Kahvilanpitäjät/asiasta tietävät! Paljonko kahvilalla ansaitsee?
Ja tiedän että kovasti riippuu monenmoisista tekijöistä. Ajattelin kuitenkin että vastauksista voisi haarukoida jotain osviittaa.
Kuvaile omaa/tuntemaasi kahvilaa lyhyesti (sijanti keskeisellä paikalla vai millaisella, kuinka monta työntekijää, aukioloajat tms.) ja millaiseen ansioon sillä pääsee.
Ajatuksena olisi pieni kahvila, missä vain yksi työntekijä (minä :) ), joskus kiireapulaisena ehkä toinen osa-aikainen työntekijä (tai sitten käytän vain perheenjäsentä). Aukioloaika n 8-18. Ei anniskeluoikeuksia. Kahvilatuotteiden lisäksi lyhyt lounaslista (2-3 vaihtoehtoa tyyliin salaatti/keitto/pasta).
Erityisesti kiinnotaisi miten vastaavalla pienellä konseptilla toimivalla kahvilalla tulisi toimeen.
Kommentit (11)
Olisko kellään heittää konkreettisia lukuja?
Ihan oikeasti ei voi sanoa mitään lukua. Ensinnäkin ei ole mitään tiettyä päivämyyntiä vaan se voi vaihdella nollasta mihin vaan.
Esimerkki: sinulla ei käy juurikaan lounasasiakkaita, myyt kahvilatuotteita noin tuhannella eurolla päivässä. TAI myyt keskimäärin 30 lounasta päivässä (hinta pk-seudulla lounaalle ~9€), päivämyynti 1200-1300€. Kk- tasolla näissä kahdessa eroa melkoisestinö. Tosin, jos myyt lounasta tuon 30 pöivässä keskimäärin et pärjää yksin.
Palkkakulut vievät myynnistä ~20% jos palkollisia on vain tasan sen verran kuin todella tarvitset, eli ei ylimääräisiä palkkakuluja. Ja toki nostat jonkinlaista palkkaa itsellesikin.
Sijainti on kaikki kaikessa, mutta hyvillä paikoilla vuokrat sellaiset ettet voi perustaa pikkukahvilaa jossa pieni myynti ja pärjäät yksin töissä. Kauppakeskuksissa vuokrat yli 10000€/kk riippuen tietysti kahvilan koosta ja keskustan alueella muutenkin vuokrat älyttömät, siksipä siellä ei juurikaan ole pienten yksityisyrittäjien omistamia kahviloita/ravintoloita.
Riippuu paljonko pyydät kahvista 1 vai 10 euroa
Jos aiot tarjota lounasta ja pitää tuollaiset aukioloajat, niin todellakin tarvitset ainakin toisen työntekijän. Koska käyt tukussa hakemassa varastoon täydennystä? Jos hoidat kirjanpidon ja palkanmaksun tms. itse, siihenkin pitää varata aikaa.
.
Et pysty kilpailemaan aasialaisten kanssa. Niillä on koko perhe tekemässä töitä ilmaiseksi kahvilan eteen ja voivat pitää hinnat alhaalla
Ei sinulal ap taida olla realistista käsitystä siitä, mitä tarvitaan kahvilan pyöritykseen. Et pärjää kyllä yksin 10 h aukiolojan kanssa, kun pitäähän se muukin kuin myynti ja pöytien siivous tehdä joskus. Tietysit tuoretta tavaraa voi hakea tukusta ennen aukioloaikaa, mutta työpäiväsi tulisivat hurjan pitkiksi. Siivouskin pitää joskus tehdä, kahvilan pitää olla putspuhdas. Jos haluat, että lounaalla käydään, niin pitää tarjota nykymaailmassa kilpailukykyistä maittavaa, tuoretta ruokaa.
Ihan maalaisjärjellä:
Keskiverto kahvilaostos lienee noin 6 euroa /hlö.
100 asiakasta päivässä = 600 euroa
- alv
- vuokra
- raaka-aineet
- kiinteät kulut (sähköt, nettiyhteydet, vakuutukset yms)
- pakolliset työeläkemaksut
Ja viivan alle jää palkka.
Mieti hyvin realistisesti, sijainti! Onko sata asiakasta helppo vai vaikea nakki? Pärjäämiseen pitäis olla ehkä 500 / päivä. Selviätkö yksi? Jo kahvila aukeaa klo 8, sinun pitää olla siellä klo 7 viimeistään ja sulkemisen jälkeenkin menee aikaa. Jaksatko ympäripyöreää päivää kuinka kauan. Onko sivulla kokemusta kahvilatyöstä?
