Keitin maitokiisseliä. Ensin sakeentui hienosti, jäähdytin ja nyt ihan lirua. Mitä ihmettä?
Saako sakeammaksi jälkeenpäin? Johtuuko Kiehu-maidosta?
Kommentit (21)
Vierailija kirjoitti:
Oliko tarpeeksi tärkkelystä?
Jäähdytitkö kansi päällä? En tiiä onko vaan uskon asiaa mutta tuntuu, että jos ei pidä kantta päällä jäähdyttäessä niin tulee paksumpaa kiisseliä. Kai se vesi tiivistyy sit sinne kattilan sisälle ja laimentaa sitä soosia jos laittaa kannen tjn
Voit kiuhauttaa sen uudestaan ja laittaa vähän lisää kiisselöintiainetta.
Ihan loogistahan se on, että kansi vaikuttaa asiaan. Juurikin niin, että pitää kosteuden sisällä jolloin kiisseli ei pääse tiivistymään niin hyvin kuin ilman kantta.
Maistoit lusikalla muutaman kerran ja sylkeä meni lusikan matkassa kiisseliin jolloin juoksettui?
En pitänyt kantta päällä kun jäähdytin. Laitoin ohjeen mukaan perunajauhoa. Ehkä koitan keittää uudestaan.
Jäähdytitkö siinä kuumassa kattilassa? Saattoi juoksettua kun oli liian pitkään kuumassa.
Vierailija kirjoitti:
Maistoit lusikalla muutaman kerran ja sylkeä meni lusikan matkassa kiisseliin jolloin juoksettui?
Niinpä tein😬
Perunajauhollako suurustit. Muistihan laittaa/ sekoittaa jauhot kylmään maitotilkkaan ja sitten vispata kuumaan maitoon. Ei keitetä!
Vierailija kirjoitti:
En pitänyt kantta päällä kun jäähdytin. Laitoin ohjeen mukaan perunajauhoa. Ehkä koitan keittää uudestaan.
Perunajauho ei oikein hyvin toimi maidossa. Maizena ja Ohrakas ovat parempia. Vehnäjauhosuuruskin toimii paremmin.
T monta kertaa saman virheen tehnyt.
Kotitaloustunneilta muistan tämän:
Maitokiisseli sakeutetaan maissijauheella (esim maizena) ja marjakiisseleihin käytetään perunajauhoa suurustamiseen.
Maizenan kanssa tärkeää myös se, että antaa keitoksen kiehua muutaman minuutin ennen kuin poistaa liedeltä. Ohje löytynee myös pakkauksesta.
Joku juju siinä on, jota ei tullut selvästi esille kommenteissa.
Nyt suurustin Maizenalla. En maistellut. Ohjeen mukaan tein kaiken. Ihan lirua taas. Miten vaikeaa voi olla yksinkertainen asia😅 oisko nyt ollut liian vähän Maizenaa, huomasin että muissa ohjeissa olikin enemmän.
Laitoin 3/4 dl suurustetta litraan maitoa. Kertokaa nyt, missä mättää??
Maizena löysistyy, jos sitä keittää, kuten perunajauhosuurustetta.
En osaa selittää tämän tarkemmin, miksi näin tapahtuu, mutta se liian pitkä keittoaika ja vispaaminen tekee sen.
Itse huomasin tämän, kun aloin laittamaan ruokaa kaasuliedellä ja välillä käytän sitä tummaa kastikesuurustetta..monta kertaa kävi näin ja sitten vielä googlaillessa tuli lehtijuttukin vastaan aiheesta..olisko ollut joku Makunne-lehti tms. Nyt en valitettavasti löytänyt sitä mobiililla enään, kun tein haun läppärillä aikaisemmin.
Nykyään siis suurustan aivan loppuvaiheessa ripottelemalla Maizenaa suoraan kuplivaan kastikkeeseen ja sekoitan rauhallisesti tasaiseksi, tämän jälkeen heti kaasu kiinni ja minuutin parin kuluttua vain ihan muutama sekoitus ennen tarjoilua.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
En pitänyt kantta päällä kun jäähdytin. Laitoin ohjeen mukaan perunajauhoa. Ehkä koitan keittää uudestaan.
