Lue keskustelun säännöt.
kananmunaton täytekakku
11.09.2006 |
Hei!
Meillä todettu juuri pojan kananmuna-allergia, ja synttärit lähestyvät. Onko kokemuksia/reseptejä munattomista täytekakuista ym. synttärileivonnaisista? Onnistuuko munaton täytekakku eli saako taikinan kuohkeaksi, että kakku nousee? Saako pääkaupunkiseudulla jostain leipomosta/konditoriasta kananmunattomia täytekakkuja, jos en ehdi itse leipoa?
Kiitos kaikista vinkeistä etukäteen!
Kommentit (1)
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Allergikon synttärikakku
Munaton/maidoton kakkupohja
4 dl vehnäjauhoa
3 dl sokeria
2-3 rkl kaakaota
2 tl leivinjauhetta
2-4 tl vaniljasokeria
100 g voita sulatettuna
2 dl vettä
1. Sekoita lusikalla ensin kuivat aineet keskenään.
2. Sitten joukkoon rasva ja vesi.
3. Paistetaan 175 asteessa n. 45 min.
Munaton kakkupohja
3,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl sokeria
3 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria
2 dl mehua (esim. ananas)
3/4 dl juoksevaa tai sulatettua margariinia
1. Sekoita kuivat aineet hyvin keskenään.
2. Lisää joukkoon mehu ja rasva (jäähtynyt, jos käytät margariinia) ja sekoita vain sen verran että aineet sekoittuvat.
3. Kaada taikina voideltuun tasapohjaiseen kakkuvuokaan.
4. Paista uunin alaosassa 175 asteessa 35-45 minuuttia vuoan halkaisijasta riippuen.
5. Anna jäähtyä hetki ennen kumoamista.
Valmista täytekakku tavalliseen tapaan:
1. halkaise kakku, kostuta, mutta vain vähän ja leveitä täytteeksi ja pinnalle vaahdotettua vaniljakastiketta tai kermaa, hedelmäpaloja, marjoja tms.
2. Nesteeksi kakkutaikinaan sopii myös piimä, jogurtti tai maito.
3. Kun käytät hapanta nestettä, voit käyttää joko leivinjauhetta, jolloin kakusta tulee vaalea tai soodaa ( 0,5 tl/2 dl jauhoja), jolloin kakusta tulee vähän rusehtava kuten piimäkakusta normaalistikin.
Ananas-kookosmuffinssit
(gluteeniton, munaton, maidoton)
10 kpl
150 g maidotonta margariinia
1/2 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 rkl kaakaojauhetta tai carobjauhetta
1 dl riisijauhoja
3/4 dl perunajauhoja
1/2 dl ananasmehua
1. Vaahdota rasva ja sokeri.
2. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja ananasmehu vaahtoon.
3. Jaa taikina muffinssivuokiin.
4. Paista 175 asteessa 15 minuuttia.
Kookosseos:
2 rkl maidotonta margariinia sulatettuna
1/2 dl sokeria
1 dl kookoshiutaleita
5. Valmista kookosseos sekoittamalla aineet keskenään.
Päälle:
1 pieni purkki ananasmurskaa
6. Lisää muffinssien päälle ananasmurskaa ja kuorrutetta.
7. Paista vielä noin 20 minuuttia, kunnes pohjat ovat kypsiä.
Englantilainen juustokakku
(gluteeniton, munaton)
Pohja:
50 g voita tai margariinia
1 rkl fariinisokeria
1 rkl vaaleaa siirappia
50 g hasselpähkinöitä
3 dl riisimuroja
1. Leikkaa leivinpaperista irtoreunaisen vuoan pohjan kokoinen levy ja aseta se vuoan pohjalle.
2. Sulata voi tai margariini kattilassa ja sekoita joukkoon hienoksi hakatut hasselpähkinät, fariinisokeri, siirappi ja riisimurot.
