ja miksei toki isommatkin, kun piirakkaa jäi vielä sunnuntain herkuksikin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/15 |
30.11.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

AP; soitin vanhalle äidilleni. Hänellä on lipaston laatikossa ikivanha keittokirja ja hänen sukunsa on kotoisin Karjalasta. Heidän kodissaan tehtiin viipurilaisia piirakoita. Ne tunnetaan myös nimellä Tertun rahkapiirakka. Alla oleva ohje on saneltu kirjasta:

1,5 kahvikupillista maitoa

½ tl suolaa

2tl leivinjauhetta

300 g vehnäjauhoja

250 g voita

Kaikki kuivat aineet sekoitetaan nopeasti sormenpäillä.

täyte: 

350 g kuivaa piimää eli kvarkkia (eli maitorahkaa)

1 kevyesti vatkattu muna

4 rkl sokeria

2 tl vaniljasokeria

1 dl kermaa

3 rkl korppujauhoja

1 dl rusinoita huuhdottuna

"Taikina kaulitaan levyiksi. Tee (pieniä) pyöreitä piirakoita. Käännä reunat päälle. (reunoiksi) Paistetaan hyvässä uuninlämmössä. "

Vierailija
10/15 |
30.11.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Itse asiassa maitorahka tehdään piimästä kuumentamalla sitä, jolloin hera erottuu. Varmaankin siksi käytetään sekä piimä- että rahkanimitystä.

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/maitorahkan-valmistaminen/3213124

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/15 |
30.11.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset
Vierailija
12/15 |
30.11.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Piirakan valmistuksessa massaan lisättiin reilusti sokeria, muutama kananmuna, rusinoita ja sitruunankuorta jos sitä sattui olemaan. Massa kaadettiin ohueksi kaulitun pullataikinalevyn päälle. Paistettiin leivinuunissa, hyvässä lämmössä kauniin kullanruskeaksi.

Jamakkapiirakka oli monessa pirtissä lauantain leivontapäivien iltasella suurta herkkua, niin lasten kuin varttuneemmankin väen mielestä. Jos mahdollista vieläkin iloisempia olivat perheen pienimmät ja miksei toki isommatkin, kun piirakkaa jäi vielä sunnuntain herkuksikin.

Hassua tuo karjalaisuus tuossa, kun äitini oli ehta savolainen kotoisin korvesta, jossa ei karjalaisia ikinä ollut, mutta tuota piimäpiirakkaa olen syönyt koko lapsuuteni.

Em ohjeen mukaan teki.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/15 |
30.11.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Rahkaa saa myös jogurttia valuttamalla kahvinsuodattimen läpi. Kuumentamalla hera irtoaa nopeammin, mutta valuu se hera itsekseenkin. Sen heran voi muuten ihan hyvin käyttää leipä- tai pullatainaan.

Vierailija
14/15 |
30.11.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tuossa äitini kertomassa piirakkaohjeessa ei ole sokeria kovinkaan paljon. Taikinassa ei lainkaan. Sokeri oli asetettu säännöstelyn alaiseksi 7. lokakuuta 1939. Myös siirappi ja kahvi oli säännösteltyä. Sokerin säännöstely loppui 1. helmikuuta 1954.

https://www.viikkopk.fi/korttiaikaa-elettiin-sodan-varjossa/

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/15 |
30.11.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Voi että, olipa ihana yllätys, että täällä oli näin monta vastausta! Kiitos tuhannesti kaikille vaivannäöstä ❤️

Ap

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: neljä kaksi seitsemän