Paljon matkustelleet, kysymys ruokakulttuurista
Tein tänään lounaakseni vihanneksilla tuunattuja pikanuudeleita. Vettä hulahti vähän liikaa, keitosta tuli laimeaa ja lisäsin hieman kanafondia. Siinä sitten tuli mieleen, että mahtaako ruuan suolaisuus olla ympäri maailman jonkinlainen vakio?
Olen matkustellut vain lähialueilla ja muutamassa Euroopan maassa, enkä ole pannut merkille eroja suolaisuuden suhteen. Meillähän suolaa kehotetaan välttämään, ja olen ajatellut, että ehkä meille maistuu suolainen liiaksi, koska tässä maailmankolkassa on kauan säilötty ruokaa suolan avulla ja olemme ehkä tottuneet siihen makuun liikaa. Mutta entäs maissa, joissa tuoretta ruokaa on aina tarjolla? Ja entäs kuumat maat, syödäänkö siellä suolaisempaa ruokaa, koska hikoillaan enemmän? Epäilen, että ihmisillä suolaisen himo on lopulta aikalailla vakio ympäri maailmaa, mutta miten on?
Kommentit (10)
Esim. thaimaalaisessa ruuassa käyttävät todella paljon mm. kalakastiketta, joka on hyvin suolaista. Siellä voi tuon vuoksi vegaanin olla vaikea löytää vegaanista ruokaa koska sitä käytetään niin monissa ruuissa.
Itse ulkomailla asuvana ja muutenkin paljon makustelevana voisin lyhykaisyydessaan oman kokemukseni tiivistaa nain, maku asia. Niin riippuu perheista ja makutottumuksista kuinka paljon Suolaa haluaa kayttaa. Mutta aasiassa ja lahi-idassa ruokaa suolataan maltillisemmin. Toki siellakin niin riippuu kuka on kokkina ja kuinka suolaisesta pitaa.
Vierailija kirjoitti:
Miten sun kysymys liittyy pikanuudeleihin....
Siten, että käytin liikaa vettä (plus ne vihannekset), ja liemi siten laimeni, makua ja myös suolaa oli vähemmän, ja lisäsin siihen sitten suolaista fondia. Tämä sai ajattelemaan ruuan suolapitoisuuden vakioita.
En tiedä japanilaisesta ruuasta paljoakaan, mutta tuli mieleen sushi ja misokeitto. Miso on mielestäni hirveän suolaista, kun taas susheissa saa itse päättää, käyttääkö soijakastiketta ja miten paljon. Onkohan siellä enemmänkin vastaavia ruokia, joissa saa lisätä suolan itse? Joitakin kuvia kattauksista olen nähnyt, ja usein siellä on tarjolla oma soijakastikekuppi ja ehkä muitakin kastikkeita ja lisukkeita.
Vierailija kirjoitti:
En tiedä japanilaisesta ruuasta paljoakaan, mutta tuli mieleen sushi ja misokeitto. Miso on mielestäni hirveän suolaista, kun taas susheissa saa itse päättää, käyttääkö soijakastiketta ja miten paljon. Onkohan siellä enemmänkin vastaavia ruokia, joissa saa lisätä suolan itse? Joitakin kuvia kattauksista olen nähnyt, ja usein siellä on tarjolla oma soijakastikekuppi ja ehkä muitakin kastikkeita ja lisukkeita.
Katsoin joskus vuosia sitten elokuvan, missä oli muistaakseni kiinalainen mies ja japanilainen vaimo (tai ehkä toisin päin), ja nämä mollasivat toistensa ruokia, kiinalainen ruoka oli japanilaiselle liian rasvaista, ja japanilainen ruoka kiinalaiselle liian suolaista. Toki tämä oli vain elokuva, siis fiktiota.
Vierailija kirjoitti:
Miten sun kysymys liittyy pikanuudeleihin....
Aivan sivusta, mutta mun mielestä noi nuudelit liittyy oleellisesti ap:n aloitukseen.
Hänellähän on jo otsikossa sana ruokakulttuuri, ja nuudelit ovat perus aasialaista ruokaa.
Erityisen paljon nuudeleita syödään Kiinassa.
Ja niitä ei osteta valmiissa pakkauksessa kaupan hyllyiltä, vaan he tekevät nuudeli taikinan itse ja kypsentevät sitten nuudelit vedessä tai erilaisten keittojen seassa.
Outoa ivailua tuolla kommentoijalla kysyä moista. Etenkin kun ei itse näköjään tajua maailman ruokakulttuureista yhtään mitään, ei höykäsen pöläystä.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Miten sun kysymys liittyy pikanuudeleihin....
Aivan sivusta, mutta mun mielestä noi nuudelit liittyy oleellisesti ap:n aloitukseen.
Hänellähän on jo otsikossa sana ruokakulttuuri, ja nuudelit ovat perus aasialaista ruokaa.
Erityisen paljon nuudeleita syödään Kiinassa.
Ja niitä ei osteta valmiissa pakkauksessa kaupan hyllyiltä, vaan he tekevät nuudeli taikinan itse ja kypsentevät sitten nuudelit vedessä tai erilaisten keittojen seassa.
Outoa ivailua tuolla kommentoijalla kysyä moista. Etenkin kun ei itse näköjään tajua maailman ruokakulttuureista yhtään mitään, ei höykäsen pöläystä.
No oliko tuo sitten kovinkaan kivasti sanottu, tai edes päätelty lyhyestä kommentista?
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Miten sun kysymys liittyy pikanuudeleihin....
Aivan sivusta, mutta mun mielestä noi nuudelit liittyy oleellisesti ap:n aloitukseen.
Hänellähän on jo otsikossa sana ruokakulttuuri, ja nuudelit ovat perus aasialaista ruokaa.
Erityisen paljon nuudeleita syödään Kiinassa.
Ja niitä ei osteta valmiissa pakkauksessa kaupan hyllyiltä, vaan he tekevät nuudeli taikinan itse ja kypsentevät sitten nuudelit vedessä tai erilaisten keittojen seassa.
Outoa ivailua tuolla kommentoijalla kysyä moista. Etenkin kun ei itse näköjään tajua maailman ruokakulttuureista yhtään mitään, ei höykäsen pöläystä.
Kiinassa kyllä syödään paljon pikanuudeleita.
Uusi Seelanti, USA ja monenmonet eurooppalaiset kohteet ovat minulle näyttäneet että suolaa joka taholla käytetään maltillisesti nykyään. Onneksi.
Miten sun kysymys liittyy pikanuudeleihin....