Pitäisikö lounasravintoloissa olla jälkiruokaa tarjolla?
Kysymys koskee lähinnä heitä, jotka lounastauolla suuntaavat usein jonnekin lounasravintolaan joko yksin tai työporukalla tai muussa seurassa.
Nyt tammikuussa asia tuli mieleeni, sillä olen yksi niistä joka joutuu muistuttamaan itseään päivittäisten pienten valintojen merkityksestä painonhallinnassa ja terveyden vaalimisessa.
Käymme usein duuniporukalla lounasravintolassa jossa buffetin lisäksi hintaan kuuluu jälkiruoka. Sain viimeksi käyttää aika lailla tahdonvoimaa, etten ota sitä jälkiruokaa. Oma ratkaisuni dilemmaan olisi, että jälkiruoka maksaisi erikseen. Tällöin ei tulisi oloa, että on maksanut siitä. Olisi vähemmän todennäköistä sortua siihen.
Olen sellainen, että jos syön vähänkin makeaa, helposti se jatkuu siitä sitten päivän mittaan.
Omasta mielestäni jälkiruoka ei kuulu lounaalle, ja on vähän hassua ja typerää että sitä on lounaalla tarjolla. Herkut kuuluvat mielestäni juhlaan ja länsimaisessa yltäkylläisyydessä näitä houkutuksia on vähän liikaa joka nurkalla tarjolla.
Tietysti oma vastuu ja omat valinnat ovat merkittävin tekijä, mutta kyllähän se helpottaisi jos ei olisi niin paljon tarjolla.
Päiväkodeissa ja kouluissakaan ei ole päivittäin lounaalla jälkiruokaa vaikka kyseessä on kasvavat lapset ja hyvä ettei olekaan. Keski-ikäisille joilla kilot muutenkin tiukassa, jälkiruokaa on monessa lounasravintolassa tarjolla.
Kiinnostaisi myös kuulla onko joukossa ihmisiä jotka syövät herkkuinaan ainoastaan lounasravintolan jälkiruoan päivittäin, ja näin pitävät painonsa kurissa?
Ymmärrän myös, että kyse on first world problems ja että monilla tällaista luksusongelmaa ei ole. Asia koskettaa kuitenkin varmasti monen arkea.
Jos ongelma on sinulle vieras, kyse on siis siitä, että lounaalla on päivittäin tarjolla mm. Suklaakiisseliä kermavaahdolla, piirakkaa vaniljakastikkeella, valkosuklaamoussea, runsassokerista rahkajälkiruokaa tms. Eri asia toki olisi jokin hedelmä tai marjat.
Mitä mieltä olet?
Kommentit (39)
Haluan tietää, onko ne ihmiset joiden mielestä tuo jälkiruoka kuuluu lounaalle ylipainoisia vai ei. Tämä herätti nyt enemmän kysymyksiä kun toi vastauksia. Kertokaa nyt ihmeessä kokemuksianne laajemmin, kiitos.
Mulla tää aiheuttaa haasteita painonhallinnassa. Yritän päästä ylipainosta eroon mutta sosiaalisuuden vuoksi sekä helppouden vuoksi lähden porukalla lounaalle. Viimeksi otin vain vähän perunamuussia ja enimmäkseen salaattia sekä lihaa. En laittanut salaattiin salaatinkastiketta vaan ainoastaan öljyä ja etikkaa. Jälkiruoan jätin ottamatta. Muut pöydässä söivät sitä. Saatoin luoda pari kuolaavaa katsetta toisten jälkiruokiin.
Olenko muka ainoa tässä suossa tammikuussa rämpivä ihminen? En kyllä jaksa uskoa.
Jos mieliteot käyvät liian ylivoimaisiksi, joudun pidättäytymään lounaasta seurassa ja hakemaan itselleni jonkun salaatin.
Jos kerran lihavana olo on suuri synti ja häpeä, luulisi vertaistukea satavan mutta ei, pelkkää alapeukkua. Yhyy. Yhyy. YHYY!!!
Olen joskus nähnyt maksullista jälkiruokaa. Usein voi valita kahvin ja jälkiruuan välillä.
Olipas hervoton määrä vaihtoehtoja.
T. Ylipainoinen, joka pääsääntöisesti skippaa jälkiruuan
Vierailija kirjoitti:
Olipas hervoton määrä vaihtoehtoja.
T. Ylipainoinen, joka pääsääntöisesti skippaa jälkiruuan
Mun tiedonjanoni on niin suurta. Kiitos vastauksesta.
