Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Mistä päivästä lähtien ruoan säilyvyys lasketaan?

Vierailija
21.10.2020 |

Vähän hassu otsikko. Oon siis aina laskenut tämän eri tavalla siskoon verrattuna - mulle "säilyy 1-2 päivää" tarkottaa sitä, että kokkauspäivä lasketaan mukaan. Eli jos kokataan maanantaina, sitä syödään ma-ti. Hän taas ei laske kokkauspäivää mukaan ja syö kyseistä ruokaa ma-ke.
Apua miten tää kuuluis laskea :D

Kommentit (4)

Vierailija
1/4 |
21.10.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Jos joku säilyy päivän, se on kokkauspäivää seuraavan päivänä vielä kunnossa, koska silloin on kulunut 1 päivä. 1-2 päivää tarkoittaisi huomista ja ylihuomista.

Vierailija
2/4 |
21.10.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Selkeästi säilyy siis 1-3 päivää, jos siskosi on syönyt huoletta vielä keskiviikkonakin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/4 |
21.10.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Jos joku säilyy päivän, se on kokkauspäivää seuraavan päivänä vielä kunnossa, koska silloin on kulunut 1 päivä. 1-2 päivää tarkoittaisi huomista ja ylihuomista.

Ja siis tietysti laskeminen aloitetaan kokkauspäivästä. Kokkauspäivästä seuraavaan päivään on 1 päivä.

-1

Vierailija
4/4 |
21.10.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Elintarvikkeet ovat erilaisia kuin vaikkapa bussilippu. Jos bussilippu on voimassa 80 minuuttia, niin sillä sekunnilla kun 80 min tulee täyteen niin se lakkaa kelpaamasta.

Elintarvikkeet pilaantuu pikkuhiljaa ajan myötä ja niissä mahdollisesti olevat tautia aiheuttavat patogeenit lisääntyvät samoin pikkuhiljaa ajan myötä. Taino, riippuu säilytysolosuhteista tapahtuuko tuo pikkiuhiljaa vai nopeasti.

Elintsrvikkeelle annetaan valmistajan puolesta joko parasta ennen- tai viimeinen käyttöpäivä -merkintä. Valmistaja on tutkinut ja vastaa, että oikein säilytettynä avaamaton tuote säilyy hyvänä siihen asti. Parasta ennen tuotteet kärsivät ehkä laadullisesti liian pitkästä säilyttämisestä, mutta niitä yleensä voi syödä vielä sen ajankohdan jälkeenkin. Viimeinen käyttöpäivä -tuotteet voivat olla vaarallisia sen ajankohdan jälkeen. Säilyy avattuna jääkaapissa -merkintä on valmistajan turvallinen arvio jos säilytysolosuhde on oikea. Jos joku tekee itse kanapastaa, niin se kuinka pitkään sitä voi säilyttää ja syödä on tuurista kiinni. 1-2 päivää tässäkin ehkä ok veikkaus - riippuu onko kypsennetty riittävänkuumaksi, jäähdytetty riittävän nopeasti ja säilytetty riittävän kylmässä.

Se oikea säilytys on yleensä kotona kaiken a ja o. Esim. kala olisi syytä säilyttää noin 0 asteessa ja jauheliha alle 4 asteessa. Usein kotijääkaappien lämpötilat pyörii 8-15 asteessa kun säästösyistä ei raaskita jäähdyttää ja kun ovea jatkuvasti availlaan. Liian lämpimässä säilyttäminen lyhentää säilyvyysaikoja huomattavasti.

Jos sitä samaa ruokaa säilyttää valmistuksen jälkeen huoneenlämmössä, niin voi olla että jo saman vuorokauden aikana saa ruokamyrkytyksen. Jos taas jäähdyttää sen nopeasti ja säilyttää jossain 0-3 asteessa niin se voi olla turvallista vielä 5 päivän päästä.

1-2 päivää on sellainen hyvä nyrkkisääntö, jos ruoka on valmistettu oikein, jäähdytetty oikein ja säilytetty oikein.

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: kahdeksan neljä kaksi