Perunajauho ei oikein hyvin toimi maidossa. Maizena ja Ohrakas ovat parempia. Vehnäjauhosuuruskin toimii paremmin.
T monta kertaa saman virheen tehnyt.
Tätä tulin sanomaan minäkin. En ole kuullutkaan että joku tekee perunajauholla maito/kermapohjaisen kiisselin..maizena opetettiin jo köksäntunnilla. Uskoakseni vaikuttaa paitsi rakenteeseen, myös makuun.
Eli jos tykkää tuommoista tehdä (tai vaniljakastiketta) niin ehdottomasti Maizenaa kaappiin.
Myp kirjoitti:
Maizena löysistyy, jos sitä keittää, kuten perunajauhosuurustetta.
En osaa selittää tämän tarkemmin, miksi näin tapahtuu, mutta se liian pitkä keittoaika ja vispaaminen tekee sen.
Itse huomasin tämän, kun aloin laittamaan ruokaa kaasuliedellä ja välillä käytän sitä tummaa kastikesuurustetta..monta kertaa kävi näin ja sitten vielä googlaillessa tuli lehtijuttukin vastaan aiheesta..olisko ollut joku Makunne-lehti tms. Nyt en valitettavasti löytänyt sitä mobiililla enään, kun tein haun läppärillä aikaisemmin.
Nykyään siis suurustan aivan loppuvaiheessa ripottelemalla Maizenaa suoraan kuplivaan kastikkeeseen ja sekoitan rauhallisesti tasaiseksi, tämän jälkeen heti kaasu kiinni ja minuutin parin kuluttua vain ihan muutama sekoitus ennen tarjoilua.
Perunajauhosuurustetta ei saa keittää.
Juoksettui kun et laittanut suolaa maidon kuumenemis vaiheessa. Suola pitää lisätä kun maitoa keittää. Suolaa 1 tl/ litra maitoa.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
En pitänyt kantta päällä kun jäähdytin. Laitoin ohjeen mukaan perunajauhoa. Ehkä koitan keittää uudestaan.
Perunajauho ei oikein hyvin toimi maidossa. Maizena ja Ohrakas ovat parempia. Vehnäjauhosuuruskin toimii paremmin.
T monta kertaa saman virheen tehnyt.
Tämä. Maissitärkkelys sopii paremmin maitokiisseleihin. Perunajauhoilla tehty vanilja/ suklaakiisseli kanttattaa käyttää heti, koska sen rakenne ei pysy koossa ja eroaa nestettä säilytyksessä.
Vierailija kirjoitti:
Myp kirjoitti:
Maizena löysistyy, jos sitä keittää, kuten perunajauhosuurustetta.
En osaa selittää tämän tarkemmin, miksi näin tapahtuu, mutta se liian pitkä keittoaika ja vispaaminen tekee sen.
Itse huomasin tämän, kun aloin laittamaan ruokaa kaasuliedellä ja välillä käytän sitä tummaa kastikesuurustetta..monta kertaa kävi näin ja sitten vielä googlaillessa tuli lehtijuttukin vastaan aiheesta..olisko ollut joku Makunne-lehti tms. Nyt en valitettavasti löytänyt sitä mobiililla enään, kun tein haun läppärillä aikaisemmin.
Nykyään siis suurustan aivan loppuvaiheessa ripottelemalla Maizenaa suoraan kuplivaan kastikkeeseen ja sekoitan rauhallisesti tasaiseksi, tämän jälkeen heti kaasu kiinni ja minuutin parin kuluttua vain ihan muutama sekoitus ennen tarjoilua.
Perunajauhosuurustetta ei saa keittää.
Tämä. Perunajauhoilla kiehautus riittää eli keittäminen lopetetaan kun keitos "pulpahtaa" ensimmäisen kerran. Maissitärkkelystä taas keitetään muutama minuutti
Oliko tarpeeksi tärkkelystä?
Jäähdytitkö kansi päällä? En tiiä onko vaan uskon asiaa mutta tuntuu, että jos ei pidä kantta päällä jäähdyttäessä niin tulee paksumpaa kiisseliä. Kai se vesi tiivistyy sit sinne kattilan sisälle ja laimentaa sitä soosia jos laittaa kannen tjn
Voit kiuhauttaa sen uudestaan ja laittaa vähän lisää kiisselöintiainetta.