Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Miten oppia syömään kypsennettyjä vihanneksia?

Vierailija
12.03.2014 |

Tuoreista ja kypsentämättömistä vihanneksista pidän ihan hirveästi, mutta on olemassa jonkinlainen sosiaalinen pakote syödä noita kypsennettyjäkin, kun niitä joka paikkaan pitää tunkea.

 

En tiedä mikä niissä on, mutta saan AINA oksennusrefleksin jos yritän syödä esim. keitettyä porkkanaa. Yleensä vain nielaisen vihannekset nopeasti, en pysty pureskelemaan niitä ollenkaan.

 

Se maku on jotain aivan hirveää :D Sellainen imelänmakea ja koostumus on rakeista muhjua.

 

Kellään muulla tätä ongelmaa? Tähän asti olen tavannut kohtalotovereina vain lapsia.

Kommentit (20)

Vierailija
1/20 |
12.03.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kiitos vinkeistä! Pitää kokeilla tuota paistamista pannulla.

 

ap

Vierailija
2/20 |
12.03.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kokeile höyryttää porkkanat kotona kerroskattilassa. Opettele kypsentämään ne niin, että ne ovat niin pehmeitä, että ne on helppo syödä veitsellä ja haarukalla, mutteivät kuitenkaan löysiä. Sitten ne voi maustaa ihan pienellä nokareella voita ja yrteillä (esim. rosmariinilla), suolalla ja pippurilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/20 |
12.03.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mä luulen, että ongelma on se, että kasvikset on aina ylikypsiä, kun niiden pitäisi olla napakoita ja rapeita.

 

Lisäksi riippuu valmistustavasta ja kasviksesta. Keitettynä tai höyrytettynä menee parsa, parsakaali, kukkakaali, eikä näitäkään tarvita keittää muussiksi, vaan just ja just kypsäksi. Uunissa valmistettu tai paistettu/"wokattu"menee. Munakoiso, kesäkurpitsa, punajuuri, paprika, valkokaali kaalilaatikossa, fenkoli, endiivi.

 

Ja erilaiset pyreet, tahnat yms. Keitetyt juurekset on kauheinta :/

Vierailija
4/20 |
12.03.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tee ne itse tuoreista vihanneksista ja mausta kunnolla. Jotkut vihannekset, esim. porkkana, ovat parhaita kun ne jättää vähän rapsakoiksi. Googlaa vaikka ruokablogeista vihanneslisukkeiden ohjeita. Ne esim työmaaruokaloissa tarjottavat maustamattomat höyrytetyt pakastevihannekset ovat kamalia, mutta kyllä niitäkin alkaa sietää, kun on paremman kautta tottunut kypsien vihannesten makuun. 

Vierailija
5/20 |
12.03.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Miksi niitä pitää edes syödä? Mössöä josta viimeisetkin vitamiinit on keitetty pois. Eihän kenenkään ole pakko tykätä esim. Mansikkajäätelöstä tai muikuista, miksi keitetyistä vihanneksistakaan olisi pakko tykätä.

Vierailija
6/20 |
12.03.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="12.03.2014 klo 08:56"]

Miksi niitä pitää edes syödä? Mössöä josta viimeisetkin vitamiinit on keitetty pois. Eihän kenenkään ole pakko tykätä esim. Mansikkajäätelöstä tai muikuista, miksi keitetyistä vihanneksistakaan olisi pakko tykätä.

[/quote]

Jos itse valmistaa, ei ole pakko keittää mössöksi. Höyrytys on tosi hyvä tapa valmistaa kasviksia. Myös uunikasviksia voi valmistaa tai paistaa kevyesti pannulla.

 

2

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/20 |
12.03.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Senkun vetasee kaasariin turhia marisematta :)

Vierailija
8/20 |
12.03.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Senkun vetasee kaasariin turhia marisematta :)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/20 |
12.03.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Muistan myös lapsuudesta, kuinka ne porkkanakuutiot keitossa olivat jotenkin aivan vastenmielisintä kuraa ikinä! Ne ei ollut jotenkin mitenkään oikean porkkanan kaltaisiakaan, ihan kuin jotain rustonpaloja... Pitkäksi aikaa itsellekin jäi varsinkin juuri kypsennettyjä porkkanoita kohtaan kammo.

