Tuleeko oikeasti säästöä jos itse leipoo sämpylät
eikä osta valmista leipää kaupasta? Pohdin tässä keinoja vähentää ruokalaskua... Aikaa leipomiselle olisi pari kertaa viikossa.
Kommentit (18)
Pitääkin siis ryhtyä leipomaan sitten :)
ap
Meillä ei tule. Nimittäin ne itse tehdyt sämpylät ovat niin hyviä, että niitä syödään sitten niin että napa repee. Ja sitten pitää leiopa taas lisää. Lisäongelmana lihominen.
Meillä ei tule säästöä jos itse leivon. Porukka vetää kaksi pellillistä sämpylöitä tosta noin vaan, kun taas kaupan leipäpussi saa olla pöydällä aivan rauhassa parikin päivää.
oletteko laskeneet mukaan myös uunin käyttämän sähkön?
Esim litran sämpylätaikinan hinnaksi tulee max 5€ ja siitä tulee n. 50 sämpylää.. Riippuu siis siitäkin, mitä taikinaan laittaa. Sämpylätaikinaan voi laittaa myös esim. perunamuusin lopun, kesäkurpitsa raastettuna, porkkkanaa, puurohiutaleita... Saat siis myös enemmän vaihtelua leipään..
[quote author="Vierailija" time="26.07.2014 klo 14:27"]Meillä ei tule. Nimittäin ne itse tehdyt sämpylät ovat niin hyviä, että niitä syödään sitten niin että napa repee. Ja sitten pitää leiopa taas lisää. Lisäongelmana lihominen.
[/quote]
Kai osaat aikuisena ihmisenä hillitä syömistäsi? Ja sanoa lapsille, että vain yksi sämpylä/syöjä?
[quote author="Vierailija" time="26.07.2014 klo 14:28"]Meillä ei tule säästöä jos itse leivon. Porukka vetää kaksi pellillistä sämpylöitä tosta noin vaan, kun taas kaupan leipäpussi saa olla pöydällä aivan rauhassa parikin päivää.
[/quote]
Ai, meillä ei vedä kun en anna vetää...
Mun ite tekemät sämpylät on eka päivänä tosi hyviä, mutta jo seuraavana semmosia kökköjä. Missä vika? Liikaa jauhoja? Ohjeiden mukaan oon tehnyt...
[quote author="Vierailija" time="26.07.2014 klo 14:28"]
Meillä ei tule säästöä jos itse leivon. Porukka vetää kaksi pellillistä sämpylöitä tosta noin vaan, kun taas kaupan leipäpussi saa olla pöydällä aivan rauhassa parikin päivää.
[/quote]
No aluksi se varmaan meneenkin noin, mutta jos leipoisit joka viikko, niin ei ne ikuisesti jaksa niitä vetää kahta peltiä kerralla, vaan alkavat syömään ihan samoja määriä kuin kaupan sämpylöitäkin lopulta. Omatekoiset on vaan aluksi herkkua kun harvoin saa.
[quote author="Vierailija" time="26.07.2014 klo 15:22"]
Mun ite tekemät sämpylät on eka päivänä tosi hyviä, mutta jo seuraavana semmosia kökköjä. Missä vika? Liikaa jauhoja? Ohjeiden mukaan oon tehnyt...
[/quote]
Joo liikaa jauhoja, eikä kannata vaivata sitä taikinaa liian pitkään.
Mun ite tekemät sämpylät on eka päivänä tosi hyviä, mutta jo seuraavana semmosia kökköjä. Missä vika? Liikaa jauhoja? Ohjeiden mukaan oon tehnyt...
Ei tuore (vaalea) leipä olekaan hyvää enää seuraavana päivänä. Tehdasleipään on lisätty kaikenlaista emulgointi- ja säilöntäainetta, joten se käyttäytyy eri tavalla kuin itse tehty.
Kannattaa pakastaa ylimääräiset heti kun ne on jäähtyneet, jos ei halua leipoa joka päivä.
[quote author="Vierailija" time="26.07.2014 klo 15:22"]
Mun ite tekemät sämpylät on eka päivänä tosi hyviä, mutta jo seuraavana semmosia kökköjä. Missä vika? Liikaa jauhoja? Ohjeiden mukaan oon tehnyt...
[/quote]
Voi tosiaan olla liikaa jauhoja. Jotkut tekevät jopa niin, että leipovat niin löysän taikinan että se lusikoidaan pellille. Oletko myös antanut kohota tarpeeksi, tsekannut kuivahiiva lämpötilan jos sellaista käytät sekä vaivannut taikinaa riittävästi jotta syntyy riittävästi sitkoa?
Mä kyllä haluaisin tietää miten ne kuohkeat sämpylät tehdään, sellaiset hamppari/hot dog -tyyliset. Vamaan saisi ainakin sellainen sopiva pelti olla ettei pääse leviämään vain vaan kohoaa. Patonkeja teen ja onhan ne tuoreeltaan hyviä/paahdettuna mutta kyllä ne aika likilaskuisia loppujen lopuksi ovat.
Pakastakaa itse tehdyt sämpylät, nehän sulaa tosi nopeasti. Kun sulattaa vain sen määrän, mikä kerralla syödään saa parempia sämpylöitä kuin kaupan "tuoreena" pitkään pysyvät leivät ovat päivän vanhoina.
Ap:n kysymykseen vielä: itse leipomalla säästää huomattavasti.
[quote author="Vierailija" time="26.07.2014 klo 15:36"]
Mä kyllä haluaisin tietää miten ne kuohkeat sämpylät tehdään, sellaiset hamppari/hot dog -tyyliset. Vamaan saisi ainakin sellainen sopiva pelti olla ettei pääse leviämään vain vaan kohoaa. Patonkeja teen ja onhan ne tuoreeltaan hyviä/paahdettuna mutta kyllä ne aika likilaskuisia loppujen lopuksi ovat.
[/quote]
Jossain blogissa on todella hyvä hampurilassämpylöiden ohje eli googlaa.
Meillä leipäkone tekee leivät. Leipäkone maksoi kirppiksellä 20€ ja on toiminut jo kaksi vuotta kuin unelma.
[quote author="Vierailija" time="26.07.2014 klo 14:19"]eikä osta valmista leipää kaupasta? Pohdin tässä keinoja vähentää ruokalaskua... Aikaa leipomiselle olisi pari kertaa viikossa.
[/quote][quote author="Vierailija" time="26.07.2014 klo 14:19"]eikä osta valmista leipää kaupasta? Pohdin tässä keinoja vähentää ruokalaskua... Aikaa leipomiselle olisi pari kertaa viikossa.
[/quote]
Jos tuleekin säästöä, niin niin vähän, ettei maksa vaivaa kuin työttömälle. Leipomiseen menee aikaa, ja tuotto sille ajalle on rajusti alle minimipalkan.
Joskus leivoin leivät aina ite, niin vaaleat kuin ruisleivätkin. Leipominen kävi niin rutiiniksi pian ettei siihen kovin paljon enää aikaa kulunut, ainakin tuntui menevän muiden kotihommien ohella noin vain. Sitten leipominen jäi ja nyt tuntuu kuin koko arki-ilta menisi jos alkais itse sämpylöitä leipomaan. Pitäs vaan alkaa leipoa enemmän taas
Tulee tietenkin säästöä, koska jauhot, hiiva ja leipomissähkö on halvempaa kuin valmis leipä. Ellet laske hintaa ajallesi.