Ulkosuomalainen kysyy mökkiruuasta kasvissyöjille
Olemme tulossa kesällä suomeen mökkeilemään ja tuon pari paikallista kaveria mukana ihmettelemään suomen luontoa. Toinen heistä on tosin kasvissyöjä ja nyt mulla on miljoona (typerää) kysymystä.
Ajateltiin pääsääntöisesti grillata mutta en halua tarjota kasvisvartaita joka aterialla. Miten suomesta löytyy soija/ tofu juttuja? Miten ne valmistetaan? Samat marinaatit kun lihalle ja heitetään grillin päälle? Saako niitä helposti kaikkialta? Löytyykö noista maaseudun KKK kaupoista vai ostanko Helsingistä? Mikä niiden säilyvyys on? Tartteeko jääkaappia vai käykö kellari (n 10°C)? Mitä mä voin valmistaa perunasta ilman uunia? Ja ilman kananmunaa. Omletit ei käy kun tuo ei syö lihaa, kalaa tai munaa. Maitotuotteita kyllä käyttää. Mökillä on kyllä liesi mutta sisällä tulee helposti kuuma joten mielummin grillillä kokkailisin. Ja onko kenelläkään hyviä sieni reseptejä? Viime vuonna samaan aikaan metsä oli pullollaan kanttarelleja.
Haluaisin että vierailla olisi kivaa mutta
a) en osaa laittaa kokata (pitää harjoitella)
b) en hajuakaan mitä soija/ tofu tuotteita suomesta saa
c) en ole ikinä kokannut soijal/ toful
d) raha on suht tiukas joten mitään hirveen fiiniä en voi joka aterialle ostaa
Auttakaa kädetöntä! Grillivinkit tänne!
Kommentit (30)
Hälsans kokin tuotteet on tosi hyviä mutta en ole varma niiden munattomuudesta. Tietääkö joku?
Quorn ja Hälsans kök -tuotteet eivät käy, mikäli henkilö ei syö kananmunia. Quornissa ja Hälsans kökissä nimittäin on kananmunaa. Kannattaa lukea tuoteselosteet näistä valmisruuista.
Off topic: Siis onko oikeasti olemassa kauppa nimeltä KKK-Market? Apua, hivenen väsyneenä pisti hajottamaan :D
No siellä pihalla varmaan kasvaa mukavasti voikukkia, niin siitä vaan ääntä kohti. Tulee samalla rikkaruohot siistittyä.
perunanyyttejä ainakin grillillä, ja jos on valurautapannu, niin paistetut perunathan on ihan parhaita. Siihen vähän sipulia joukkoon.
Tofua saa ihan tavallisista marketeista, mutta myös esim. Aasian Food-kaupoista. Mutta paljon halvemmalla teet ruokaa, kun jätät tofut mäkeen ja keskityt kauden vihanneksiin. Hernettä ja papuja proteiinin lähteiksi.
Omat kasvissyöjätuttavat ovat myös olleet kovasti valveutuneita sen suhteen, että itse huolehtivat mukaan sitä mitä voivat syödä.
isommista marketeista löytyy quarn:ia, jota on helppo grillata (on maukkaampaa kuin tofu). Tosin on pakaste eli säilyvyys niin ja näin - säilynee kuljetuksen jälkeen muutaman päivän jääkaapissa?
Soijanakkeja on säilykkeenä, niitä voisi grillata?
Tee ruuaksi erilaisia salaatteja, lisäksi grillissä kasviksia ja lihansyöjille lihaa. Keitetyistä perunoista saa hyviä salaatteja (googlaa vaikka kesä + perunasalaatti) jos ei halua tarjota keitettyjä perunoita.
Kasviksista saa grillissä todella kivoja nyyttejä (folion sisään ja mukaan mausteet + aura-/vuohenjuustoa tms.).
[quote author="Vierailija" time="07.06.2014 klo 13:13"]
Miten teet perunanyytit?
Ap
[/quote] Perunaa, (ruoho)sipulia ja mausteita pilkottuna folioon ja grilliin. Näihin voi lisätä kermaakin, mutta ei tietenkään noille ruokarajoitteisille.
Ehkä parempi että neuvottelet tuon vegenä kanssa, ja hän voisi ehkä itse hoitaa grillauksen? Monesti kasvisruoka ylipäätään kokkaamiseen tottumattoman laittamattomana on aika... No, kehnoa. Toisaalta useimmat grilliruoat ovat onneksi aika yksinkertaisia.
