Miten toimitte iäkkään sukulaisen kanssa joka tarjoaa vanhentunutta ruokaa?
Meillä on ongelmana anoppi jonka tarjoilut ovat usein homepilkkuisia tai muuten selvästi aikansa eläneitä. Hänellä on maku- ja hajuaisti menneet mutta ei ole dementoitunut tms. Miten toimia tarjoilujen kanssa loukkaamatta anoppia?
Kommentit (34)
Sanomalla kohteliaasti, että tämä ei taida enää olla ihan kuranttia tavaraa. Loukkaantuminen on sivuseikka, kun terveydestä sentään on kysymys. Ehkä jokun sukulaisen kannattaisi alkaa tarkastaa jääkaappia vaikkapa viikottain ja heittää vanhentunut tavara pois?
Joo, neuvoja kehiin minäkin kaipaisin. Meillä tuo vanhentuneen ruoan tarjoaja on mieheni, joka on minua 10 vuotta vanhempi. Näkökin heikentynyt, ja haalii saituuksissaan punaisen leiman eväitä jääkaapin ja pakastimen täyteen. Avaa jääkaappiin kaikki tuomisensa. Joskus yllärinä mulle paljastuu, että ruoka jonka teki olikin viikko sitten vanhentuneista aineksista.
Meillä toimitaan siten, että kaikista tuotteista poistetaan "parasta ennen" -päiväys ja sen jälkeen toimitaan kuten 70-luvulla eli aistinvaraisesti. Katsotaan, haistetaan ja tarvittaessa maistetaan, mikä kelpaa ruuanlaittoon. Se päiväys on valmistajan selustan turvaamiseksi laitettu.
70-luvulla ei ollut käytössä vielä laajaa säilöntäainevalikoimaa. Nykytuotteissa on se ongelma että niissä ei välttämättä pääse ensimmäisinä kasvamaan ne viattomimmat homeet jotka paljastavat kelvollisuuden. Tuote voi näyttää ja tuoksua hyvältä mutta olla täysin syötäväksikelpaamaton. Mummojen menetelmät ei enää toimi.
[quote author="Vierailija" time="10.08.2013 klo 10:38"]
Meillä toimitaan siten, että kaikista tuotteista poistetaan "parasta ennen" -päiväys ja sen jälkeen toimitaan kuten 70-luvulla eli aistinvaraisesti. Katsotaan, haistetaan ja tarvittaessa maistetaan, mikä kelpaa ruuanlaittoon. Se päiväys on valmistajan selustan turvaamiseksi laitettu.
[/quote]
Miksi muuten lidl:n paahtoleipä ei homehdu.
Se kumpi on läheisempää sukua ilmoittaa että me ei syödä homeista ruokaa eli mies oman isoäitinsä kanssa ja minä omani.
Meille tuotiin 2 vuotta vanhoja keksejä, jotain tavallisia kaurakeksejä. Eivät näyttäneet tai haisseet oudolle mutta maku oli aivan järkyttävä kemikaalimainen (kun vahingossa maistoin). Tiedä sitten mikä reaktio niissä oli tapahtunut, home ei kasva mutta jotain muuta.
Ehkä sillä ukolla vois yrittää luetuttaa jokin sopiva juttu, mutta tuskinpa se tavoistaan luopuu, tuossakin ylen jutussa näköjään yllytetään syömään vanhaa vaikka kerrotaankin ettei aisteihin voi turvautua.
http://www.iltalehti.fi/ruoka/2010102212566771_ru.shtml
Vuosina 2007 ja 2009 tehtyjen tutkimusten mukaan jauhelihanäytteistä 68 prosenttia oli hygieeniselta laadultaan hyvää, viidennes välttäviä ja 11 prosenttia huonoja
"Vanhan ruuan syömistä rajoittaa se, että ruoka voi mennä pilalle - kahdellakin eri tavalla. Ruuassa on ensinnäkin pilaajabakteereja. Kun ne lisääntyvät ruuassa, se alkaa ennen pitkää haista ja maistua pahalle. Pilaajabakteerit eivät ainakaan alkuvaiheessa ole terveydelle vaarallisia. Ne tekevät kuitenkin ruuan sen verran vastenmieliseksi, että harva viitsii sitä syödä.
Varsinaisen terveysvaaran aiheuttavat aivan toiset bakteerit. Niitä kutsutaan taudinaiheuttajiksi. "
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/03/27/vanhaakin-ruokaa-voi-syoda
"Aistinvaraisesti pilaantunut elintarvike ei ole ihmisravinnoksi kelpaava. Elintarvike on ihmisravinnoksi kelpaamaton myös silloin, kun siinä todetaan ruokamyrkytysbakteereja tai toksiineja, mutta näissä tapauksissa elintarvikkeessa ei välttämättä ole pilaantumismuutoksia.