Ely-keskukseen mars laskelmia tekemään. Tai ei ne tee sun puolesta, ihan itse joutuu tekemään mutta antavat pohjat ja ohjaavat.
Totta kai ne tulot vaihtelee ja johtuu monesta seikasta. Kaikki edellä mainitut kommentit ja niissä esitetyt asiat ovat jo (liiankin) tuttuja. Tarkoituksena oli kuulla erilaisia vastauksia siitä, millainen se ansiotaso konkreettisesti on. En ollut vastauksista suoraan päättelemässä oman mahdollisen kahvilan tuloja. Halusin kuulla niitä käytännön kokemuksia, ja peilata niitä vasten omaa konseptiani.
Kaikenlaisia laskelmia voi tietysti teoreettisesti tehdä (ja voi olen tehnytkin!), mutta halusinkin kuulla sitä ei-ELY-tietoa oikeilta kahvilan pyörittäjiltä heidän asiotasoistaan. Kommentoijista kukaan ei vaikuta sellaiselta.
On eri asia tehdä laskelmia kuin kysyä esim kahvilaa pyörittäviltä kavereilta, että millaset tienestit sillä kahvilalla käytännössä saa (harvalla vaan on montaa kahvilaa pyörittävää kaveria, että voisi sitä käytännön tietoa sillä tavoin saada, niin netti kun pullistelee kaikenkarvaista sakkia, niin bittiaikana tuntuu luontevalta huhuilla täällä).
Lähinnä olin kiinnostunut vuositason tuloksesta. Ei kuukausituloja kahvilanpidolle voi kovin luotettavasti laskeakaan.
Hae kaupparekisteristä kahviloiden tuloksia tai verotoimistosta kahviloidenpitäjien tietoja, niin saat oikeita lukuja.
[quote author="Vierailija" time="06.08.2013 klo 13:25"]
Totta kai ne tulot vaihtelee ja johtuu monesta seikasta. Kaikki edellä mainitut kommentit ja niissä esitetyt asiat ovat jo (liiankin) tuttuja. Tarkoituksena oli kuulla erilaisia vastauksia siitä, millainen se ansiotaso konkreettisesti on. En ollut vastauksista suoraan päättelemässä oman mahdollisen kahvilan tuloja. Halusin kuulla niitä käytännön kokemuksia, ja peilata niitä vasten omaa konseptiani.
Kaikenlaisia laskelmia voi tietysti teoreettisesti tehdä (ja voi olen tehnytkin!), mutta halusinkin kuulla sitä ei-ELY-tietoa oikeilta kahvilan pyörittäjiltä heidän asiotasoistaan. Kommentoijista kukaan ei vaikuta sellaiselta.
On eri asia tehdä laskelmia kuin kysyä esim kahvilaa pyörittäviltä kavereilta, että millaset tienestit sillä kahvilalla käytännössä saa (harvalla vaan on montaa kahvilaa pyörittävää kaveria, että voisi sitä käytännön tietoa sillä tavoin saada, niin netti kun pullistelee kaikenkarvaista sakkia, niin bittiaikana tuntuu luontevalta huhuilla täällä).
Lähinnä olin kiinnostunut vuositason tuloksesta. Ei kuukausituloja kahvilanpidolle voi kovin luotettavasti laskeakaan.
[/quote]
.. ne kahvilaa oikeasti pyörittävät eivät ehdi käydä av-palstalla.
Suunnitteletko kahvilaa kaupungin keskustaan vai tuppukylään? Edellisessä on kalliit vuokrat, mutta suuri asiakaspotentiaali, jälkimmäisessä päinvastoin.
Sijainti on kaikista tärkein. Jos aloitat nollasta, tarvitset jonkun verran rahaa remonttiin ja kalustehankintoihin verrattuna siihen, että jatkat jotain olemassa olevaa kahvilaa omalla yritykselläsi.
Lukuja en osaa sanoa, mutta yleisesti ottaen, rankkaa duunia ja pienet tulot verrattuna työmäärään. ALV nappaa myyntihinnoista melkein neljänneksen. Mutta varmasti tavallaan antoisaa työtä, jos siitä sattuu tykkäämään.
Kannattaa varmaan ottaa yhteyttä esim. Ely-keskukseen tai yrittäjäyhdistykseen/Suomen yrittäjiin, niistä varmaan saa apua tarkempia arvioita varten.