Miten sushi dipataan oikein?
Sushin kalapuolen voi dipata soijakastikkeeseen, mutta miten saada dippi onnistumaan puikoilla syöden niin, että se olisi kätevää ja kala ei irtoaisi ja tipahtaisi pois riisin päältä?
Kommentit (18)
Noloa pyytää Japanissa ravintolassa veistä ja haarukkaa.
Otan ronskiski kalan irti, huljutan ja lätkäisen takaisin.
Onko sillä väliä, mikä on oikein? Mä dippaan alapuolen, koska se on helppoa. Käytän puikkoja. Mutta jos ei osaa puikoilla syödä (senkin voi toki opetella, ei ole vaikeaa), niin hyvin voi syödä sormin. Haarukka ja veitsi eivät ole kovin käytännöllisiä.
Kannattaa jättää väliin, jos tämäkin on noin vaikeaa.
Minä taas kaadan soijaa suoraan kalan päälle, koska se on niin helppoa ja sitten vain syön puikoilla. Dipatessa en saa kalaa pysymään riisissä kiinni ja toisaalta taas kala ei ole helppo irroitettava yksinään dipattaavksikaan, kun se takertuu kuivana riisiin kiinni. Dipissähän kosteus saa kalan uimaan irti.
En ymmärrä miten kehotetaan dippaamaan, jos se ei ole nopea ja helppo toimi? Ehkä teen jotain väärin?
ap
Puristat sen kalan reilusti nyrkkiin, ripottelet riisiä sopivasti päälle, avaat soijapurkin kannen ja sullot kalan purkkiin. Sitten imet pillillä, sen, mitä saat irti.
Nigiri-sushi kannattaa ensin kaataa kyljelleen, jolloin saat puikoilla otteen ylä- ja alapinnasta eli kalapala pysyy paikoillaan. Samalla otteella on helppo kastaa kalapuoli soijaan.
Vierailija kirjoitti:
Nigiri-sushi kannattaa ensin kaataa kyljelleen, jolloin saat puikoilla otteen ylä- ja alapinnasta eli kalapala pysyy paikoillaan. Samalla otteella on helppo kastaa kalapuoli soijaan.
Paras ohje tähän asti. Tätä ole yrittänyt, mutta ehkä luovutin liian pian. Kala lerpotti molemmista päistä irti ja ote puikoilla ei ollut yhtä tukeva, kuin jos söin kala päällepäin. Sitten yritin asettaa puikkoa tukemaan kalaa koko matkalta, mutta puristus rikkoi välillä riisiä toiselta puolelta.
ap
Useimmat sushit kuuluu syödä käsin. Onnistuu dippailukin helpommin.
Vierailija kirjoitti:
Useimmat sushit kuuluu syödä käsin. Onnistuu dippailukin helpommin.
Sashimi puikoilla, muut voi syödä sormin.
Syön sushit aina ruokalusikalla. Nippaan kärjellä myös sitä vihreää mönjää ja inkivärisuikaletta mukaan. Ei se maku puikottamalla miksikään parane.
Vierailija kirjoitti:
Syön sushit aina ruokalusikalla. Nippaan kärjellä myös sitä vihreää mönjää ja inkivärisuikaletta mukaan. Ei se maku puikottamalla miksikään parane.
Minäpä nippaan ja kippaan mukaan vihreää räkää, ja syön kauhalla.
Sushista dipataan "yläpuoli", eli ei riisiä, vaan kala. Puikkojen käytön haasteisiin auttaa se, että sushi syödään oikeaoppisesti sormin. Aloittaja tietenkin käy kiinalaisten omistamissa sushibuffeteissa, jolloin näillä ohjeilla ei ole niin väliä (esim helsingissä lähes kaikki sushibuffetit on kiinalaisten omistuksessa). Sen kun kysyt vaikka lusikkaa lainaksi ja juot soijan vaikka shottilasista. Hifistelysäännöt vaikuttuvat sitten, kun käyt esim "omakase"-tyyppisessä japanilaisessa ravintolassa, tai sushiravintolassa, jossa illallinen maksaa 50€. Kiinalaista ei kiinnosta, miten hänen sushinsa syödään.
Sormet käyttöön. Sushi on alun perin sormiruokaa ja tästä syystä japanilaisravintoloissa asiakkaille tuodaan aina kostea käsipyyhe, oshibori, johon sormet voi pyyhkiä ennen ruokailua ja sen aikana.
Älä läträä soijan kanssa. Sushia ei pidä hukuttaa soijaan, vaan kastaa maki-rullan toinen pää vain nopeasti siihen. Sama juttu nigireissä
Sussiravintolaan mennessä varaan mukaan grillipihdit. Linjatongit, hohtimet tai papukaijapihdit, jopa putkipihditkin toimii jos tikkuja ei halua käyttää. Eikä mössöt putoile. Tietysti kahvi siinä kostukkeena.
Kuten tuolla joku muukin neuvoi, kaadan aina nigirin ensin kyljelleen lautaselle ja otan sen niinpäin puikkoihin. Silloin se on vähän rannetta kääntämällä helppo dipata kalapuoli alaspäin soijaan. Makirullia kastan vain leväpuolelta.
Jos riisiä lilluttaa soijassa, ei itse sushi maistu enää ollenkaan ja lisäksi saa ihan valtavan määrän suolaa.
Minä en pyri kastamaan sushia soijaan tällä tavoin hienostellakseni oikeaoppisuudella vaan ihan sen takia, että sushi maistuu paremmalta niin.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Nigiri-sushi kannattaa ensin kaataa kyljelleen, jolloin saat puikoilla otteen ylä- ja alapinnasta eli kalapala pysyy paikoillaan. Samalla otteella on helppo kastaa kalapuoli soijaan.
Paras ohje tähän asti. Tätä ole yrittänyt, mutta ehkä luovutin liian pian. Kala lerpotti molemmista päistä irti ja ote puikoilla ei ollut yhtä tukeva, kuin jos söin kala päällepäin. Sitten yritin asettaa puikkoa tukemaan kalaa koko matkalta, mutta puristus rikkoi välillä riisiä toiselta puolelta.
ap
Joo, puikot kannattaa asettaa enempi pitkittäin niin ei lerpata :)
Samaa mietin ei onnistu ja muutenkin puikkojen kanssa ongelmia.