Pilaantumismuutoksia aiheuttavat bakteerit ovat erittäin harvoin yhteydessä ihmisen sairastumiseen. Käytännössä voidaan ajatella, että pilaajabakteerit ja ruokamyrkytyksiä aiheuttavat bakteerit ovat kaksi eri ryhmää, vaikkei tämä ryhmitys olekaan taksonomiaan tai muuhun tieteelliseen järjestelmään perustuva. Tieteellisessä kielenkäytössä nimitystä pilaantunut ei tulisi käyttää, ellei tarkoiteta aistinvaraisesti vialliseksi todettua elintarviketta. Lehdistö saattaa kirjoittaa, että "listeriabakteeri aiheutti elintarvikkeen pilaantumisen", vaikka oikea ilmaisu olisi: "listeriabakteeri teki elintarvikkeesta ihmisravinnoksi kelpaamatonta". Ilmaisutapojen painottaminen voi tuntua liioitellulta, mutta on erittäin tärkeää, ettei kuluttajille synny väärää mielikuvaa terveydellisten riskien tunnistamisesta aisteihin turvautuen. Aistinvaraisesti moitteeton elintarvike voi aiheuttaa ihmisen sairastumisen."
[quote author="Vierailija" time="10.08.2013 klo 14:49"]
Meille tuotiin 2 vuotta vanhoja keksejä, jotain tavallisia kaurakeksejä. Eivät näyttäneet tai haisseet oudolle mutta maku oli aivan järkyttävä kemikaalimainen (kun vahingossa maistoin). Tiedä sitten mikä reaktio niissä oli tapahtunut, home ei kasva mutta jotain muuta.
[/quote]rasva härskiintynyt varmaan
Mä en ymmärrä mitä vaikeaa on sanoa läheiselle suoraan, että hän tarjoaa homeista ruokaa. Mieti jos itse olet jossain vaiheessa samassa tilanteessa, niin eikö sua nolottaisi tuollainen käytös? Kukaan ei halua tulla sun luo, kun pelkää terveytensä vuoksi? Mä tiedän, että mun anoppi loukkaantuisi loppuiäkseen, jos mä en sanoisi tuollaisesta asiasta.
Olen sanonut ystävällisesti, mutta vakuuttavasti:"Tämä on niin vanhaa, että tätä ei saa syödä. Tästä voi saada pahan ruokamyrkytyksen." Saattaahan se aiheuttaa
loukkaantumista, mutta se on ehkä enemmän sellaista nolostumisen aiheuttamaa.
Meidän nuorempien pitää kantaa vastuumme tuollaisissa tapauksissa.
Joku jo kirjoittikin, että vanhusten jääkaappi pitää siivota ja tarkistaa säännöllisesti. Samoin olisi hyvä huolehtia, että pakastimeen laitetaan ruokatarvikkeita pienissä erissä. Kulutus on varsinkin yksin asuvalla niin pientä, että esim. 200gr:n leikkelepaketti ehtii pilaantua ennen kuin on lopussa. Pakastepusseihin pieniin eriin leikkeleet, karjalanpiirakat yms. Ruoat kerta-annoksiin rasioihin.
[quote author="Vierailija" time="10.08.2013 klo 14:40"]
70-luvulla ei ollut käytössä vielä laajaa säilöntäainevalikoimaa. Nykytuotteissa on se ongelma että niissä ei välttämättä pääse ensimmäisinä kasvamaan ne viattomimmat homeet jotka paljastavat kelvollisuuden. Tuote voi näyttää ja tuoksua hyvältä mutta olla täysin syötäväksikelpaamaton. Mummojen menetelmät ei enää toimi.
[quote author="Vierailija" time="10.08.2013 klo 10:38"]
Meillä toimitaan siten, että kaikista tuotteista poistetaan "parasta ennen" -päiväys ja sen jälkeen toimitaan kuten 70-luvulla eli aistinvaraisesti. Katsotaan, haistetaan ja tarvittaessa maistetaan, mikä kelpaa ruuanlaittoon. Se päiväys on valmistajan selustan turvaamiseksi laitettu.
[/quote]
[/quote]
Mitä ihmettä syöt, jos ruokasi on tupattu täyteen säilöntäaineita?
Ja miten esim. kananmunat on käsitelty, että ne säilyvät pitempään kuin 70-luvulla?
Minä sanon ihan suoraan, jos ruoka on vanhaa. Joskus mummo on loukkaantunutkin, mutta en minä pilaantunutta ruokaa syö, enkä haluaisi hänenkään syövän sellaista.
Kai te tiedätte, että suurin osa kaupassa myytävistä elintarvikkeista on pilaantuneita, jos niihin käytetään tiukimpia mahdollisia mittareita, kuten näissä esimerkeissä on tehty. Esimerkiksi maito on täysin käyttökelvotonta jo lähtiessään tilalta, sillä siinä on lypsyhetkestä lähtien käynnistynyt pilaantumisprosessi.
