Oletko tehnyt kotona ranskalaisia?
Tuli mieleen tuosta Masterchef -ohjelmasta. Itse en ole ikinä, kun jotenkin arveluttaa se öljyn kanssa läträily. Ei siis kalorimielessä, vaan ihan räiskähtely, kuumuus, palaminen, jne.
Eipä tuo nyt kauhean vaikeata näyttäis olevan.
Mutta oletko siis tehnyt? Tuliko hyviä? Millä maustoit?
Kommentit (9)
Ei ole öljykeitintä. Siinäpä se on. Mutta ihan tavallisessa kattilassa nuo tossa Mastercheffissä keittelivät. Eivätkä muuten kiehauttaneet ensin, vaan raa'at perunapuikot öljyyn kiehumaan...
ap
Kyllähän se kattilassakin menee, mutta se on vaikeampaa hallita niitä lämpötiloja. Satunnainen kokki käyttää rasvakeitintä.
Mun äiti teki joskus 70 - 90 luvuilla useinkin. Sillä oli kattila ja paistokori ihan vaan sitä varten. Ja ei keitetty missään vedessä ensin vaan suikaloidut perunat keitettiin suoraa öljyssä. Ne oli todella hyviä. Itse en oo löytänyt mistään sellaista paistokoria niin ei sit oo tullut tehtyä.
Onnistuu hyvin kotona. Öljy on riittävän kuumaa silloin kun se lopettaa "liikkumisen" kattilassa. Varaa sopiva kansi kattilaan, jos syttyy öljy palamaan niin saat äkkiä kannen päälle ja tukahdutettua palon. Älä pidä liesituuletinta päällä, koska jos rasvapalo syttyy voi imaista liekit sisäänsä ja palo jatkuu ylöspäin. Ennen rasvassa keittämistä kuivaa perunat hyvin, niin ei räiski.
:)
Ei tule muuten hyviä, jos raa'at suikakeet vain keitetään öljyssä yhden kerran.
Eiköhän onnistuisi ilman paistokoriakin. Tossakin ohjelmassa vaan tasapaksut puikot reikäkauhalla kattilaan ja siitä suoraan leivinpaperista (?) pyöräytettyyn tarjoiluastiaan (siis semmonen V-mallinen). Tosin tuomarit olis halunnut, että kaksi kertaa kiehautetaan öljyssä.
Pitääpä huvin ja urheilun vuoksi kokeilla tässä joku päivä.
ap
Vierailija kirjoitti:
Onnistuu hyvin kotona. Öljy on riittävän kuumaa silloin kun se lopettaa "liikkumisen" kattilassa. Varaa sopiva kansi kattilaan, jos syttyy öljy palamaan niin saat äkkiä kannen päälle ja tukahdutettua palon. Älä pidä liesituuletinta päällä, koska jos rasvapalo syttyy voi imaista liekit sisäänsä ja palo jatkuu ylöspäin. Ennen rasvassa keittämistä kuivaa perunat hyvin, niin ei räiski.
:)
Tuo liesituuletin -varoitus on hyvä. Pitää ehdottomasti muistaa....
ap
No jos öljykeitin, niin ei se pahemmin räiskähtele. Kuori perunat, viipaloi kiehauta vedessä ja anna jäähtyä. Ensimmäinen kiehautus öljyssä 135 astetta ja taas annetaan viipaleiden jäähtyä. Lopullinen paisto 185 astetta ja vain sen verran että väri pintaan.
Maustetaan suolalla.