Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Kuka muistaa vielä pumppernikkelin

Vierailija
23.10.2021 |

Sattumalta taas törmäsin eräällä ruokasivustolla vanhaan kunnon pumppernikkeliin. Tuo vaaleanpunaisella kuorrutteella päällystetty murea leivonnainen. Suomessa tehty Paraisilla saaristossa. Pitääpä taas ostaa tuota lapsuuden herkkua.

Kommentit (51)

Vierailija
1/51 |
23.10.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Näin kerran lähikaupassa niitä. En ollut nähnyt niitä pitkään aikaan. En ostanut kuitenkaan.

2/51 |
23.10.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ah, mun lapsuuden lempiherkku. En ole syönyt varmaan pariinkymmeneen vuoteen. Täytyykin ostaa jos joskus tulee vielä vastaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/51 |
23.10.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kärkkäiseltä meinaan tilata seuraavan tilauksen yhteydessä. Ajattelin tilata pelkästään ruokatarvikkeita tällä kertaa. Valikoimassa näkyy olevan sellaisia tuotteita, mistä en ole ennen kuullutkaan. Vai mitä mieltä proteiinipatukasta missä vain luontaisia ainesosia. Minun tulee niin huonosti syötyä proteiinia niin parilla patukalla on päivän annos jo saatu.

Vierailija
4/51 |
23.10.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mummolassa niitä aina saatiin 80-luvulla. Oi ihanat lapsuusmuistot!

Vierailija
5/51 |
23.10.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mistähän tuo nimi muuten tulee pumppernikkeli todella erikoinen...pitää taas kuuklata.

Vierailija
6/51 |
23.10.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Muistan ne kyllä mutta en ollut mikään suuri fani. Pidin vähän kovina koppuroina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/51 |
23.10.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Hups, sekoitin sen piparnakkeliin, joka oli jäätelö

Vierailija
8/51 |
23.10.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Leipomo Rosten haluaa nostaa legendaariset pumppernikkelit uudestaan lasten ja nostalgiannälkäisten huulille.

'Pumppernikkelin alkuperä Suomessa on hämärän peitossa jopa alun perin niitä valmistaneella Axolla. Ensimmäiset tiedot virallisesta valmistuksesta ovat 40-luvulta ja resepti on pysynyt samana noista ajoista asti. Saksassa pumpernickel tarkoittaa yleensä ruisrouheesta tehtyä raskasta, siirapinkosteaa hapanleipää, mutta perimätietojen mukaan leivän lisäksi pumpernickel-nimellä kutsuttiin myös makeankitkeriä, soikean muotoisia saksalaisia pipareita. Saksassa vierailleet suomalaiset toivat noita pipareita mukanaan Suomeen jo 30-luvun lopulla ja niistä varioimalla syntyi suomalainen pumppernikkeli.'

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/51 |
23.10.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Itse asiassa sehän oli kuin iso joulupiparkakku (eri muotoinen vain) päällystetty vaaleanpunaisella kuorrutteella.  Lapsena minäkin tykkäsin, mutta nykyään en, koska kaikki piparkakkumausteiset närästää.

Myydäänhän niitä vieläkin.

Vierailija
10/51 |
23.10.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Mistähän tuo nimi muuten tulee pumppernikkeli todella erikoinen...pitää taas kuuklata.

Itselleni tulee mieleen ensimmäiseksi että oiskohan saksalaisperäinen herkku nimen perusteella.

Ja muistan itsekin hyvin pumpernikkelit, milloinkahan viimeeski olenkaan mahtanut syödö varmaan menee ainakin ysärille ellei peräti kasarille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/51 |
23.10.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Muistan kyllä. Ylimakea kova ei siis mikään rapea keksi vai piparkakkuko se on.  Tuskin ostaisin mikäli sellainen olisi kaupassa myynnissä.  

Vierailija
12/51 |
23.10.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Muistan. Näytti hirveän hyvältä mutta pahaa oli. Sitten kun sellaisen otti, se piti syödä kokonaan ja isokin oli.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/51 |
23.10.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Varhaislapsuuden muisto 70- ja 80-lukujen vaihteesta.

Vierailija
14/51 |
24.02.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Leipomo Rosten haluaa nostaa legendaariset pumppernikkelit uudestaan lasten ja nostalgiannälkäisten huulille.

'Pumppernikkelin alkuperä Suomessa on hämärän peitossa jopa alun perin niitä valmistaneella Axolla. Ensimmäiset tiedot virallisesta valmistuksesta ovat 40-luvulta ja resepti on pysynyt samana noista ajoista asti. Saksassa pumpernickel tarkoittaa yleensä ruisrouheesta tehtyä raskasta, siirapinkosteaa hapanleipää, mutta perimätietojen mukaan leivän lisäksi pumpernickel-nimellä kutsuttiin myös makeankitkeriä, soikean muotoisia saksalaisia pipareita. Saksassa vierailleet suomalaiset toivat noita pipareita mukanaan Suomeen jo 30-luvun lopulla ja niistä varioimalla syntyi suomalainen pumppernikkeli.'

Wikipedia: Pumpernickel är grovt surdegsbröd gjort på grovmalen råg och har sitt ursprung i Westfalen. Den bakas 10–12 timmar på svag värme. Det finns en efterrätt med pumpernickel som heter Westfälische Götterspeise ("Westfalisk gudaspis"). Pumpernickel har mycket lång hållbarhet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/51 |
24.02.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Onhan niitä ollut koko ajan. Ei kaikissa kaupoissa, mutta en ole huomannut että ne missään vaiheessa olisi kokonaan poissa olletkaan.

Vierailija
16/51 |
24.02.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Engelbert Humpperdinkkiä kai sanottiin pumpernikkeliksi...

Vierailija
17/51 |
24.02.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Kärkkäiseltä meinaan tilata seuraavan tilauksen yhteydessä. Ajattelin tilata pelkästään ruokatarvikkeita tällä kertaa. Valikoimassa näkyy olevan sellaisia tuotteita, mistä en ole ennen kuullutkaan. Vai mitä mieltä proteiinipatukasta missä vain luontaisia ainesosia. Minun tulee niin huonosti syötyä proteiinia niin parilla patukalla on päivän annos jo saatu.

??  Kärkkäinen? Eikö muita kauppoja ole, ja noi proteiinipatukat...kertapieraisulla puff. Osta jauhelihapaketti, se litteä, tee siihen ruudukko ja paistat pannulla, käännä ja paista toinen puoli, siinä sulla on proteiinikuutioita, nam.

Vierailija
18/51 |
24.02.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ostin kun törmäsin moiseen Citymarketissa.

Aika kultaa muistot. Paksu kuiva piparipohja jonka päällä paperinohut pinkki sokerikuorrute.

Ei oikein mistään kotoisin. Olivatkohan aiemmin parempia kun niitä ostettiin tuoreina kahvilan vitriinistä.

Vierailija
19/51 |
24.02.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Sen muotoa vois vähän muuttaa ja tehdä siitä pumpperkikkeli.

Vierailija
20/51 |
24.02.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Suomessa on kyllä kautta  aikojen käytetty nimitystä pumpernikkeli yhdellä peellä.

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: kolme neljä kuusi