Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Hyviä ruokaisen salaatin ohjeita ilman lihaa?

Vierailija
03.09.2013 |

Millaisia lihattomia ja gluteenittomia ruokasalaatteja syötte yleensä? Useat ruokaisat salaatit sisältävät aina jotain lihaa tai pastaa ja jos teen vaan jonkun perussalaatin, niin ei se ole täyttävä eikä pidä nälkää.


Eli nyt ohjeita kehiin, millaista salaattia tekisin tänään ruuaksi minulle ja miehelleni?

Kommentit (18)

Vierailija
1/18 |
03.09.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Esim. juustoilla saa salaatista ruokaisen ilman lihaa. Samoin pavuista ja herneistä. Joitain itse harrastamiani lihattomia ateriasalaatteja (kastikkeeksi käytän yleensä oliiviöljyn ja sitruunamehun tai viinietikan seosta suolalla ja mustapippurilla maustettuna):

 

- perinteinen kreikkalainen fetasalaatti

- salaatti johon erilaisia salaatinlehtiä, kermajuustoa, viinirypäleitä, kapriksia, cashewpähkinöitä

- salaatti johon uunissa paistettuja halloumi-, tomaatti- ja munakoisoviipaleita limittäin, päälle hunajalla ja tuoreella basilikalla ja mintulla maustettu öljykastike

- salaatti johon pensaspapuja (pakastekin käy), tomaattia, mozzarellaa, punasipulia, basilikaa

- papusalaatti, johon rucolaa, varsiselleriä, valkoisia papuja keitettynä, pensaspapupaloja, erittäin sitruunainen ja valkosipulinen öljykastike

Vierailija
2/18 |
03.09.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

No vaikka

 

-kurkku, pikkutomaatit, paria erilaista salaattia

- cashew-pähkinöitä/ auringonkukan siemeniä

-avoadoa pari per ruokailija

- basilikaa

- joku vinaigrette tai sitten vaan loraus oliiviöljyä.

 

Hyvää tulee!

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/18 |
03.09.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tässä muutama oma suosikkini:


-melonia, halloumia ja rucolaa

-avocadoa, rucolaa, pähkinöitä ja chilirouhetta (tämä varsinkin todella täyttävä)

-salaatinlehdet, tomaatti, juustoleipä

 

Noihin kastike oman maun mukaan.

-

Vierailija
4/18 |
03.09.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

kasvisten lisäksi tonnikalaa, kanamunaa, raejuustoa, oliiviöljyä

Vierailija
5/18 |
03.09.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Meidän perussalaatti sisältää:

- salaattia/pinaattia/herneenversoja/basilikaa (valitse näistä mieluisia)

- kurkkua

- paprikaa

- tomaattia

- ituja

- oliiveja

- kuorimattomia hampunsiemeniä (ovat tosi terveellisiä!)

- quinoaa

 

Myös avokado on hyvä!

 

Joskus laitamme esim. leipäjuustoa vähän, mutta emme halua rakentaa salaattia juuston vaan kasvisten ympärille.  Jos ei ole hampunsiemeniä, saatamme laittaa jotain muita siemeniä tai pähkinöitä.

 

 

Kastikkeeksi: Runsaasti hamppuöljyä johon pippuria, suolaa, runsaasti valkosipulia, kurkumaa ja vähän chiliä

 

Ruokaisan tästä tekee varmaankin noi hamppuöljy, hampunsiemenet ja quinoa. Ja tietenkin määrä joka syödään, jos syödään lähinnä pelkkää kasvista niin pitäähän sitä syödä määrällisesti aika paljon.

Vierailija
6/18 |
03.09.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="03.09.2013 klo 13:50"]

kasvisten lisäksi tonnikalaa, kanamunaa, raejuustoa, oliiviöljyä

[/quote]

 

tämä on tosi hyvä ohje, juuri erilaisia kasviksia, keitettyjä kananmunia, myös lämminsavulohi tosi hyvää noiden kanssa. ja pitää kyllä nälän ;)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/18 |
03.09.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tarkoitatko lihalla vain punaista lihaa vai myös kanaa?