Soijaa ja tofua löytyy etelä-Suomesta hyvin, ja varmasti muualtakin isommista marketeista. Tofua saa myös valmiiksimarinoituina, grilliin vaan normaalisti. Toinen perinteinen grillattava on halloumijuusto. Hyviä on myös homejuusto-soijarouhetäytteiset grillatut tomaatit, tai tuorejuustolla täytetyt grillatut herkkusienet.
Tofua on kaupassa juustohyllyllä ja sitä on ainakin savustettuna, marinoituna ja marinoimattomana. Pouttu tekee joka kesä Tofu kasvisgrilleri-makkaraa joka löytyy muiden grillimakkaroiden vierestä. Jos sitä ei ole, kannattaa ostaa pakastimesta Hälsans kökin valmistamia chorizoja ja pihvejä.
Jos kylmäsäilytys on ongelma, kannattaa ostaa luontaistuotekaupasta purkissa myytäviä soijanakkoja. Ne ovat kamalia mutta ovat vegetaarisia. Jos menet Helsingin kautta niin käy ostamassa Vii Voan-nimisen etnisen kaupan kautta ja ostaa sieltä purkeissa myytävää soija"lihaa" jota kutsutaan nimellä mock. Ne purkit löytyvät sieltä pakastinhuoneen peräseinän hyllyltä alatasolta. Kannattaa ostaa useampaa eri makua koska ne säilyvät ikuisesti. Mockia voit valmistaa kuten broileria.
[quote author="Vierailija" time="07.06.2014 klo 13:10"]perunanyyttejä ainakin grillillä, ja jos on valurautapannu, niin paistetut perunathan on ihan parhaita. Siihen vähän sipulia joukkoon.
Tofua saa ihan tavallisista marketeista, mutta myös esim. Aasian Food-kaupoista. Mutta paljon halvemmalla teet ruokaa, kun jätät tofut mäkeen ja keskityt kauden vihanneksiin. Hernettä ja papuja proteiinin lähteiksi.
[/quote]
Miten grillaisit herneet ja pavut? Vai miten valmistaisit?
[quote author="Vierailija" time="07.06.2014 klo 13:15"]
[quote author="Vierailija" time="07.06.2014 klo 13:10"]perunanyyttejä ainakin grillillä, ja jos on valurautapannu, niin paistetut perunathan on ihan parhaita. Siihen vähän sipulia joukkoon.
Tofua saa ihan tavallisista marketeista, mutta myös esim. Aasian Food-kaupoista. Mutta paljon halvemmalla teet ruokaa, kun jätät tofut mäkeen ja keskityt kauden vihanneksiin. Hernettä ja papuja proteiinin lähteiksi.
[/quote]
Miten grillaisit herneet ja pavut? Vai miten valmistaisit?
[/quote] Lisäisin esim. salaattiin.
Nuo soijanakit sitten jakavat aika paljon mielipiteitä
Oooh! Kiitoksia kaikista ideoista!
Olemme olleet pari kertaa tuon kasvissyöjän luona illallisella ja hän on tehnyt meille liharuokia. Jos kasvissyöjä näkee niin paljon vaivaa, että kokkaa lihaa, mä haluan laittaa vuorostani hänelle niin hyvät kasvisruuat kun vaan pystyn/ osaan
Tumpelo kiittää vinkeistä!
ap
Kasvissuikaleita folioon ja päälle esim koskenlaskijaa tai yrttivoita. Suljetaan nyytiksi ja grillataan, kunnes kypsiä. Tofua löytyy myös valmiiksi marinoituna. Itse pidän eniten savustetusta.
Sienet sopivat hyvin grilliin. Kanttarellejä en ole ikinä grillannut mutta tuollaiset sipuli-kantterellinyytit voisivat toimia hyvin. Herkkusienistä tulee grillissä ihania. Jalan tilalle vain tuorejuustoa tms. Tosin tuorejuustojen kanssa pitää huomioida tuo kananamuna ja liivate. Valio Violan ovat ainakin liivatteettomia. Isommista kaupoista tosin löytyy myös vegaanisia mutta ovat aika arvokkaita.
Salaatit toimii yleensä hyvin, kun niiden kanssa käyttää mielikuvistusta. Lisää salaattiin esimerkiksi mansikoita ja raparperiä, grillattua paprikaa...
Lohkottuja (tai pieniä kokonaisia) perunoita ja muita vihanneksia voi kypsentää folionyytissä grillin päällä. Ja sinne sekaan voi heittää fetaa tai muuta juustoa. Googlaamalla löytää varmaan erilaisia reseptejä tohon.
