Mikä suomalainen ruskea kastike on ulkomaiden keittiöissä nimeltään?
Tehdään rouxiin kai ranskaksi. Mutta ei ole gravy eikä bechamel kun tehdään veteen. Mikä siis?
Kommentit (58)
This brown sauce we have in Finland
Tehdään Suomessa myös valkokastikkeita erittäin paljon mm. kalaruuille.
Samoin meillä tehdään nykyisin tosi usein tomaattikastikkeita pastalle ja kanallekin.
Kermakastikkeet ovat tunnettuja paistien kastikkeita ja monet muut.
Suomessa ei todellakaan enää tänä päivänä mikään ruskea kastike ole enää kuningaskastike!
Se on tosiaan pelkkä sauce, Brown sauce voi olla kanssa mutta silloin voi saada melkein mitä tahansa maustekastiketta.
Miten niin ruskea kastike tehdään pelkkään veteen, ap+
Ruskea kastike voihin ja vehnäjauhoihin, mutta nesteeksi voidaan lisätä muutakin kuin vettä.
Ja vaikka vettä lisätäänkin alkuun, niin kastikkeeseen voidaan veden ohella lisätä runsaasti punaviiniä, kermaa, tomaattipyreettä, tomaattisosetta tai tomaattikastiketta. Myös sherryä ja muita nesteitä.
Vierailija kirjoitti:
Meat sauce, vaikkei olisi lihaa
Ei vaikuta oikealta termiltä pikaisen googletuksen perusteella. Aikamoista sekamelskaa tulee.
Vierailija kirjoitti:
Miten niin ruskea kastike tehdään pelkkään veteen, ap+
Ruskea kastike voihin ja vehnäjauhoihin, mutta nesteeksi voidaan lisätä muutakin kuin vettä.Ja vaikka vettä lisätäänkin alkuun, niin kastikkeeseen voidaan veden ohella lisätä runsaasti punaviiniä, kermaa, tomaattipyreettä, tomaattisosetta tai tomaattikastiketta. Myös sherryä ja muita nesteitä.
Jos siihen tulee muuta kuin vettä nesteeksi, niin sitten se ei enää ole ruskeaa kastiketta. Simple as that.
Sauce espagnole
Se on perusruskeakastike
Onko tuolle veteen tehtävälle ranskalaista nimeä?
Espagnole, mutta se on aikapaljon monimutkaisempi kuin Suomalainen kastike.
https://www.thespruceeats.com/espagnole-a-basic-brown-sauce-996094
Useimmitan nykysin ruskean kastike tehdään lihafondien tai lihaliemien kuutioiden maustamaa veteen.
Eikä jauhoja enää ruskiteta pannussa voissa ja lisätä jauhojen ruskistuttua vettä.
Se on epäterveellistä. Keitetään lihaliemi, joka suurustetaan, sen jälkeen liemi maustetaan erilaisilla sipuleilla, tomaattijutuilla, pippureilla, kermalla, sinapilla, paprikalla, ranskankermalla tai muulla vastaavalla.
Vierailija kirjoitti:
Brown sauce
Ruskean talon makkarakastike?
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Meat sauce, vaikkei olisi lihaa
Ei vaikuta oikealta termiltä pikaisen googletuksen perusteella. Aikamoista sekamelskaa tulee.
Lienee junttitermi kuten "tea", jolla tarkoitetaan ruokaa.
Vierailija kirjoitti:
Sauce espagnole
Se on perusruskeakastike
Wikipedia sanoo että siihen tulee tomaattipyrettä.
Vierailija kirjoitti:
Useimmitan nykysin ruskean kastike tehdään lihafondien tai lihaliemien kuutioiden maustamaa veteen.
Eikä jauhoja enää ruskiteta pannussa voissa ja lisätä jauhojen ruskistuttua vettä.
Se on epäterveellistä. Keitetään lihaliemi, joka suurustetaan, sen jälkeen liemi maustetaan erilaisilla sipuleilla, tomaattijutuilla, pippureilla, kermalla, sinapilla, paprikalla, ranskankermalla tai muulla vastaavalla.
Ihmiset eivät valitettavasti osaa enää tehdä ruskeaa kastiketta. Kaikka hailakanmakuisia liemiä saa lounasravintolissakin syödä. Pakko tehdä itse jos kunnollista haluaa.
Pitäisikö suomalaisen ruskean kastikkeen saada nimisyuoja jos vastaavaa ei muista maista löydy?
Varmaan joku yhtä hieno kuin Béchamel -kastiketta vastaava :D