 

Mutta sitten kun niitä kypsensi itse, niin ei ne enää vastenmielisiä olleetkaan. Tällä konstilla pääsin ällötyksestä eroon: Tein niistä suikaleita, napsin suuhun ennen pannulle menoa, ja sitten pitkin matkaa kypsennyksen aikana. Eihän sille tapahtunut muuta kuin se vähän pehmeni, mutta se sama porkkana se oli, minkä hetki sitten laitoin pannulle. Ei mitään rustoa muistuttavaakaan, enää! :)

 

Ja kuten aiempi sanoi, myös niitä rustonkaltaisia valmisporkkanakuutioita ruokalaruoan seassa on helpompi syödä, kun tajuaa, että se on ehta aitoa porkkanaa kuitenkin, vain hieman taidottomasti kypsennetty... ;)

 

Noin muutenkin teen kyllä paljon ruokaa (jo! :D ) kasviksista, esim. kasviswokki on suurta herkkuani. Porkkanaa, kesäkurpitsaa, sipulia - mitä vaan, pannulle ja sekaan tomaattimurskaa, eli vähän kuin tomaattikastike kasvislasagneen tai pastalle, mutta ei ylikypsennetä. Paljon hyviä mausteita ja vaikka vähän kermaa sekaan tuomaan täyteläisyyttä, jos haluaa ruokaisampaa, vielä vaikka linssiä sekaan - tai sitten riisin tms. kanssa. Näin ne kasvikset eivät ole vain joku ällöttävä, pakollinen lisä jauhelihan tms. seassa, vaan se on se pääruoka-aine, josta jokaista palaa voi pureskella ja makustella. Plus että todella kevyttä (miinus kerma)!

Vierailija
10/20 |
12.03.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

No älä tee höyrytettyjä tai keitettyjä kasviksia - eihän ne edes maistu millekään!!

 

Tee vaikka tuorewokkia: tilkka sesam tai pähkinäöljyä, siihen tuoreita (ei pakkasesta!!) porkkanasiivuja, paprikaa, sipulia, minimaissia, munakoiso- tai kesäkurpitsalohkoja, pähkinöitä yms yms, kypsennä n 5 min. Loppuvaiheessa tilkka sweet-sour kastiketta kiiltoa antamaan. Takaan että tykkään!

 

Jamie Oliverilla on myös ihania kasvisruokia

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/20 |
12.03.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="12.03.2014 klo 09:36"]

No älä tee höyrytettyjä tai keitettyjä kasviksia - eihän ne edes maistu millekään!!

 

Tee vaikka tuorewokkia: tilkka sesam tai pähkinäöljyä, siihen tuoreita (ei pakkasesta!!) porkkanasiivuja, paprikaa, sipulia, minimaissia, munakoiso- tai kesäkurpitsalohkoja, pähkinöitä yms yms, kypsennä n 5 min. Loppuvaiheessa tilkka sweet-sour kastiketta kiiltoa antamaan. Takaan että tykkään!

 

Jamie Oliverilla on myös ihania kasvisruokia

[/quote]

 

Siis takaan että sinä tykkäät:)

Vierailija
12/20 |
12.03.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mulla on päinvastainen ongelma: miten oppia syömään kasviksia kypsentämättöminä?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/20 |
12.03.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mä syön niitä mielellään kypsänä, mutta keitetty tai höyrytetty on useimmista vihanneksista yök. Paistan ne mieluummin pannulla valkosipulilla, yrteillä, chillillä tms maustetussa oliiviöljyssä. JOtkut kuten vaikka parsakaalin, keitän ensin mutta sitten paistan vielä öljyssä päälle. 

Vierailija
14/20 |
12.03.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Lisää kasviksia kastikkeisiin, laatikkoruokiin, vuokiin jne tai tee tagine-pataa, wokkia tms... Valitse sellaisia kasviksia ja vihanneksia joista pidät eikä niitä ole mikään pakko vain keitettyinä tai höyrytettyinä syödä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/20 |
12.03.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tosiaan tee niin kuin Välimeren maissa tekevät: paista niitä vihanneksia öljyssä sen sijaan että söisit mauttomia keitettyjä :) Tässä esimerkkejä miten joistain tietyistä vihanneksista saa maistuvia:

- Parsakaali. Keitä lähes kypsäksi. Sen jälkeen oliiviöljyä paistinpannuun, sekaan viipaloitua valkosipulia ja kuivattua chiliä. Sardelleja tai anjovistakin voi laittaa jos tykkää.  Sitten nopeasti paistetaan parsakaalikukinnot maustuneessa öljyssä. Suolaa ja mustapippuria tietyst mukaan.

- Kukkakaali. Keitä lähes kypsäksi. Sitten valkosipulilla maustettuun oliiviöljyyn paistumaan pariksi minuutiksi pannulle. Sekaan viipaloituja mustia oliiveja ja lopuksi suolaa, mustapippuria ja tuoretta basilikaa.

- Paprikat. Marinoi paprikasuikaleita (mielellään eri värisiä paprikoita) oliiviöljyn, sitruunamehun, valkosipulin, huuhdeltujen kapristen ja tuoreen timjamin seoksessa noin tunti. Heitä pannulle marinointikastikkeineen ja wokkityylisesti kypsennä nopeasti kuumalla pannulla juuri ja juuri kypsäksi. Hyvä lisuke esim. lihalle ja makkaroille. 

