Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Vierailija

Siilin ruumiinlämpö laskee lähelle nollaa talvihorroksessa.

 

Siili on tasalämpöinen.

 

Tasalämpöinen on eläin, jonka ruumiinlämpö pysyy samana tai liki samana ilman lämpötilasta riippumatta.

 

Ja kolmosluokkalaisen tasoisesti kiitos. Tiedot heidän ympinkirjasta.

Kommentit (12)

Vakuutusyhtiöni oli kutsunut minut paikan päälle konttoriin keskustelemaan onko asiakkuuteni ajan tasalla. Minä, 32 v sinkkumies astelin fiksusti pukeutuneena reippaasti paikalle. Alakerran infosta ohjattiin toisen kerroksen palvelupisteeseen. Ja kas; Tiskin takana istui lukioaikani kuumin ihastus, yksi luokkamme kauneimpia tyttöjä, joka ei milloinkaan suostunut treffeille kanssani.

Katseiden kohdatessa hämmästys oli allekirjoittaneen puolella vielä suurempi. Olihan hän jo nähnyt tietokoneelta että minun nimiseni asiakas on tulossa. Toki myös meikäläiselle oli infossa kerrottu kenen huoneeseen menen, mutta hänen naimisiinmenon myötä saamansa uusi sukunimi harhautti ymmärtämään että vastassa olisi aivan vieras ihminen. Kun nyt kuitenkin oltiin vanhoja tuttuja, moikkasin ystävällisesti, johon hän vastasi yllättävän kylmästi "päivää". Jaaha, ajattelin ja jatkoin; Parempi myöhään kuin ei silloinkaan, nämä meidän treffit siis. Huoneen täytti hiljaisuus.

Hän kävi suoraan vakuutusasiaan ilman pienintäkään "Mitä kuuluu" -tyyppistä huomiointia tai edes normaalia small talkia. Mikäs siinä sitten. Vartissa huomasin, että tämä "tyttö" on muuttunut täysin. Aivan täysin. Eniten huolestuin miten ja minne häneltä on kadonnut iloisuus. Lukiossa hän oli hauska, ystävällinen, hymyilevä ja nauravainen. Nyt hän tuijotti kyllästyneen ja poissaolevan oloisena näyttöpäätettä, puhuen tasapaksulla äänellä ja yrittäen välillä näyttää skarpimmalta, siinä kuitenkaan onnistumatta. Sukunimen vaihtumisen lisäksi sormus kertoi sitten oikean(?) miehen löytyneen ja pieni valokuva lipaston päällä nähtävästi lapsenkin syntyneen. Lukioaikana olisin antanut kuun taivaalta päästä hänen lapsensa isäksi. Enää en ollut asiasta yhtään varma.

Niin väärin kuin on arvostella kolmenkympin ylittäneen naisen ulkonäköä, oli hänessä vielä jotain samaakin: silmien väri ja silloin seksikkäänä pitämäni puolen sentin väli vasemman etuhampaan vieressä. Vyötärö oli leventynyt varovasti arvioiden tuplaksi entisestä mutta rinnat, jos mahdollista, pienentyneet. Ennen tuuheat ja kiharat tummat hiukset olivat nyt suoraa väritöntä olkea. Kasvot olivat pyöristyneet, meikittä jääneet kulmakarvat etääntyneet toisistaan, ja täyteläisyys oli siirtynyt huulista silmäpusseihin. Syvennyin miettimään minkälainen elämäntapa voi tuolla tavoin sammuttaa naisen hehkun. Realistisina pitämäni vaihtoehdot on kuitenkin sensuroitava tältä palstalta, jota saattaa lukea ties kuinka aktiivisia vastakkaisen sukupuolen oikeuksien puolustajia.

Kiinnostuin ilmiöstä siinä määrin, että viikonlopun hiljaisina hetkinä googlasin facebookista muutamia muitakin opiskeluaikojeni ihastuksia. Profiilikuvien perusteella viitteet ennenaikaisesta rupsahtamis- ja turhautumisteoriastani vain vahvistuivat. Minusta on ihanaa voida yli kolmekymppisenä sinkkuna tapailla naisia, joilla on motivaatio pitää itsensä vetävinä ja sexyinä kumppaniehdokkaina. Jos olisin vakituisessa suhteessa kuten suurin osa ikäluokastani, todennäköisesti olisimme molemmat kuvitellun kumppanini kanssa muuttuneet mursuiksi. Niin että sinkkumies, ole onnellinen! Minäkin olen, vaikka tyydyttämätön halu nauttia hyvästä naisseurasta on toisinaan miltei sietämättömän voimakas.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Siili EI ole vaihtolämpöinen vaan tasalämpöinen, hienosti sanottuna homeoterminen eläin. Tasalämpöinen eläin kykenee erilaisin keinoin säätelemään ruumiinlämpötilaansa niin, että se pysyy suurinpiirtein samalla tasolla huolimatta ympäristön lämpötilanvaihteluista. Vaihtolämpöisen eläimen ruumiinlämpö sen sijaan heittelee ympäristön lämpötilan mukana.