3. Levitä seos lämpimänä vuoan pohjalle tasaiseksi kerrokseksi.
4. Anna jähmettyä jääkaapissa.
Täyte:
2 prk maitorahkaa
2 dl kermaa
yhden sitruunan mehu ja raastettu kuori
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
5 liivatelehteä
5. Pehmitä liivatelehtiä muutaman minuutin ajan kylmässä vedessä.
6. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää joukkoon rahka, sokeri ja mausteet.
7. Liuota liivatelehdet tilkkaan kuumaa vettä ja sekoita rahka-kermaseokseen.
8. Kaada seos vuokaan pohjan päälle.
9. Anna hyytyä jääkaapissa muutaman tunnin ajan, mieluiten seuraavaan päivään.
10. Koristele hasselpähkinärouheella.
11. Kakku sopii keliaakikoille ja muna-allergisille.
Kahvikakku
(maidoton, munaton)
3 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 dl kylmää kahvijuomaa
2 rkl öljyä
1. Sekoita kuivat aineet hyvin keskenään.
2. Lisää kylmä kahvi ja öljy.
3. Kaada taikina rasvattuun ja mannaryyneillä jauhotettuun vuokaan.
4. Paista 175 asteessa noin 40 minuuttia.
5. Jos kakkuun haluaa pehmeämmän kuoren, se kannattaa peittää uunista ottamisen jälkeen esim. foliolla.
Marjamuffinit
(gluteeniton, maidoton, munaton)
4 dl riisijauhoja
1 1/2 dl sokeria
1 tl soodaa
1 banaani tai peruna soseutettuna
150 g maidotonta margariinia tai 1 1/2 dl öljyä
1 1/2 dl vichyä tai vettä
Kuorrutus:
1 1/2 dl mustikoita ja puolukoita tms.
1 rkl perunajauhoja
1 rkl sokeria
1 rkl vettä
1. Sekoita muffiniainekset monitoimikoneella, sauvasekoittimella tai sähkövatkaimella.
2. Nostele jähmeää taikinaa lusikalla muffinivuokiin.
3. Älä täytä vuokaa kokonaan, sillä muffinit kohoavat hiukan uunissa.
4. Valmista marjakuorrutus kulhossa sekoittamalla marjoihin vesi, perunajauhot ja sokeri.
5. Jaa seos lusikalla muffinien päälle.
6. Paista muffineita 200 asteessa noin 20 minuuttia.
Muruomenapiiras
(gluteeniton, maidoton, munaton)
125 g maidotonta margariinia
1 1/2 dl sokeria
2 1/2 dl maissi- tai tattarijauhoja
2 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 omenaa
2-3 rkl sokeria
1/2 dl perunajauhoja muruseokseen
1. Vaahdota margariini ja sokeri.
2. Yhdistä keskenään maissijauhot, perunajauhot ja leivinjauhe.
3. Sekoita jauhot rasvaseokseen.
4. Ota 2/3 taikinasta ja laita se voideltuun tasapohjaiseen vuokaan.
5. Pese, kuori ja raasta omenat ja mausta sokerilla.
6. Laita raaste piiraspohjan päälle.
7. Nypi lopputaikinaan loput perunajauhot ja ripottele omenaraasteen päälle.
8. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.
Muruomenapiiras (gluteeniton, maidoton, munaton)
125 g maidotonta margariinia
1 1/2 dl sokeria
2 1/2 dl maissi- tai tattarijauhoja
2 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 omenaa
2-3 rkl sokeria
1/2 dl perunajauhoja muruseokseen
1. Vaahdota margariini ja sokeri.
2. Yhdistä keskenään maissijauhot, perunajauhot ja leivinjauhe.
3. Sekoita jauhot rasvaseokseen.
4. Ota 2/3 taikinasta ja laita se voideltuun tasapohjaiseen vuokaan.
5. Pese, kuori ja raasta omenat ja mausta sokerilla.
6. Laita raaste piiraspohjan päälle.
7. Nypi lopputaikinaan loput perunajauhot ja ripottele omenaraasteen päälle.
8. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.
Omenapaistos (gluteeniton, munaton)
6-7 hapahkoa omenaa
100 g margariinia
2 dl sokerijuurikashiutaleita
1 1/2 dl fariinisokeria
1 1/2 dl mantelirouhetta
1 tl jauhettua kanelia
1. Kuori ja viipaloi omenat.
2. Laita ne voideltuun uunivuokaan.
3. Sulata margariini mikroaaltouunissa.
4. Lisää sen joukkoon sokerijuurikashiutaleet, fariinisokeri, mantelirouhe ja kaneli.
5. Ripottele muruseos omenien päälle.
6. Paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.
7. Tarjoile vaniljakastikkeen tai jäätelön kera.
Itävaltalainen omenakakku (maidoton, munaton)
150 g maidotonta margariinia
1 1/2 dl fariinisokeria
1 dl sokeroitua omenasosetta
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl ruokasoodaa
1 tl kanelia
1. Vaahdota pehmeä margariini ja fariinisokeri.
2. Sekoita joukkoon omenasose ja kaneli.
3. Lisää vehnäjauhot, joiden joukkoon leivinjauhe ja ruokasooda on sekoitettu.
4. Kypsennä voidellussa ja vehnäleseillä vuoratussa vuoassa 200 asteessa noin puoli tuntia.
5. Omenakakku sopii maito- ja muna-allergisille.
Täytekakku (munaton)
Pohja:
2 dl vettä
50 g margariinia
2,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
1,5 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
(2 tl Loprofin-kananmunankorviketta tai 2 tl perunajauhoa)
1. Kuumenna vesi ja margariini niin, että ne sekoittuvat keskenään.
2. Jäähdytä vesi-margariiniseos.
3. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vesi-margariiniseokseen hyvin sekoittaen.
4. Kaada taikina tilavuudeltaan noin 1 litran vuokaan.
5. Paista 175 asteessa uunissa noin 40 minuuttia.
6. Kumoa kakku vasta hieman jäähtyneenä.
Kostutus:
1 dl maitoa
Täyte:
0,5 tlk rahkaa
0,5 dl kuohukermaa
puolikkaan sitruunan mehu
1 tl vanilliinisokeria
1 dl hyytelösokeria
1 dl puolukkasurvosta
1. Vaahdota kuohukerma ja lisää siihen rahka, sitruunamehu ja vanilliinisokeri.
2. Kiehauta kattilassa puolukkasurvos ja lisää siihen hyytelösokeri.
3. Sekoita kunnes seos kiehahtaa.
4. Ota kattila pois liedeltä ja jäähdytä seos.
5. Sekoita puolukkahyytelö rahka-kermaseokseen.
Kuorrutus:
2 dl kuohukermaa
1,5 dl ranskankermaa
1 sitruunanmehu
1 dl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
Koristelu:
jäisiä puolukoita
1. Kokoa kakku.
2. Leikkaa kakkupohja kahteen osaan ja kostuta pohjalevy tasaisesti maidolla.
3. Levitä täyte.
4. Valmista kuorrutus vaahdottamalla kerma ja lisäämällä muut aineet.
5. Pursota kuorrutus ja koristele kakku jäisillä puolukoilla tai tee kiille hyytelösokerista ja puolukoista.
Maustekakku (munaton)
4 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
1 dl rasvatonta maitojauhetta
2 tl kanelia
0,5 tl pomeranssinkuorta
2 tl soodaa
1,5 dl päärynä-, omena- tai puolukkasosetta
3 dl vettä
1,5 dl sulatettua margariinia
1. Sekoita kuivat aineet keskenään.
2. Lisää joukkoon hedelmä- tai marjasose ja vesi sekä viimeiseksi sulatettu margariini.
3. Sekoita taikina tasaiseksi turhaa vaivaamista välttäen.
4. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan (noin 2l).
5. Paista uunissa 180 asteessa noin 1 tunti.