Ekstraneitsyt-oliiviöljy vs. pelkkä oliiviöljy, mitä eroa ja onko en jotenkin parempaa?
Kommentit (22)
Vierailija kirjoitti:
Eihän niillä nykyään ole hintaeroakaan, ostat extra vergineä vaan.
Mutta voiko sillä paistaa? Ja mikä se ero oli?
Tuossa on hyvin selitetty:
https://blogs.helsinki.fi/hnfb124-2017/2017/12/01/miten-erilaiset-oliiv…
Tavallinen oliiviöljy voi olla kemiallisesti liuottimilla valmistettua. Extra virgine on mekaanisesti puristettua.
Satsaa myös lasipulloon.
Tuon neitsytöljyn pitäisi olla sitä mitä oliiveista irtoaa ekalla puristuskerralla. Tuossa toisessa on useampia puristuskertoja. Mutta mistä noista käytännössä tietää mitä pullossa on sisällä.
Saan rajummin voitto kun lisään sanoja.
Ostan 100 l pänikässä, maksaa euron litra, myyn räikeillä ylssanoilla 10 eur/litra.
Ostakke, laihdutte ja elätte 100 vuotiaiksi.
https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Oliivi%C3%B6ljy
Euroopan unioni jakaa oliiviöljyt seuraaviin luokkiin:[13]
Ekstra-neitsytoliiviöljy on korkealuokkaista oliiviöljyä, joka on puristettu oliiveista mekaanisesti ilman kemiallista käsittelyä. Vapaiden rasvahappojen pitoisuus saa olla korkeintaan 0,8 %.
Neitsytoliiviöljy on korkealuokkaista oliiviöljyä, joka on puristettu oliiveista mekaanisesti ilman kemiallista käsittelyä. Vapaiden rasvahappojen pitoisuus saa olla korkeintaan 2 %.
Jalostetusta oliiviöljystä ja neitsytoliiviöljystä koostuva oliiviöljy on oliiviöljy, joka sisältää yksinomaan jalostettuja oliiviöljyjä ja suoraan oliiveista saatuja öljyjä.
Oliivin puristemassaöljy on öljy, joka sisältää yksinomaan oliiviöljyn puristamisesta peräisin olevaa puristemassajäämää käsittelemällä valmistettuja öljyjä ja suoraan oliiveista saatuja öljyjä.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Eihän niillä nykyään ole hintaeroakaan, ostat extra vergineä vaan.
Mutta voiko sillä paistaa? Ja mikä se ero oli?
Maku ja laatu.
Paista voilla tai kookosöljyllä. Käytä oliiviöljy kuumentamattomana salaatteihin, leivälle, ruuan päälle, niin saat parhaan terveyshyödyn.
Vierailija kirjoitti:
https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Oliivi%C3%B6ljy
Euroopan unioni jakaa oliiviöljyt seuraaviin luokkiin:[13]
Ekstra-neitsytoliiviöljy on korkealuokkaista oliiviöljyä, joka on puristettu oliiveista mekaanisesti ilman kemiallista käsittelyä. Vapaiden rasvahappojen pitoisuus saa olla korkeintaan 0,8 %.
Neitsytoliiviöljy on korkealuokkaista oliiviöljyä, joka on puristettu oliiveista mekaanisesti ilman kemiallista käsittelyä. Vapaiden rasvahappojen pitoisuus saa olla korkeintaan 2 %.
Jalostetusta oliiviöljystä ja neitsytoliiviöljystä koostuva oliiviöljy on oliiviöljy, joka sisältää yksinomaan jalostettuja oliiviöljyjä ja suoraan oliiveista saatuja öljyjä.
Oliivin puristemassaöljy on öljy, joka sisältää yksinomaan oliiviöljyn puristamisesta peräisin olevaa puristemassajäämää käsittelemällä valmistettuja öljyjä ja suoraan oliiveista saatuja öljyjä.
Tuosta ei tule oikeastaan hullua hurskaammaksi, kun tarkasti lukee.
Väärennettyä oliiviöljyä on aika paljon liikkeellä. Se, mitä etiketissä lukee, ei välttämättä pidä paikkaansa.
Rasvahappokoostumus on erilainen. Extra neitsytoliiviöljy on kaikkein terveellisintä.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Eihän niillä nykyään ole hintaeroakaan, ostat extra vergineä vaan.
Mutta voiko sillä paistaa? Ja mikä se ero oli?
Maku ja laatu.
Paista voilla tai kookosöljyllä. Käytä oliiviöljy kuumentamattomana salaatteihin, leivälle, ruuan päälle, niin saat parhaan terveyshyödyn.
En nyt menisi kutsumaan kookosöljyä tai voita terveellisiksi missään olosuhteissa, oli se tuore oliiviöljy miten terveellistä tahansa. Itse paistan oliiviöljyllä tai rypsiöljyllä mutten käytä ravintolaluokan kuumuuksia paistossa.
Vierailija kirjoitti:
Eihän niillä nykyään ole hintaeroakaan, ostat extra vergineä vaan.
Itse käytän tavallista oliiviöljyä+voita paistamiseen ja ylipäätään ruoanlaittoon.
Extran hyödyllisiä ominaisuuksia tuhoutuu kuumennettaessa ja makukin on parempi esimerkiksi salaateissa ja ruoissa joissa öljyä ei kuumenneta, vaan lisätään vasta tarjoiluvaiheessa tai juuri vähän ennen. Extra on yleensä vähintään tuplahintaista tavalliseen verrattuna ja tosiaan extran edut/hyödyt tuhoutuu kuumennettaessa, joten miksi käyttäisit kuumennettuna?
Olikohan joku Terra Creta (kreetalainen) joka käy myös paistamiseen ja pullataikinaan? Toki lämpötila kannattaa pannulla pitää maltillisena. Olen itse laittanut mm. pastaan, perunamuusiin, munakkaaseen. Voita laittaisin muuten mutta lapsella maitoallergia. Tuota saa luomunakin, toinen hyvä on Myssyfarmin rypsiöljy, myös luomutuote. Nuo sekoitukset taitaa olla laadultaan kyykkyviinin veroisia :)
Ei muuta eroa kuin etiketti ja hinta.
Rypsi- ja rapsiöljy on parempaa kuin oliiviöljy sanoo terveysviranomaiset.
Laadukas neitsytoliiviöljy pysyy paistaessa stabiilina sen sisältämien antioksidanttien ja tyydyttymättömien rasvahappojen ansiosta.
Hyvä Extyra Virgin kestää himpun päälle 200 astetta pannussa. Huonommissa laaduissa suoristuskyky tippuu. Voin savuamislämpötila on suunnilleen 150 astetta ja puhdistetun vaalean rypsiöljyn n. 220–230 astetta . Miettikääpä sitä.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Eihän niillä nykyään ole hintaeroakaan, ostat extra vergineä vaan.
Mutta voiko sillä paistaa? Ja mikä se ero oli?
Maku ja laatu.
Paista voilla tai kookosöljyllä. Käytä oliiviöljy kuumentamattomana salaatteihin, leivälle, ruuan päälle, niin saat parhaan terveyshyödyn.
Normaali voi kestää paistamista huonommin kuin neitsytoliiviöljy. Kirkastettu voi (ghee) on sitten eri asia.
Liitin rapsi. 90% halvemopaaja terveellisempää.
Eihän niillä nykyään ole hintaeroakaan, ostat extra vergineä vaan.