Voiko retkiruoan mauttomuus johtua rasvattomuudesta? Tarvitseeko makuaisti rasvaa?
Kuivasin itse lihaa, kanaa yms. sitten sen kanssa, pastaa, nuudelia, tomaattikastiketta tms, mausteita jne eli periaatteessa ihan normaalit ainekset. Silti maku on jotenkin tylsä. Mietin, että tarvitseeko makuaisti jonkin verran rasvaa toimiakseen? Nythän lihasta ja kanasta on poistettu rasva niin tarkkaan kuin mahdollista ennen kuivaamista.
Kommentit (10)
Monet maun antavat aineet on rasvaliukoisia. Sen takia pieni määrä rasvaa yleensä lisää ruoan makua. Retkiruoassa ei kannata rasvan kanssa pihistellä muutenkaan. Elimistö tarvitsee rasvaa. Etenkin rankassa rasituksessa. Sekä siitä saatavaa energiaa, että palautumiseen. Rasva on ihmiselle välttämätöntä; vaikka sen käyttöä aina vähän kauhistellaan. Liika on liikaa, mutta sopivasti pitää olla.
Missä muodossa rasvaa kannattaisi kuivaruokiin lisätä kokkausvaiheessa? Rypsiöljy kai ainakin säilyy reissussa?
Vierailija kirjoitti:
Missä muodossa rasvaa kannattaisi kuivaruokiin lisätä kokkausvaiheessa? Rypsiöljy kai ainakin säilyy reissussa?
Ei rypsiöljyä. Käytä voita, sekin säilyy.
Vierailija kirjoitti:
Missä muodossa rasvaa kannattaisi kuivaruokiin lisätä kokkausvaiheessa? Rypsiöljy kai ainakin säilyy reissussa?
Öljy, voi, kirkastettu voi, ghee.
Ja mitä pidemmälle syksyyn mennää sitä enemmän voi ottaa rappuun esim tuoretta lihaa mukaan tai vaikka lohimedaljongin.
Vierailija kirjoitti:
Missä muodossa rasvaa kannattaisi kuivaruokiin lisätä kokkausvaiheessa? Rypsiöljy kai ainakin säilyy reissussa?
Rypsiöljy pienessä pullossa on kätevä. Säilyy vaikka kuukausia tarvittaessa. Siitä on helppo lorauttaa ruokien sekaan. Tai vaikka paistaa pannulla kuivaliha öljyssä ennen muiden aineksien lisäämistä.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Missä muodossa rasvaa kannattaisi kuivaruokiin lisätä kokkausvaiheessa? Rypsiöljy kai ainakin säilyy reissussa?
Öljy, voi, kirkastettu voi, ghee.
Ja mitä pidemmälle syksyyn mennää sitä enemmän voi ottaa rappuun esim tuoretta lihaa mukaan tai vaikka lohimedaljongin.
Kalan kanssa pitää olla varovainen. Pilaantuu lämpimässä erittäin herkästi. En söisi päivän lämpimässä repussa muhinutta kalaa. Ruokamyrkytys sellaisesta tulee.
Voirasia on hankalampi kuin öljypullo. Lämpimässä voi sulaa ja sotkee. Pitää olla tiiviissä rasiassa. Muuten on koko reppu rasvassa vaihtovaatteita myöten. Toisaalta jos on leipää mukana niin sitten on kiva sipaista voita leivän päälle. Ruoanlaittoon pieni muovipullo öljylle on käytännöllinen.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Missä muodossa rasvaa kannattaisi kuivaruokiin lisätä kokkausvaiheessa? Rypsiöljy kai ainakin säilyy reissussa?
Rypsiöljy pienessä pullossa on kätevä. Säilyy vaikka kuukausia tarvittaessa. Siitä on helppo lorauttaa ruokien sekaan. Tai vaikka paistaa pannulla kuivaliha öljyssä ennen muiden aineksien lisäämistä.
Ei rypsiöljyä.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Missä muodossa rasvaa kannattaisi kuivaruokiin lisätä kokkausvaiheessa? Rypsiöljy kai ainakin säilyy reissussa?
Öljy, voi, kirkastettu voi, ghee.
Ja mitä pidemmälle syksyyn mennää sitä enemmän voi ottaa rappuun esim tuoretta lihaa mukaan tai vaikka lohimedaljongin.
Kalan kanssa pitää olla varovainen. Pilaantuu lämpimässä erittäin herkästi. En söisi päivän lämpimässä repussa muhinutta kalaa. Ruokamyrkytys sellaisesta tulee.
Voirasia on hankalampi kuin öljypullo. Lämpimässä voi sulaa ja sotkee. Pitää olla tiiviissä rasiassa. Muuten on koko reppu rasvassa vaihtovaatteita myöten. Toisaalta jos on leipää mukana niin sitten on kiva sipaista voita leivän päälle. Ruoanlaittoon pieni muovipullo öljylle on käytännöllinen.
Tietenkin voi laitetaan tiiviiseen rasiaan. Eihän voipakettia voi muuten edes kuljettaa, kun se on vain paperiin kääritty.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Missä muodossa rasvaa kannattaisi kuivaruokiin lisätä kokkausvaiheessa? Rypsiöljy kai ainakin säilyy reissussa?
Rypsiöljy pienessä pullossa on kätevä. Säilyy vaikka kuukausia tarvittaessa. Siitä on helppo lorauttaa ruokien sekaan. Tai vaikka paistaa pannulla kuivaliha öljyssä ennen muiden aineksien lisäämistä.
Ei rypsiöljyä.
Ja minkähän takia ei? Olisiko mahdollista vähän perustella näitä omia tiukkoja mielipiteitä. Meinaan vaan kun tuolla reiteillä ja retkillä on nähnyt lukemattomia kertoja ihmisillä rypsiöljyä mukana. Selkeästi silloin sitä monet pitää hyvänä vaihtoehtona. Kotikeittiöissä ja ravintoloissa myös rypsiöljy on käytetyin ravintorasva.
Kyllä, rasvaa tarvitaan myös makua antamaan.