Kumpi päällimmäiseksi leivälle, juusto vai leikkele?
Kommentit (22)
Kylmässä leivässä leike. Lämpimässä leivässä juusto (siis uunissa tai grillissä kuumennetussa.)
Missä kolmas vaihtoehto: ihan sama? Minulle molempi parempi eikä sijainnilla ole juurikaan merkitystä! Visuaalisesti katseltuna juusto päällä näyttää paremmalta, mutta maun kannalta sillä ei pitäisi olla merkitystä.
Vierailija kirjoitti:
Missä kolmas vaihtoehto: ihan sama? Minulle molempi parempi eikä sijainnilla ole juurikaan merkitystä! Visuaalisesti katseltuna juusto päällä näyttää paremmalta, mutta maun kannalta sillä ei pitäisi olla merkitystä.
Nimenomaan makuun on merkitystä asiantuntijoiden mukaan.
Juusto, koska muuten pitää kosketella kylmää ja märkää leikkelettä.
Tässä asiassa ei pitäisi olla mitään epäselvyyttä. Pahkasika lehtikin opetti, juusto aina päälimmäiseksi.
En laita kumpaakin samalle leivälle. Tajusin vasta yläasteikäisenä, että muut tekevät niin. Meillä johtui varmaan säästäväisyydestä, että samalle leivälle "ei saanut" laittaa kuin yhtä, tosin ei kukaan yrittänyt laittaakaan, koska se ei tullut edes mieleen. Nyt aikuisena voisin laittaa leivälle mitä vaan, mutta en silti laita molempia, koska en ole tottunut. En ymmärrä miksi leipä olisi parempaa niin. En yleensä edes omista yhtä aikaa sekä juustoa että leikkelettä. Laitan joko juusto+kurkku tai kinkku+tomaatti, mutta en muina yhdistelminä. Jos on kyseessä jokin valmiiksi täytetty sämpylä, niin en siitä kyllä mitään pois kaiva, mutta en kaipaa useita erilaisia täytteitä.
Vastasin juusto, mutta asialla on aika pieni merkitys. Vastasin juusto, koska syödessä sormen osuminen siihen on vähemmän "ällöä". Mutta kädethän tulee usein joka tapauksessa pestyä syömisen jälkeen. Suljetussa sämpylässä järjestyksellä ei ole väliä.
Vierailija kirjoitti:
Juusto, koska muuten pitää kosketella kylmää ja märkää leikkelettä.
Miltä se näyttää kun juustoon jää sormenjälkiä?
Itse teen niin, että aluksi juusto, sitten leikkele, ja viimeiseksi voi.
No ei tollasella asialla ole yhtään mitään väliä.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Missä kolmas vaihtoehto: ihan sama? Minulle molempi parempi eikä sijainnilla ole juurikaan merkitystä! Visuaalisesti katseltuna juusto päällä näyttää paremmalta, mutta maun kannalta sillä ei pitäisi olla merkitystä.
Nimenomaan makuun on merkitystä asiantuntijoiden mukaan.
Keiden asiantuntujoiden mukaan?
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Missä kolmas vaihtoehto: ihan sama? Minulle molempi parempi eikä sijainnilla ole juurikaan merkitystä! Visuaalisesti katseltuna juusto päällä näyttää paremmalta, mutta maun kannalta sillä ei pitäisi olla merkitystä.
Nimenomaan makuun on merkitystä asiantuntijoiden mukaan.
Keiden asiantuntujoiden mukaan?
Turun yliopiston elintarvikekehityksen tutkimusprofessorin, kemisti Anu Hopian mielestä järjestyksellä on väliä.
– Leipä on ihan erilainen, kun se on kinkku-juusto kuin että se on juusto-kinkku, Hopia sanoo IS:lle ja korostaa puhuvansa asiasta ”lonkalta” ilman tutkimustietoa.
– Jos kinkku on päällimmäisenä, sieltä (leivästä) tulevat ensimmäisenä lihaisat ominaisuudet. Kinkun suolaisuus, mehevyys ja ehkä savuisuus. Juusto jää todennäköisesti kaiken kaikkiaan laimeammaksi kokemukseksi. Jos menee toisinpäin, niin juuston ominaisuudet aistitaan ensimmäisenä.
Ratkaisu kiistaan tulee tässä: Hopian mukaan leivänpäällysteiden oikea järjestys riippuu maistajasta.
– Päällimmäiseksi pitää laittaa se raaka-aine, jonka ominaisuudet haluaa aistia voimakkaammin ja intensiivisemmin. Jos on huonomman makuista juustoa tai siitä ei niin välitä, panee sen sinne piiloon ja päällimmäiseksi kinkun.
Siis kuka helvetti syö enää leipää vuonna 2021?
Leikkele "rullataan" hienosti juuston päälle. Lämpimissä toisin päin.
Koon mukaan niin, että kaikki päälliset on näkyvissä. Yleensä järjestys on salaatti, juusto, leikkele, kurkku. Ahdistus on suuri jos joku piilottaa kurkunviipaleita juuston alle tai peittää salaatilla kaikki muut.
Samaa mieltä. Juusto päällimmäiseksi.