- Munakoiso tapa 1. Leikkaa puolen sentin viipaleiksi, samoin viipaloi tomaattia ja halloumijuustoa samanlaisiksi viipaleiksi. Laita uuniin 220 asteeseen leivinpaperille 10 minuutiksi. Kun kypsiä, lado lautasille limittäin ja kaada päälle kastike, jossa on oliiviöljyä, hunajaa, suolaa ja mustapippuria. Päälle tuoretta basilikaa ja/tai minttua.

- Munakoiso tapa 2. Paista munakoisopalat kypsäksi öljyssä (jos haluaa välttää rasvaa, jota ne imevät paljon, voi ensin keittää 5-10 min ja sitten vasta pannulle). Lisää tölkki tomaattimurskaa, chiliä, tuoretta timjamia. Hauduta puolisen tuntia. Toimii lisukkeena lihalle tai kalalle, itsekseen kevyenä ruokana leivän kanssa, tai pastan kanssa, juustoa sitten vaan mausteeksi vielä esim. mozzarellaa tai parmesania.

- Pensaspavut. Leikkaa kärjet pois, tarvittaessa pätki, keitä suolavedessä noin 10 minuuttia. Päälle suolaa, sitruunamehua, mustapippuria ja puristettua valkosipulia.

- Parsa. Katko puumaiset varsien alaosat pois. Keitä kypsiksi. Pannulla valmista kastike, johon tulee öljyä, voita, valkosipulia sekä hienonnettua saksanpähkinää. Lopuksi voi vähän lisätä sitruunamehuakin. Kaada kypsien parsatankojen päälle.

- Porkkana. Keitä lähes kypsiksi, usein noin 10 minuuttia. Tämän jälkeen viipaloi renkaiksi. Laita pannulle oliiviöljyä, valkosipuliviipaleita, kypsennä minuutin verran että valkosipulin maku irtoaa (chiliäkin voi laittaa). Lisää porkkanat, sekoittele 5-10 minuuttia. Ihan lopuksi lisää reilusti lehtipersiljaa silputtuna.

Vierailija
16/20 |
12.03.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Olen nirso, ja monet ruoat jäivät vuosia syömättä ihan siitä syystä että NE OLI VALMISTETTU VÄÄRIN. Raaka kesäkurpitsa salaatissa, puistatus! Väärin valmistettu munakoiso, oksetus! Muhjuksi kypsennetyt parsakaalit ja hajoamispisteessä olevat pastat, hyi!

 

Kun muutin omilleni, aloin syömään ulkona vähän paremmissa paikoissa. Muistan varmaan ikuisesti illan, jolloin sain eteeni kesäkurpitsapataa ja aivan ihmeissäni ahmin sen; se oli valmistettu OIKEIN, se oli HERKULLISTA! Olen tajunnut tämän jälkeen että iso osa nirsoiluistani on johtunut vain toimivasta makuaistista. ;)

Vierailija
17/20 |
12.03.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Nro 15 lisää vielä että kaikkiin noihin tulee myös suolaa ja mustapippuria, niitä ei tule aina mainittua kun on perus. Usein jo pelkkä hyvä suolaus tekee kasviksista paljon maistuvampia, ankeinta mitä on, on suolaton, usein vielä ylikypsä, keitetty vihannes.

Vierailija
18/20 |
12.03.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="12.03.2014 klo 10:55"]

Olen nirso, ja monet ruoat jäivät vuosia syömättä ihan siitä syystä että NE OLI VALMISTETTU VÄÄRIN. Raaka kesäkurpitsa salaatissa, puistatus! Väärin valmistettu munakoiso, oksetus! Muhjuksi kypsennetyt parsakaalit ja hajoamispisteessä olevat pastat, hyi!

 

Kun muutin omilleni, aloin syömään ulkona vähän paremmissa paikoissa. Muistan varmaan ikuisesti illan, jolloin sain eteeni kesäkurpitsapataa ja aivan ihmeissäni ahmin sen; se oli valmistettu OIKEIN, se oli HERKULLISTA! Olen tajunnut tämän jälkeen että iso osa nirsoiluistani on johtunut vain toimivasta makuaistista. ;)

[/quote]

Joku aistiyliherkkyys tai muu sinua vaivaa. Useimmat muut kykenevät syömään ilman ongelmia jopa päiväkoti- ja kouluruokaa, vaikka eivät siitä pidäkään. Työpaikkaravintoloidenkin ruokaa moni syö vielä aikuisena, sitä käytetään pakollisen ravintona, samat ihmiset tekevät kotona hyvää ruokaa tai käyvät nauttimassa ruoasta oikeissa ruokaravintoloissa.

Vierailija
19/20 |
12.03.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Laita tarpeeksi voita!

 

Meillä 10kk vauva valitsee ensimmäisenä lautaselta keitetyt porkkanat, parsakaalit, kesäkurpitsat ym ja syö kovalla kiireellä =D (...ilman sitä voita).

Vierailija
20/20 |
12.03.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

En ole ap, mutta kiitokset nro 15. Noita pitää kokeilla!