Mitä jouluruokia valmistat/viimeistelet vasta aattona?
Kommentit (30)
Teen rosollin 23.12. Aaton valmisteluita on jälkiruokakakun koristelu. Mätien loppusilaus. Rosollin ja graavikalan kastikkeiden teko. Jälkiruoan pannacotan koristelu.
Aatolle on vain hieman sellaisia pieniä ja vähäinen määrä juttuja tehtävänä.
En tee rosollia, vaan ostan sen.
Aattona teen: keitän perunat, kinkunkastikkeen, rosollin kastikkeen, ehkä luumukiisselin, joulutortut.
Aattona keitän riisipuuron, paistan lanttulaatikon ja keitän perunat. Koristelen jouluhalon, ehkä myös täytän.
Rosollin teen aaton aattona illalla.
Miksi juuri rosollia pidetään viime tipan ruokana, tai melkein viime tipan ruokana? Eikö se meinaa säilyä? En ole koskaan tehnyt, mutta eikös siihen tule porkkanaa, punajuurta, suolakurkkua ja sipulia? Tuleeko vielä jotain muuta? Mikä noista saa sen huonosti säilymään. Kysyn tosissani, kun ajattelen jos tekisinkinkin nyt itse.
Entä voiko sen kinkun kastikkeen tehdä jo edellispäivänä, tarkoitan kestääkö kylmäsäilytyksen ja uudelleen lämmittämisen (siinä olisi kinkun lientä, vettä, sinappia ja kermaa)?
6,rosolli on pahaa jos se on parikin päivää vanhaa..
Kaikki tehdään vasta aattona pipareita, sinappia ja saaristolaisleipää sekä jäädykettä lukuunottamatta:
- joulupuuro tehdään ja syödään aamulla
- tortut aamupäivällä - syödään päiväkahvilla
- pieni kinkku ehtii uuniin vasta puolen päivän jälkeen
- uunijuurekset ja perunatvalmistuu syöntihetkellä
- kaupasta ostettu lanttulaatikko tuunataan ja kuumennetaan uunissa juuresten kanssa
- kalat haetaan savustamosta aattoaamuna, mätiä on jo pakkasessa.
Siinäpä se:) Rosollia ei - luojan kiitos - enää pöydässä ole! Anoppi teki sitä aina saavillisen ja syötiin pakosta 1 rkl per nuppi, mun mielestä jääkaapin makunen rosolli on kamalaa!!
Aattona keitän rusinasopan ja riisipuuron, kinkku paistetaan (mutta sen tekee uuni) ja teen kastikkeen. Laatikot on paistamista vaille valmiina pakastimessa, ne paistetaan. Rosolli tulee kaupasta.
Teen aattona pelkästään jälkiruuat:))
Rosollin, kinkun ja graavilohen kastikkeet teen aattona, muut aatonaattona :)
Puuro ja lohi. Kinkkua ja rosollia ei meillä syödäkään.
[quote author="Vierailija" time="12.11.2014 klo 11:53"][quote author="Vierailija" time="12.11.2014 klo 11:50"]
Teen aattona vaan joulutortut ja piparit.
[/quote]
Ihan oikeesti; ehditkö sä jouluaattona alkaa ison piparinpaisto-shown? Varsinkin kun ne säilyisi vaikka kuinka hyvin.
[/quote]Juu, leivotaan lapsien kanssa. Muotoutunut perinteeksi eikä haluta siittä luopua :)
Mä aattelin tehdä laatikot aatonaattona ja samalla myös paistan ne, lämmitys sitten aattona. Miten te muut teette ne? Siis jos ette osta kaupasta.
Perunalaatikon laitan 23. imeltymään ja sen paisto olis aattona. Muista ruoista huolehtiikin anoppi/appi.
Rosolli värjääntyy, jos sen sekoittaa liian aikaisin. Äitini ei suostu edes koskemaan rosolliin, joka on edellisenä päivänä tehty. Korkeintaan voi ainekset hakata valmiiksi ja sitten sekoittaa tarjoamispäivänä.
Viime vuosina olen valmistanut kaikki jouluaaton ruoat vasta samana päivänä. Mutta ne eivät olekaan kinkkuja ja laatikoita, jotka kestävät lämmittämistä. Meillä on kahden aikuisen joulu eikä tarvetta noudattaa kenekään ikiaikaisia perinteitä. Tykkään kyllä jouluruoistakin, mutta säästän ne niihin tilanteisiin, kun on enemmän syöjiä.
Viime jouluna meillä oli blinejä ja mätiä, waldorfinsalaattia, kalkkunaa ja hunajapalsternakkoja sekä punaviinipäärynöitä. Tästä vuodesta en uskalla vielä sanoa mitään.
[quote author="Vierailija" time="12.11.2014 klo 11:59"]Mä aattelin tehdä laatikot aatonaattona ja samalla myös paistan ne, lämmitys sitten aattona. Miten te muut teette ne? Siis jos ette osta kaupasta.
Perunalaatikon laitan 23. imeltymään ja sen paisto olis aattona. Muista ruoista huolehtiikin anoppi/appi.
[/quote]Samanlailla meillä toimitaan.
karjalanpaisti on yleensä yön yli uunissa. perunat keitetään aattona ja laatikot laitetaan uuniin. Makeat herkut valmistan jo 23. Viime vuonna paistoin mieheni kanssa 23 ja 24 välisenä yönä nyhtöpossun.
Meillä on sukujoulu ja perinteiset jouluruuat. Melkein kaikki valmistellaan joulunalusviikolla, sillit ym. hyvin säilyvät ruuat jo aiemminkin. Kinkku paistetaan aaton vastaisena yönä, kuorrutetaan aamulla ja tehdään kastike keitinliemestä. Aamulla keitetään myös riisipuuro ja viimeiseksi tehdään rosolli. Kyllä se säilyy useamman päivän, mutta värjääntyy punajuuresta, joten uskoisin tämän olevan syy, että se tehdään viimeisenä. Sukujoulu on minusta kiva, kun voi jakaa työt isommalle porukalle ja tehdä yhdessä, niin kenenkään ei tarvitse yksinään stressata.
Teen kaiken aattona, paitsi kinkun paisto edellisenä iltana, ja saaristolaisleipä ja kotijuusto. Jälkkäristä riippuu, teenkö sen aattona vai aaton aattona. Valmistelen asiat hyvin, jotta aattona pääsee helpolla.
Erityisesti laatikoiden osalta mua puistattaa sellaiset pari päivää sitten paistetut laatikot, joita lämmitetään yhä uudestaan ja uudestaan. Niistä tulee inhaa mössöä.
[quote author="Vierailija" time="12.11.2014 klo 11:59"]
Mä aattelin tehdä laatikot aatonaattona ja samalla myös paistan ne, lämmitys sitten aattona. Miten te muut teette ne? Siis jos ette osta kaupasta. Perunalaatikon laitan 23. imeltymään ja sen paisto olis aattona. Muista ruoista huolehtiikin anoppi/appi.
[/quote]
Mä teen laatikot valmiiksi pakastimeen syys-lokakuussa. Bataatti, porkkana, lanttu ja imelletetty perunalaatikon. Osan esipaistan vaan ja osan raakana pakastimeen. Edellisenä iltana vaan jääkaappiin sulamaan ja siitä sitten uuniin.
Rosollin teen aatonaattona illalla. Aattoon jätän vain tähtitortut ja tähtipullat. Kaikki muut pyrin tekemään ennen aattoa.