Jokaisella on vastuu omista valinnoista. Ei jälkiruoka-asiaa voi vastuuttaa muille. Toisekseen se jälkiruoka on usein jotain laimeaa kiisseliä, onko se oikeasti sellainen herkku, jota joku haluaa ihan välttämättä syödä?
Jälkiruoka, samoin kuin muutkin lounaan osat on joko hinnoiteltu yhteen. Tai sitten kukin lounaan osa maksaa erikseen.
Olla tarjolla sisältää ajatuksen ilmaiseksi saatavasta ja sitähän se ei koskaan voi olla, jos lounaspaikan on tarkoitus vähintäänkin saada omat kulunsa asiakkailta.
Vierailija kirjoitti:
Olen joskus nähnyt maksullista jälkiruokaa. Usein voi valita kahvin ja jälkiruuan välillä.
Me käydään päivittäin sellaisessa jossa se kuuluu hintaan. Nyt mulla tosiaan tilanne minä 1p, lounasbuffa 0p, mutta saa nähdä sitten että mikä tilanne on pidemmällä keväällä. Saatan sortua. Pelkään sitä.
19 eri vaihtoehtoa, kun olisi riittänyt vain kyllä tai ei. Aloittajalle vinkki, että vaihtakaa lounaspaikkaa.
Helvetisti liikaa vaihtoehtoja sun kyselyssäs, joten en viitti vastata.
Ylipainoinen YH kirjoitti:
Mulla tää aiheuttaa haasteita painonhallinnassa. Yritän päästä ylipainosta eroon mutta sosiaalisuuden vuoksi sekä helppouden vuoksi lähden porukalla lounaalle. Viimeksi otin vain vähän perunamuussia ja enimmäkseen salaattia sekä lihaa. En laittanut salaattiin salaatinkastiketta vaan ainoastaan öljyä ja etikkaa. Jälkiruoan jätin ottamatta. Muut pöydässä söivät sitä. Saatoin luoda pari kuolaavaa katsetta toisten jälkiruokiin.
Olenko muka ainoa tässä suossa tammikuussa rämpivä ihminen? En kyllä jaksa uskoa.
Jos mieliteot käyvät liian ylivoimaisiksi, joudun pidättäytymään lounaasta seurassa ja hakemaan itselleni jonkun salaatin.
Jos kerran lihavana olo on suuri synti ja häpeä, luulisi vertaistukea satavan mutta ei, pelkkää alapeukkua. Yhyy. Yhyy. YHYY!!!
Sosiaalisuuden vuoksi mekin menemme yhtä aikaa syömään mutta syömme työpaikalla omia eväitä. meillä on mukavan iso taukotila, iso pöytä ja näemme samalla myös muiden osastojen porukkaa.
Ensinnäkin se on taloudellinen kysymys, minulla ei olisi varaa syödä lounasta joka päivä ravintolassa, kas kun YH ei ole laskenut mitä siihen menee. Joudut todennäköisesti kotona kuitenkin laittamaan vielä ruokaa.
Toiseksi kotona tehtyä ruokaa ei mene hukkaan. Käyn ehkä kaksi kertaa vuodessa työpaikan ravintolassa syömässä, siellä jälkiruoka maksaa euron. Olen sen tainnut kerran ottaa 37 työvuoden aikana.
Nytkin olin kaksi viikkoa lomalla ja monena päivänä jäi "tippa" ruokaa johonkin kippoon. Laitoin pakastimeen, siitä syön monta viikkoa työpäivien lounaat.
Syö eväitä, niin et mätä sitä lounasruokaakaan liikaa. Lisäksi säästyy yhärin rahat.
Täysin turhaa. Ylipaino on iso ongelma ja läskejä meillä riittää kyllä.
Vierailija kirjoitti:
Jälkiruoka, samoin kuin muutkin lounaan osat on joko hinnoiteltu yhteen. Tai sitten kukin lounaan osa maksaa erikseen.
Olla tarjolla sisältää ajatuksen ilmaiseksi saatavasta ja sitähän se ei koskaan voi olla, jos lounaspaikan on tarkoitus vähintäänkin saada omat kulunsa asiakkailta.
Älä viitsi saivarrella. Se on buffet jossa käyn, eli siellä on tarjolla useita eri vaihtoehtoja. Esim. Kalaa, lihaa, perunaa, riisiä, uunijuureksia. Ne ovat tarjolla, koska niitä ei ole kaikkea pakko ottaa. Eli tekstissäni viitataan buffetiin, ei sellaiseen lounasravintolaan jossa listalta valitaan annos johon kuuluu tietyt osat joita ei voi muuttaa.
Jälkiruoka on tarjolla kaikille, jotka maksavat lounasbuffetin hinnan, mutta on jokaisen oma valinta, ottaako sitä vai ei. Paikassa jossa käyn, se maksetaan vaikka et sitä ottaisi. Teen siellä myös muita valintoja. En ota leipääkään, noin esimerkkinä.
Jälkiruoka lähtökohtaisesti ei mielestäni kuulu lounaalle. Ainakaan meillä kotona lounaalla ei koskaan ole jälkiruokaa jos ei ole juhlapäivä. Ainoa juhlapäivä jolloin jälkiruokaa on meillä tarjolla lounaalla, on joulu. Jos meillä on joskus jälkiruokaa, se on päivällisen yhteydessä viikonloppuna.
Ranskalaisessa kulttuurissa joka aterialla taitaa olla jotain makeaa tarjolla.
Tätä voi ajatella monesta kulmasta:
Ravintoloitsijan näkökulmasta.
Ravintoterapeutin näkökulmasta.
Kulttuurisesta näkökulmasta.
Kuluttajan näkökulmasta.
Yms.
Jos kysymyksen asettaisi niin, että pitäisikö lapsille tarjota päiväkodissa ja koulussa jälkiruokaa lounaan yhteydessä joka päivä, tuskin monikaan olisi sillä kannalla.
Vai kuinka?
Liikaa vaihtoehtoja jotka toistavat itseään, ei enää lopussa muistanut mitä alussa oli mahdollista valita... Jos ap haluaa kunnon vastauksia niin maks 5 vaihtoehtoa.
Vierailija kirjoitti:
Syö eväitä, niin et mätä sitä lounasruokaakaan liikaa. Lisäksi säästyy yhärin rahat.
Meillä on töissä Smartum lounasetu.
Yksinhuoltaja ei ole synonyymi köyhälle.
Vierailija kirjoitti:
Liikaa vaihtoehtoja jotka toistavat itseään, ei enää lopussa muistanut mitä alussa oli mahdollista valita... Jos ap haluaa kunnon vastauksia niin maks 5 vaihtoehtoa.
Ok. Joku muu saa tehdä uuden kyselyn tästä, jos jaksaa. Oon lukenut täällä kyselyiden perästä kommentteja joissa sanotaan että ei ollut sopivaa vastausvaihtoehtoa joten päätin laittaa monta. Ajattelin, että jos joku ei jaksa kirjoittaa vastausta niin on helppo valita ja klikata. Erehdyin. My bad.
Ylipainoinen YH kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Syö eväitä, niin et mätä sitä lounasruokaakaan liikaa. Lisäksi säästyy yhärin rahat.
Meillä on töissä Smartum lounasetu.
Yksinhuoltaja ei ole synonyymi köyhälle.
Läskille tuntuu olevan.
Jos jälkiruoka on sinulle ongelma, niin miksi et tekisi kompromissia? Lounasravintola ruokalista lienee netissä, ja valikoit maanantaisin kaksi herkullisinta vaihtoehtoa, jotka nautiskelee. Kolmena päivänä skippaat jälkkärin. Ehdottomuus on pahasta tässäkin asiassa.
Kiinnostaisi kuulla perusteluita niiltä, jotka vastaavat että kuuluu ehdottomasti lounaalle koska on työpäivän piristys.
Se on huutavassa ristiriidassa niiden neuvojen kanssa, joissa kerrotaan että herkkupäivä pitäisi olla vain kerran viikossa ja sen pitäisi käsittää vain yhden annoksen herkkua.
Miten 5 kertaa viikossa herkkujen syönti lounaalla on perusteltua? Ihan mielenkiinnosta, ei millään pahalla.
Jos syö joka päivä lounaalla jälkiruokaa ja vielä viikonloppuna herkkuja, eikö silloin liho?
Jos ei liho ja pysyy terveenä, silloin aiemmat neuvot eli vain 1 herkkupäivä viikossa ovat joko
A. Paikkaansapitämättömiä
B. Jotkut eivät vain liho, saakeli
Eikö myös jälkiruoan käyttäminen työpäivän piristyksenä ole tunnesyömistä, ja siten huono asia?