Onko itse tehty mämmi parempaa kuin kaupan?
Kommentit (4)
Kyllä, mutta mämmin valmistus on niin pitkä prosessi, että aniharva siihen jaksaa lähteä.
Ei ainakaan minun tekemäni ollut mitenkään hyvää.
Perinteinen vanhanajan mämmi.
Tämä ohje sopii hyvin aloittelijallekin.
Perinteiseen vanhanajan mämmiin ei lisätä sokeria eikä siirappia. Makeus saadaan aidosti imeltämällä sähkölieden uunissa. Pöydässä voi lisätä lautaselle sirotesokeria. Näin mämmin sokeripommi pysyy hallinnassa.
Perinteinen vanhanajan mämmi valmistuu näistä aineksista:
500 g ruismämmimaltaita. Mämmiä voi valmistaa muidenkin viljojen mämmimaltaista.
750 g ruisjauhoja
3 litraa vettä
3/4 teelusikallista suolaa
1/2 teelusikallista pomeranssinkuorta. Voi maustaa muillakin mausteilla.
Mämmi valmistuu näin:
1. Sekoita maltaat ja jauhot kuivina kulhossa.
2. Kuumenna vesi kattilassa 70-74 asteiseksi.
3. Lisää 70-74 asteiseen veteen kulhossa valmiiksi sekoitetut maltaat ja jauhot vähitellen ja koko ajan sekoittaen, niin että saadaan puuromainen notkea mämmiseos. Sekoita hyvin.
4. Laita kansi kattilaan. Laita mämmiseoskattila noin 70 asteiseen uuniin ja anna imeltyä noin 3 tuntia. Sekoita imeltymisen aikana 2-4 kertaa. Maistamalla voit seurata imeltymisen edistymistä.
5. Lisää imeltyneeseen mämmiseokseen jauhettu pomeranssinkuori ja suola. Jos välttämättä haluaa, niin siirapin voi lisätä tässä. Siirappi ei kuulu perinteiseen vanhanajan mämmiin.
6. Keitä mämmiseosta koko ajan tehokkaasti sekoittaen sekoittaen 10 minuuttia. Ole tarkkana, sillä mämmi palaa herkästi pohjaan. Siirrä mämmiseoskattila sivuun ja anna seisoa noin 15 minuuttia.
7. Laita mämmiseos uunivuokaan. Aloita paistaminen noin 190 asteisessa uunissa. Alenna uunin lämpötila 130-140 asteeseen. Valele paistamisen aikana vuokaan pinnalle 2-3 kertaa muutama ruokalusikallinen vettä estämään kuorettumista.
8. Paista perinteistä vanhanajan mämmiä noin 3 tuntia.
Anna mämmin seisoa peitettynä viileässä 2-4 päivää - mämmi on silloin parhaimmillaan Tarjoile mämmi kerman tai maidon sekä halutessasi sokerin kanssa. Tai vaniljakastikkeen kanssa. Tai appelsiininkuorihillon tai aprikoosihillon kanssa. Säilytä paistettu mämmi peitettynä jääkaapissa.
Miehelle kelpaa ainakin kaupasta parhaiten luomu mämmi.