Ihmiset elivät tuhansia vuosia varsin hyvin ilman viimeisen myyntipäivän suomaa armollista tietoa ruuan käyttökelpoisuudesta. Nyt siihen uskotaan kuin jumalaan tajuamatta, että parasta ennen -merkintä ei kerro ruuan turvallisesta syömisestä mitään. Eines voi olla pilaantunutta, vaikka merkinnän mukaan syötävissä.
Yrittäisin kääntää asian anopille niin, että " On se kumma, kun ei ruuasta saada vielä nykyäänkään säilyvää, vaikka on jääkaapit ja kaikki. Tässäkin leivässä on selvästi hometta, eikä tätä voi syödä" Näin vanhentunut ruoka ei olisi varsinaisesti hänen vikansa.
Kyllä se homeista ruokaa tarjoava saattaa olla jo aika pitkälle dementoitunut, ette ole vaan huomanneet sitä, kun ette asu hänen kanssaan. Muistisairaat pärjäävät usein kotona oikein hyvin, vaikka ovat jo täysin hukassa uusissa tilanteissa eivätkä opi esimerkiksi käyttämään yksinkertaistakaan uutta teknistä laitetta. Kannattaa oikeasti tarkkailla sitä jääkaappia. Miten usein on käyty kaupassa? Onko ostettu järkeviä aineksia? Onko syöty kans? Se läheisempi sukulainen voisi ottaa jääkaappitarkistuksen asiakseen, kun on varmasti pienestä pitäen ollut tuttu vieras äidin kaapilla.
Muistisairaudet tulevat hiljaa hiipien, ja siinä vaiheessa, kun lapsetkin jo huomaavat, että jokin on vialla, sairaalta on yleensä jo mennyt sairauden tunto kokonaan ja hän väittää olevansa terve. Yksin asuvalla vanhuksella riski on iso, että sairaus jää hoitamatta alkuvaiheessa, kun hoito vielä tehoaisi.
[quote author="Vierailija" time="10.08.2013 klo 14:45"]
Miksi muuten lidl:n paahtoleipä ei homehdu.
[/quote]
Se on ehkä leivottu ja pakattu puhdastilassa. Leipään ei silloin pääse mikrobeja, jotka homehduttaisivat leivän.
*villi veikkaus*
[quote author="Vierailija" time="10.08.2013 klo 15:37"]
Kai te tiedätte, että suurin osa kaupassa myytävistä elintarvikkeista on pilaantuneita, jos niihin käytetään tiukimpia mahdollisia mittareita, kuten näissä esimerkeissä on tehty. Esimerkiksi maito on täysin käyttökelvotonta jo lähtiessään tilalta, sillä siinä on lypsyhetkestä lähtien käynnistynyt pilaantumisprosessi.
Ihmiset elivät tuhansia vuosia varsin hyvin ilman viimeisen myyntipäivän suomaa armollista tietoa ruuan käyttökelpoisuudesta. Nyt siihen uskotaan kuin jumalaan tajuamatta, että parasta ennen -merkintä ei kerro ruuan turvallisesta syömisestä mitään. Eines voi olla pilaantunutta, vaikka merkinnän mukaan syötävissä.
[/quote]
Sinä teet omat valintasi. Minä teen omani.
[quote author="Vierailija" time="10.08.2013 klo 15:37"]
Kai te tiedätte, että suurin osa kaupassa myytävistä elintarvikkeista on pilaantuneita, jos niihin käytetään tiukimpia mahdollisia mittareita, kuten näissä esimerkeissä on tehty. Esimerkiksi maito on täysin käyttökelvotonta jo lähtiessään tilalta, sillä siinä on lypsyhetkestä lähtien käynnistynyt pilaantumisprosessi.
Ihmiset elivät tuhansia vuosia varsin hyvin ilman viimeisen myyntipäivän suomaa armollista tietoa ruuan käyttökelpoisuudesta. Nyt siihen uskotaan kuin jumalaan tajuamatta, että parasta ennen -merkintä ei kerro ruuan turvallisesta syömisestä mitään. Eines voi olla pilaantunutta, vaikka merkinnän mukaan syötävissä.
[/quote]Tiedätkö sinä muuten parasta ennen ja viimeisen käyttöpäivän eron? Onkos muuten viimeistä myyntipäivää enää missään edes, se lienee vähän sama kuin parasta ennen? Tulee vain mieleen kun noita esimerkkejä käytät, minä en ainakaan usko kuin jumalaan parasta ennen -päiväykseen, mutta viimeistä käyttöpäivää noudatan.
Vie kahvipullat ja maidon mukanaan tai sitten kutsuu hänet teille syömään. Muuta vaihtoehtoa en näe.