 

Mun lemppari on savukalasalaatti, johon laitan paljon vihreää ja sitten kasviksia vähän sen mukaan, mitä kaapissa on tai mikä on kaupassa sinä päivänä hyvää. Esim. paprikaa, kirsikkatomaatteja, herneitä ja raejuustoa. Vielä ruokaisampaa tulee, kun keittää kananmunaa lisäksi.

 

Grillattu/paistettu halloumi on ihanaa salaatin päällä.

 

Fetaa ja oliiveja

 

Nizzan salaatti

 

Ihanan lisän salaattiin tuo cashex pähkinät ja parmesan lastut.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/18 |
03.09.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Jos katkaravut käy, tässä yksi lemppareistani:

 

omenaa kuutioina, sulatettuja katkarapuja, majoneesia/creme fraichea/kermaviiliä, tillisilppua, sitruunaa/limeä, suolaa, pippuria ja ripaus sokeria

 

Tota salaattia ollaan syöty sellaisenaan, uuniperunoiden kanssa ja paahdetun patongin tai muun leivän päällä.

Vierailija
10/18 |
03.09.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tarkoitin ihan kokonaan lihattomia, eli ei kanaa eikä kalaakaan. mutta hyvä kerätä tähän toki muitakin ruokaisia salaatteja! Kiitos ohjeista, kokeillaan ainakin noita hampunsiemeniä joskus, googlasin niistä ja vaikuttavat tosi terveellisiltä omegahappojen jne. suhteen kun emme syö kalaakaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/18 |
03.09.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

kaikki mikä sisältää perunaa, quinoaa, papuja, juustoa tai avokadoa

Vierailija
12/18 |
03.09.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ruokaisuus tulee siitä, että annoksessa on proteiinia. Pelkkä salaatti ei pidä nälkää kovin hyvin. Lisää kasvisten joukkoon juustoa, kananmunaa tai tofua. Kaveriksi gluteenitonta leipää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/18 |
03.09.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Couscousista saa hyvän pohjan ruokaisaan salaattiin. Siihen vähän kurkkua, tomaattia, paprikaa ja fetaa sekaan, ja maustaa suolalla pippurilla, öljyllä ja limemehulla. 

Vierailija
14/18 |
03.09.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

2 lisää vielä kun tuli jonkun mainitsemasta perunasta mieleen: meillä herkku on myös salaatti johon keitettyä perunaa, aurinkokuivattua tomaattia, rucolaa, mozzarellaa, basilikaa ja kastikkeeksi sinapilla maustettua oliiviöljy-sitruunamehukastiketta reippaalla pippuroinnilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/18 |
03.09.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Eikö kananmunaakaan?Jos se käy niin vihreä salaatti + marinoitu kesäkurpitsa + auringonkukansiemenet + avocado + peruna + kananmuna on varsin hyvä (öljy-balsamico-sinappi-hunajakastikkeella).

 

Yksi tosi hyvä on trendi-lehdessä joskus ollut linssisalaatin ohje (uunissa paahdettua munakoisoa, paprikaa ja punasipulia, vihreitä linssejä, ihana kastike jossa tahinia ja appelsiinin mehua). Saattaa löytyä googlettamalla. Muutenkin lähi-idän resepteistä voi löytyä ruokaisia kasvissalaatteja.

 

Halloumi-mansikkasalaatti on ihana (laitan siihenkin pohjaksi jääsalaatti+rucola+avocado), mutta ei kyllä pidä nälkää kovin hyvin.

 

Vierailija
16/18 |
03.09.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Joku jo ehdotti couscousin käyttämistä, mutta koska se on vehnää (kuten bulgurkin), niin turha ehdottaa meidän suosikkia eli tabboulehia.

