Kuka muistaa vielä pumppernikkelin
Sattumalta taas törmäsin eräällä ruokasivustolla vanhaan kunnon pumppernikkeliin. Tuo vaaleanpunaisella kuorrutteella päällystetty murea leivonnainen. Suomessa tehty Paraisilla saaristossa. Pitääpä taas ostaa tuota lapsuuden herkkua.
Kommentit (51)
Ah, mun lapsuuden lempiherkku. En ole syönyt varmaan pariinkymmeneen vuoteen. Täytyykin ostaa jos joskus tulee vielä vastaan.
Kärkkäiseltä meinaan tilata seuraavan tilauksen yhteydessä. Ajattelin tilata pelkästään ruokatarvikkeita tällä kertaa. Valikoimassa näkyy olevan sellaisia tuotteita, mistä en ole ennen kuullutkaan. Vai mitä mieltä proteiinipatukasta missä vain luontaisia ainesosia. Minun tulee niin huonosti syötyä proteiinia niin parilla patukalla on päivän annos jo saatu.
Mummolassa niitä aina saatiin 80-luvulla. Oi ihanat lapsuusmuistot!
Mistähän tuo nimi muuten tulee pumppernikkeli todella erikoinen...pitää taas kuuklata.
Muistan ne kyllä mutta en ollut mikään suuri fani. Pidin vähän kovina koppuroina.
Hups, sekoitin sen piparnakkeliin, joka oli jäätelö
Leipomo Rosten haluaa nostaa legendaariset pumppernikkelit uudestaan lasten ja nostalgiannälkäisten huulille.
'Pumppernikkelin alkuperä Suomessa on hämärän peitossa jopa alun perin niitä valmistaneella Axolla. Ensimmäiset tiedot virallisesta valmistuksesta ovat 40-luvulta ja resepti on pysynyt samana noista ajoista asti. Saksassa pumpernickel tarkoittaa yleensä ruisrouheesta tehtyä raskasta, siirapinkosteaa hapanleipää, mutta perimätietojen mukaan leivän lisäksi pumpernickel-nimellä kutsuttiin myös makeankitkeriä, soikean muotoisia saksalaisia pipareita. Saksassa vierailleet suomalaiset toivat noita pipareita mukanaan Suomeen jo 30-luvun lopulla ja niistä varioimalla syntyi suomalainen pumppernikkeli.'
Itse asiassa sehän oli kuin iso joulupiparkakku (eri muotoinen vain) päällystetty vaaleanpunaisella kuorrutteella. Lapsena minäkin tykkäsin, mutta nykyään en, koska kaikki piparkakkumausteiset närästää.
Myydäänhän niitä vieläkin.
Vierailija kirjoitti:
Mistähän tuo nimi muuten tulee pumppernikkeli todella erikoinen...pitää taas kuuklata.
Itselleni tulee mieleen ensimmäiseksi että oiskohan saksalaisperäinen herkku nimen perusteella.
Ja muistan itsekin hyvin pumpernikkelit, milloinkahan viimeeski olenkaan mahtanut syödö varmaan menee ainakin ysärille ellei peräti kasarille.
Muistan kyllä. Ylimakea kova ei siis mikään rapea keksi vai piparkakkuko se on. Tuskin ostaisin mikäli sellainen olisi kaupassa myynnissä.
Muistan. Näytti hirveän hyvältä mutta pahaa oli. Sitten kun sellaisen otti, se piti syödä kokonaan ja isokin oli.
Varhaislapsuuden muisto 70- ja 80-lukujen vaihteesta.
Vierailija kirjoitti:
Leipomo Rosten haluaa nostaa legendaariset pumppernikkelit uudestaan lasten ja nostalgiannälkäisten huulille.
'Pumppernikkelin alkuperä Suomessa on hämärän peitossa jopa alun perin niitä valmistaneella Axolla. Ensimmäiset tiedot virallisesta valmistuksesta ovat 40-luvulta ja resepti on pysynyt samana noista ajoista asti. Saksassa pumpernickel tarkoittaa yleensä ruisrouheesta tehtyä raskasta, siirapinkosteaa hapanleipää, mutta perimätietojen mukaan leivän lisäksi pumpernickel-nimellä kutsuttiin myös makeankitkeriä, soikean muotoisia saksalaisia pipareita. Saksassa vierailleet suomalaiset toivat noita pipareita mukanaan Suomeen jo 30-luvun lopulla ja niistä varioimalla syntyi suomalainen pumppernikkeli.'
Wikipedia: Pumpernickel är grovt surdegsbröd gjort på grovmalen råg och har sitt ursprung i Westfalen. Den bakas 10–12 timmar på svag värme. Det finns en efterrätt med pumpernickel som heter Westfälische Götterspeise ("Westfalisk gudaspis"). Pumpernickel har mycket lång hållbarhet.
Onhan niitä ollut koko ajan. Ei kaikissa kaupoissa, mutta en ole huomannut että ne missään vaiheessa olisi kokonaan poissa olletkaan.
Engelbert Humpperdinkkiä kai sanottiin pumpernikkeliksi...
Vierailija kirjoitti:
Kärkkäiseltä meinaan tilata seuraavan tilauksen yhteydessä. Ajattelin tilata pelkästään ruokatarvikkeita tällä kertaa. Valikoimassa näkyy olevan sellaisia tuotteita, mistä en ole ennen kuullutkaan. Vai mitä mieltä proteiinipatukasta missä vain luontaisia ainesosia. Minun tulee niin huonosti syötyä proteiinia niin parilla patukalla on päivän annos jo saatu.
?? Kärkkäinen? Eikö muita kauppoja ole, ja noi proteiinipatukat...kertapieraisulla puff. Osta jauhelihapaketti, se litteä, tee siihen ruudukko ja paistat pannulla, käännä ja paista toinen puoli, siinä sulla on proteiinikuutioita, nam.
Ostin kun törmäsin moiseen Citymarketissa.
Aika kultaa muistot. Paksu kuiva piparipohja jonka päällä paperinohut pinkki sokerikuorrute.
Ei oikein mistään kotoisin. Olivatkohan aiemmin parempia kun niitä ostettiin tuoreina kahvilan vitriinistä.
Sen muotoa vois vähän muuttaa ja tehdä siitä pumpperkikkeli.
Suomessa on kyllä kautta aikojen käytetty nimitystä pumpernikkeli yhdellä peellä.
Näin kerran lähikaupassa niitä. En ollut nähnyt niitä pitkään aikaan. En ostanut kuitenkaan.