Maissia on kiva grillata kokonaisena. Tykkääkö syödä papuja/palkokasveja? Erilaisia tölkkipapuja lisäämällä saa salaatteihin ruokaisuutta ja tuovat proteiineja kasvissyöjälle. Esim tomaatti-sipuli-valkoiset pavut (ei tomaattikastikkeessa vaan naturel-liemessä).
Coleslaw- salaattiin voi lisätä pähkinöitä.
Kuskus tulee muutamassa minuutissa liedellä, oikeasti kestää 4 minsaa kypsyä ja sitä voi käyttä näppärästi ruokaisan salaatin/perunan asemasta lisäkkeen pohjana - esim. paprikaa, tomaattia, kikherneitä ja fetaa sekaan. Tai grillissä kypsennettyjen paprika, kesäkurpista suikaleiden kanssa käy hyvin.
Nämä kaikki on sellaista, mikä käy tosi hyvin myös lihan lisäkkeeksi ja säilyvät myös jääkaapissa hyvin. Eli voi tehdä reilun satsin ja syödä kahtena päivänä.
Ja raaka-aineet on on halpoja. Coleslaw varmaan yks halvimmista salaateista ja todella hyvää.
Bataatti on kivaa vaihtelua perunalle myös, sitä voi grillata foliossa tai viipaloida ja sipaista öljyllä ja paistaa suoraan grillillä.
Sienethän tulee tosi nopsaa liedellä pannulla - vähän ensin haihdutat nestettä, lisäät voita ja pikkusen mausteita ja käy lisäkkeeksi grillinyyteille/lihalle.
Ai niin, halloumi- juustoa voi grillata. On minusta parempaa kuin soija/tofu- tuotteet, mutta tuo on makuasia, kantsii kysyä vieraalta.
Tsatsiki käy myös hyvin grillivihannesnyyttien kanssa sekä grillilihojen kanssa ja on helppo tehdä.
Mä komppaan tuota, että puhu sen kasvissyojän kanssa. Jos et ole tottunut tekemään kasvisruokaa, siitä tulee helposti aivan hirveän makuista. Lihan marinadi ei ole paras tofulle.
itse tekisin paljon erilaisia muurinpohjavokkeja ja paelloja. Näissä ne herneet ja pavut pannaan sinne vokkiin muiden kasvisten joukossa. Voi myös tehdä (tai ostaa valmiina) kasvispihvejä tai falafelpyöryköiä, jotka voi lisätä kasvisvokkiin joko valmiiksi tai grillata erikseen sen oheen. Perusruoka tehdään kasvisruokana ja lihansyöjät voi sit gillata lihansa siihen oheen erikseen.
Vaihteeksi monet kasvissosekeitotkin varmasti maistuvat, esim. bataatti-, perun-purjo-, kukkakaali- tai parsakaalikeito. Mites olis kesäkeitto, suomalainen perinneruoka tuoreista vihaneksista, liemenä vaikka soijamaito? Syökö tämä vegetaristi munia ja maitoa? Jos, niin helpottaa aika paljon ruuanlaittoa.
Muista myös sienet! Joko kasvatetut (siitake, herkkusieni) tai, jos osaatte sienstää, niin luonnonsienet. Kantarelleja löytää sateista riippuen jo heinäkuussa.
Italiailaiset syövät tatteja näin ja tapa sopii muillekin sienille:
Paistele pannulla pilkottuja sieniä hyvässä oliiviöljyssä. Pilko mukaan valkosipulia maun mukaan, esim. "reippaasti" on hyvä määrä. Pyörittele, katso ettei valkosipuli pala. Raasta mukaan pestyn sitruunan keltaista kuorta tai, jos ei raastinta ole, purista mukaan sitruunamehua. Suolaa ja mustapippuria, maistele. Lopuksi paljon silputtua persiljaa. Ehkä lopuksi on syytä lisätä vähän öljyä, sitruunamehua. Tarjoa pastan, hyvän leivän tai ihanien kotimaisten uusien perunoiden kanssa.
Suhtaudu myös salaatteihin luovasti. Käytä monia salaattilajikkeita samaan salaattiin, basilikaa ja pinaattia, vuole perunankuorimaveitsellä tai juustohöylällä mukaan kesäporkkanoita ja retiisejä, murusta raakaa kukkakaalia, pilko sekaan (raakoja) herkkusieniä, eiliseltä jääneitä keitettyjä perunoita ... Ei aina tartte olla se salaatti + tomaatti + kurkku. Purista päälle vähän sitruunamehua, lirauta öljyä, hyvää suolaa + mustapippuria. Dijon-sinappi ei ole vielä koskaan pilannut ainuttakaan ruokaa. Muista tilli. :)
21