Voitteko syödä papuja? Niitä on niin monenlaisia ja niistä saa täyttävyyttä ja näyttävyyttä salaatteihin. Entä kikherneet ja linssit? Ja sitten tietysti eri salaatin lajikkeet, pinaatti ja naatit (esim. punajuuri ja retiisi), raaka kukkakaali, höyrytetty parsakaali ... Oliivit, kaprikset makua antamaan ...

Käykö pähkinät, mantelit? Jos käy, niin paahda niitä ja murskaa ja ripottele salaatille. 

Kaikkihan on kastikkeista kiinni. Salaatinkastikkeita on yhtä monta kuin on tekijöitä ja päiviä vuodessa: öljyä, viinietikkaa, sitruunaa, yrttejä, sinappia, valkosipulia, suolaa, erilaisia pippureita, sokeria, hunajaa ....

Nyt on kotimaiset juurekset parhaimmillaan: juuriselleri, porkkana, lanttu, punajuuri, peruna, erilaiset sipulit ... Käytä niitä salaattiin. 

Ja pestoa voit tehdä salaatin kaveriksi ihan mistä vaan, eihän pesto tarkoita kuin tahnaa. Kuivattele kirsikkatomaatteja pari tuntia 120C-uunissa, survo ne, sekoita mukaan vähän keitettyä perunaa, valkosipulia, hyvää öljyä. Sivele sikurisalaatille tai baby gem-lehdille ....

Tee perunasalaatti perunoista, vinaigrettestä ja sipulista, tai sekoita perunoihin tuorekurkkua (kaavi siemenet pois), vähän etikkakurkkua, sitruunaa, öljyä, suolaa ja pippuria. 

Mahdollisuuksia on miljoona! Bon apétit! :)

Vierailija
17/18 |
03.09.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Hyviä ehdotuksia tässä on jo ollutkin paljon. Suosittelen vastaajan numero 17 tapaan käyttämään vihanneksia monipuolisemmin kuin tyyliin vihersalaatti-tomaatti-kurkku, niin salaatti saa paljon makua jo niistä. Kun salaattipohja on jo mielenkiintoisen makuinen, lisäkkeet voivat olla yksinkertaisiakin, ja ruokaisuuden saa vaikkapa öljyisellä kastikkeella sekä pähkinöillä tai siemenillä.

 

Tässä vielä joitain hyviä vaihtoehtoja, jotka eivät ole lihaa tai sisällä gluteenia:

- Kvinoa. Vähän kuin riisiä tai couscousia, mutta ilman gluteiinia. Todella proteiinipitoinen vilja.
- Pavuista ja herneistä erityisesti kikherneet ja mung-pavut. Näitä voi marinoida etukäteen, jolloin saa enemmän makua.
- Aurinkokuivatut tomaatit öljyssä
- Soijatuotteista tofu, soijakuutiot ja tempeh. Maustamattomat versiot kannattaa marinoida, muuten ei maistu miltään. :)
- Kuivatut hedelmät yhdistettynä pähkinöihin tai siemeniin
- Avokado, täyttävää ja terveellisiä rasvoja
- Riisi-, maissi- ja lasinuudelit. Lasinuudelit on tehty mung-pavuista.
- Paahdettu ja kuivattu sipuli, jota myydään kauppojen kuivahyllyissä.

Vierailija
18/18 |
03.09.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

17 kommentoi,

 

että18 on niin oikeassa! Intohmokokkina en ole voinut vuosiin tajuta, että salaatti = surullinen tarjoussalaatti ja vetiset tomaatit ja kurkut. Ja vielä joku kaupan valmiskastike!

Tästäkin saisi hyvän salaatin: erilaisia salaatteja, uunissa haudutettuja tai keitettyjä, siivutettuja punajuuria, auraa, vuohenjuustoa tai fetaa, öljy-sitruunakastike, jossa valkosipulia. Jos halutaan lisää ruokaisuutta, niin 18 mainitsema kvinoa on ihan huippu. 

 

Härkäpapuja ei myöskään sovi unhoittaa :) Nyt on niiden aika!

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: kuusi yksi kolme