Eikömuka oliiviöljyä saa käyttää paistamiseen?
Deitti tuli ekaa kertaa kotiini ja tarkoitus oli kokkailla yhdessä iltapalaa. Hän kysyi, eikö minulla ole rypsiöljyä ja sanoin, että minulla on vain oliiviöljyä. Hän hermostui hirveästi ja alkoi paasata, että kylmäpuristettua oliiviöljyä saa käyttää vain salaatteihin eikä missään tapauksessa paistamiseen ja ei kukaan ole niin tyhmä että paistaisi kylmäpuristetulla oliiviöljyllä. Sitten hän lähti ovea paiskaten kauppaan, palasi sieltä rypsiöljyn kanssa, tömäytti öljypullon pöytään raivokkaasti ja lähti pois. Ei vastaa puhelimeen. Mitä ihmettä? Miksi kylmäpuristettua oliiviöljyä ei muka saisi käyttää paistamiseen?
Kommentit (31)
Olisi edes tuonut kirkastettua voita.
Palaa aika alhaisessa lämpötilassa.
Saa toki käyttää, mutta se ei välttämättä ole paras öljy paistamiseen.
Ja riippuu siitäkin, millaista oliiviöljyä käyttää.
Virginiä ei saa käyttää paistamiseen. Muodostuikohan siihen jotain syöpää aiheuttavia yhdisteitä. Sen sijaan normaalia oliiviöljyä ( esim joku classico tms) saa käyttää. Kylmäpuristettua voi käyttää esim salaattiin.
Ei todellakaan paisteta oliiviöljyssä mitään! googlaapa miksei!
Vierailija kirjoitti:
Saa sitä. Kreikassa suunnilleen kaikki paistetaan oliiviöljyssä.
Niin, mutta tuskin extra virginissä vaan jossain kemiallisesti erotetussa bulkkiöljyssä.
Useimpiin paistamiseen on kaikkein parasta voi.
Ja kirkastettu voi ( = ghee) ja Voimariini.
Esim. kala kannattaisi paistaa aina voissa ja hyvät pihvit voi-öljysekoituksessa.
Mutta jokaisellahan on omat lempimakunsa ja tapansa laittaa ruokaa, samoin kuin jokaisen pitäisi hyväksyä muiden tapa laittaa ruokaa.
Vierailija kirjoitti:
Virginiä ei saa käyttää paistamiseen. Muodostuikohan siihen jotain syöpää aiheuttavia yhdisteitä. Sen sijaan normaalia oliiviöljyä ( esim joku classico tms) saa käyttää. Kylmäpuristettua voi käyttää esim salaattiin.
Höpö höpö. Voi käyttää ekstraneitsyt-oliiviöljyäkin paistamiseen.
Neitsytoliiviöljyä ei suositella paistamiseen kovilla lämmöillä. Jos lämmität eilisiä tähteitä pannulla miedolla lämmöllä, ihan sama.
Kyllä voi paistaa. Toihan on ihan vanhentunutta tietoa, ettei muka voi. Mutta minkä takia ap soittelee tuommoisen sekopään perään. Olisi onnellinen kun pääsi noin helpolla eroon hullusta.
Saa tietenkin, mutta neitsytoliiviöljyä ei siihen suositella, se ei kestä kuumennusta hyvin. Muut oliiviöljyt käyvät kyllä.
https://www.iltalehti.fi/ruoka-artikkelit/a/201804052200855257
Voi käyttää paistamiseen. Urbaanilegendaa ettei voisi.
Joku Heikkilän opetuslapsi provoilee? Sama, joka teki avauksen maidon juomisesta.
Enpä ole vuosikymmeniin käyttänyt paistamiseen muuta kuin oliiviöljyä. Salaattiin extra virgin oliiviöljyä.
Oliviöljyn voi unohtaa paistamisesta, muussa ruuanlaitossa sitä toki voi käyttää ja kannattaa suosiakin.
Oivariini on oivallista paistamiseen.
Mutta jos paistelet niillä muovisilla teflon pannuilla, niin sitten on ihan sama mitä käytät.
Palmuöljy on parasta paistamiseen. Oliiviöljy on parempaa kuin rypsiöljy.
Oliiviöljyssähän paistetaan kaikki välimeren maissa. Uppopaistamisen ei extra vergineä suositella, koska se ei kestä niin hyvin kuumuutta. Käytän tavallista oliiviöljyä, jossa ei siis tuota extra vergine mainintaa paistamiseen ja extra vergineä salaattiin. Voitakin käytän silloin tällöin, siitä tulee erilainen maku. Jo suppopaistan jotain niin siihen sitten rypsiöljyä.
Vierailija kirjoitti:
Neitsytoliiviöljyä ei suositella paistamiseen kovilla lämmöillä. Jos lämmität eilisiä tähteitä pannulla miedolla lämmöllä, ihan sama.
Neitsytoliiviöljy on tutkitusti erittäin hyvä öljy paistamiseen.
"Reasonable predictors of how an oil will perform when heated
have been oxidative stability, secondary products of oxidation, and
total level of PUFAs. EVOO (Extra Virgin Olive Oil) has demonstrated to be the most stable
oil when heated, followed closely by coconut oil and other virgin
oils such as avocado and high oleic acid seed oils."
https://prod-olivewellness.s3.amazonaws.com/uploads/2018/05/Acta-Scient…
Saa sitä. Kreikassa suunnilleen kaikki paistetaan oliiviöljyssä.