Kananmunat jääkaappiin vai pöydälle huoneenlämpöön?
Missä säilytätte kananmunia? Ja käytättekö munia viimeisen myyntipäivän jälkeenkin...mä kun en munista muista sitä edes katsoa :)
Kommentit (22)
Tarkistan viimisen päivän jälkeen ennen käyttöä munan tuoreuden
Joskus leipomiseen käytän max 5 päivää päiväyksen ylimenneitä. Eipä siitä mitään ongelmaa ole ollut koskaan :)
Suosituslämpötila on 10 - 14 astetta. Mutta mieluummin siis jääkaapissa kuin huoneenlämmössä.
Heittäisin pois jos olisin unohtanut pöydälle yöksi tms.
Kananmunat säilyvät viileässä säilyettyinä pidempään, eli ainakin viikon paketin päiväyksen jälkeen. Siksi säilytän viileässä. Leivontaan on hyvä käyttää huoneenlämpöisiä munia, joten otan tunnin-pari ennen leivontaa munat jääkaapista.
Elintarvikehygienian kurssin jälkeen kaikki kylmäsäilytystä tarvitsevat ruoka-ainekset on pidetty visusti jääkaapissa ja riittävän kylmissä lämpötiloissa.. Kaikenlaista kun voi pilaantuneesta ruuasta saada..
Vierailija:
Mutta mieluummin siis jääkaapissa kuin huoneenlämmössä.
Vierailija:
Elintarvikehygienian kurssin jälkeen kaikki kylmäsäilytystä tarvitsevat ruoka-ainekset on pidetty visusti jääkaapissa ja riittävän kylmissä lämpötiloissa.. Kaikenlaista kun voi pilaantuneesta ruuasta saada..
Kumpaankin vaihtoehtoon sanotaan TIETENKIN siinä toisessa...
Mutta siis ruokakauppojen lämpötila on selvästi viileämpi kuin normaalin kodin sisälämpötila (tämän huomasi kesähelteillä hyvin). Ja ainakin meidän lähikaupassamme kananmunat säilytetään hyvin ilmastoidussa avohyllyssä, mutta toki siellä säilytettävissä munissa on sitä käyttöaikaa vielä runsaasti jäljellä.
Ja tuttavaperheellämme on luomutila, ja myös kanoja, ja myös he säilyttävät kananmunansa jääkaapissa. Että tiedä sitten häntä.
-11-
Munat säilyvät parhaiten:
viileä- tai jääkaapissa
tasaisessa lämpötilassa
omassa pakkauksessa
tylppä pää ylöspäin
Eli jääkaapissa ennemmin kuin huoneenlämmössä. Pakkauksessahan lukee säilytettävä viileässä.
Ensinnäkin vie turhaa tilaa jääkaapissa ja toisekseen leivon usein ja aina juoksettuu taikinat jos käyttää kylmiä munia eikä mulla ole aikaa mitään munia lämmitellä........
Aina syön ne huneenlämmössä olleet liian vanhat munatkin ja....... kas olen hengissä...... :DDD
PAHINTA kananmunalle on lämpötilojen vaihtelu eli säilytä koko ajan samassa lämmössä.
Näinhän sanotaan elintarvikkeiden säilytyksistä neuvovilla sivuilla. Kananmuna menee pilalle aika nopeasti huoneenlämmössä. Ei ainakaan säily kelvollisena viimeiseen käyttöpäivään.
JOS TÄSSÄKIN KETJUSSA ON JO PUOLET joilla ne säilyy lämpimässä.....
kannataiskohan vilkaista niitä hygienia-" säännöksiä" ....?
terv. ruoka-alan ammattilainen
Ei todellakaan ole valehtelua. Meillä on kotona ollut kanoja (lapsuuden kodissa) ja jo silloin oli elintarvikeviraston ohje säilyttää kananmunat viileä, tai jääkaapissa. Meillä meni myös munia myyntiin, ja oli huolehdittava tarkkaan siitä että munat eivät olleet kauan lämpimässä. Kaupan hyllyllä kananmunat pääsevät suht nopeasti ostajan käytettäväksi, joten eivät seiso vuorokaui tolkulla lämpimässä. Kaupan säilytyslämpötilakin on jo huomattavasti alempi kuin kotona huoneilma. Munan käyttöikä lyhenee mitä kauemmin se on säilytettynä lämpimässä. Jos vaan viitsitte itse etisä netistä näistäkin asioista tietoa niin ei tarvitse syytellä valehtelijaksi. Että silleen.
Pilaantuneista ruoka-aineista voi saada jos jonkinmoista bakteeria, ja osa aiheuttaa ruokamyrkytyksen. Ei ole leikkimistä näillä asioilla siis.
Ja btw, kananmunapakkauksiin on merkitty viimeinen MYYNTIPÄIVÄ, ei viimeinen käyttöpäivä. Joten siis luultavasti tästä syystä näidenkin pöydälläsäilyttäjien munat ovat jossain kuosissa vielä päiväyksen aikaankin.
Säilytän samassa kaapissa riisien, jauhojen ja muiden kanssa.
Käytän aina ennen päiväystä (ei kerkiä vanhaksi koskaan). Suositus on että ne on huoneenlämmössä ainakin jos niitä käytetään leivontaan. Eli jos säilyttää jääkaapissa niin pitää ottaa huoneenlämpöön ainakin tuntia ennen käyttöä.