 

Talveksi tasalämpöinen siili vaipuu TALVIhorrokseen, jolloin sen aineenvaihdunta hidastuu ja ruumiinlämpökin laskee. Siitä huolimatta se pystyy edelleen säätelemään omaa ruumiinlämpötilaansa polttamalla ruskeaa rasvaa, eikä ruumiinlämpö muutenkaan laske niin alas kuin KYLMÄNhorrokseen vaipuvilla vaihtolämpöisillä, joilla ei omia sisäisiä ruumiinlämmön säätelykeinoja ole.

 

Liekö tuo nyt mitään selvensi. :)

Seuraava kysymys. Miksi tasalämpöinen ei tarkoita, että lämpö säilyisi kesät talvet tasaisena? TASA-sana viittaisi siihen. Kuitenkin ympin kirjassa märitellään, että tasalämpöinen eläin on sellainen, jonka lämpötilaan ei vaikuta ilman lämpötila. Vaikuttaahan.

 

Mikä ero on talvikorroksella ja kylmänhorroksella?

 

 

Tottakai tasalämpöisenkin eläimen ruumiin lämpötilaan vaikuttaa ulkoinen lämpötila. Kylmään veteen putoava ihminen joutuu pian hypotermiaan, eli ruumiinlämpö laskee vaarallisen alas. Kirjassa taisi olla hiukan yksinkertaistettu lause. 

 

Tasalämpöisillä eläimillä on mekanismi säätää omaa ruumiinlämpöään esim polttamalla rasvaa tai läähättämällä. Vaihtolämpöisillä eläimillä ei ole mekanismia säädellä ruumiinlämpöään, vaan ovat täysin ympäristön armoilla aina. 

Minua hämmästytti ihan sama, kun treenasin kokeeseen kolmasluokkalaisen kanssa.

 

Ajattelin itse, että kun siili on nisäkäs, on se myös tasalämpöinen. Vastaavasti karhu on tasalämpöinen nisäkäs, joka vaipuu talviuneen. Talvihorroksessa lämpötila laskee lähelle nollaa, mutta se ei tee siilistä vaihtolämpöistä, sillä normaalitilassa sen ruumiinlämpötila vaihtelee vain sen muutaman asteen.

Kiitos. Melko vaikea selittää 3-luokkalaiselle, kun sanat ovat nimenomaan TASA- ja VAIHTOlämpöinen. Totta kai lapsi ajattelee, että eläin on vaihtolämpöinen, jos ja kun sen ruumiinlämpö laskee 35 astetta. Tuollaisestä säätelymekanismista ei ollut kirjassa mitään.

 

Ja tietysti ihminen kuolee pakkasessa. Miten se liittyy tasalämpöisyyteen? Ihminen ei voi ulos mennessään laskea ruumiinlämpöään, kuten siili voi. Jos voisi, hyvästi hankeen sammumiset. Kyllä minusta siilin ja ihmisen  vaikka nisäkkäitä ovatkin - ero on selvä. Rasvavarastoakerännyt ihminenkin kuolee: ei osaa samoin kuin eläimet käyttää rasvaa lämmitykseen.

 

 

Vierailija

Seuraava kysymys. Miksi tasalämpöinen ei tarkoita, että lämpö säilyisi kesät talvet tasaisena? TASA-sana viittaisi siihen. Kuitenkin ympin kirjassa märitellään, että tasalämpöinen eläin on sellainen, jonka lämpötilaan ei vaikuta ilman lämpötila. Vaikuttaahan.

 

Mikä ero on talvikorroksella ja kylmänhorroksella?

 

 

 

Eroa on ainakin siinä, että kylmänhorrosta viettävän eläimen ruumiinlämpö voi laskea pakkasen puolelle jolloin eläin kuolee, kun taas talvenhorrosta viettävän eläimen ruumiinlämpö ei laske liian alas. Siili siis pystyy talvellakin kontroloimaan omaa ruumiinlämpöään.

Vierailija

Seuraava kysymys. Miksi tasalämpöinen ei tarkoita, että lämpö säilyisi kesät talvet tasaisena? TASA-sana viittaisi siihen. Kuitenkin ympin kirjassa märitellään, että tasalämpöinen eläin on sellainen, jonka lämpötilaan ei vaikuta ilman lämpötila. Vaikuttaahan.

 

Mikä ero on talvikorroksella ja kylmänhorroksella?

 

 

 

Eroa on ainakin siinä, että kylmänhorrosta viettävän eläimen ruumiinlämpö voi laskea pakkasen puolelle jolloin eläin kuolee, kun taas talvenhorrosta viettävän eläimen ruumiinlämpö ei laske liian alas. Siili siis pystyy talvellakin kontrolloimaan omaa ruumiinlämpöään.

Tää oli just 3.lk kokeessa, ja väärin pli lapsi vastannut. Ihmettelin, ja tarkistin irjasta. Aikamoinen kompa 3-luokkalaiselle....

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat