Mitä tekee ruokapalvelutyöntekijä keittiössä? Kuuluuko samat työt kuin suurtalouskokille?
Kommentit (7)
Riippuu varmasti myös paikasta. Itse olin tuossa noin reipas vuosikymmen sitten ruokapalvelutyöntekijänä koulun keittiössä, joka toimi samalla alueen keskuskeittiönä. Eli sieltä lähti ruokaa (plus maitoja yms. välipaloja) lähialueen päiväkoteihin, vanhusten päiväkeskukseen jne. Näitä sitten pakkailin tilausten mukaisesti kuljetusta varten. Lisäksi joskus avustin salaattien laitossa. Suurin osa päivästä meni kouluruokailun parissa (esillelaitto, täydennykset, astiahuolto eli tiski) ja siivoushommiin päivän päätteeksi.
Keskuskeittiössä/valmistuskeittiössä suurtalouskokki tekee ruoan ja ruokapalvelutyöntekijät salaatin ja välipalan ja huolehtivat esimerkiksi tilaukset lähteviin paikkoihin. Ruokaa laitetaan oman koulun lisäksi esim. päiväkoteihin ja toisiin kouluihin. Ruokapalvelutyöntekijät huolehtivat myös aamutiskistä, kattavat linjaston ja tekevät viikkosiivouksia. Joissakin kouluissa on eskareita, joille katetaan aamupala saliin tai kärrylle.
Kaikki (myös kokit) osallistuvat oppilaiden ruokailuun ja jokainen on vuorollaan salissa ja tiskissä ja osallistuu lopputöihin eli siivouksiin. Jossakin kouluissa saliin tulee iltapäivällä eskareita tai iltapäiväkerholaisia välipalalle. Iltapäivällä valmistellaan seuraavaa päivää. Ruokapalvelutyöntekijä voi katsoa salaattiastiat, vuoat ja kuljetuslaatikot valmiiksi seuraavalle päivälle ja mitata aineet välipalaa varten. Sitten aamulla pääsee suoraan hommiin.
Meillä rpt tekee salaatit ja siirtyy tiskiin sen jälkeen.
Kokki tekee ruuat ja tilaukset ja siivoaa keittiön
Yhden koulun seinällä oli lista työntekijöistä:
Ruokapalveluesimies(= keittäjä)
Ruokapalvelutyöntekijä (= keittiöapulainen)
Kouluisäntä(= vahtimestari)
Toimitilahuoltaja (= siivooja)
Vierailija kirjoitti:
Yhden koulun seinällä oli lista työntekijöistä:
Ruokapalveluesimies(= keittäjä)
Ruokapalvelutyöntekijä (= keittiöapulainen)
Kouluisäntä(= vahtimestari)
Toimitilahuoltaja (= siivooja)
Kyllä nuo vanhat tittelit olis niin paljon kuvaavampia ja helpompia muistaa ja ymmärtää. Ihan naurettavuuksiin mennyt tämä nimitysten uudistaminen.
Taisivat joskus 2014 muuttaa alacarte/suurtalouskokin tutkinnon nimen ruokapalveluiden tuottajaksi tai vastaavaksi. Pääset kyllä läiskimään vakuumista pakkiin suurkeittiöön ruokapalvelutyöntekijänä jos jostain syystä sellaista haluat.