Suomalaiset eivät osaa käyttää kasviksia ruuanlaitossa
Tiedän tämän asuttuani yli 20 vuotta Ranskassa, Italiassa ja Etelä-Afrikassa.
Kasviksista kannattaa tehdä herkullisia ruokia, eikä lämätä niitä lautaselle jonkun “lautasmallin”mukaan.
Kommentit (24)
Meillä tehdään kasviksia joka lähtöön. Tälläkin viikolla on syöty kasviscurryssa, ruokaisassa salaatissa, libanonialaisessa linssikeitossa ja itämaisessa wokissa.
Todellakin. Suomalainen vetää lautasen reunalle pari kämästä salaatinlehteä ja vähän tomaattia ja kuvittelee, että siinä on 500g kasviksia päivässä.
Tämän viikon löytöni on paistettu munakoiso, kastikkeena soijaa, misoa, kasvislientä, valkosipulia ja inkivääriä. On kyllä todella hyvää.
Miksi niitä kasviksia niin hehkutetaan täällä Suomessa? Kun niitä ei täällä kylmässä ilmastossa ole luonnollisesti edes saatavilla vuoden ympäri. Maassa maan tavalla, syödään sitä, mitä meille on tarkoitettu.
Vierailija kirjoitti:
Olen kasvissyöjä ja teen parempaa pitsaa kuin italialaiset!
Se nyt ei paljoa vaadi.
Vierailija kirjoitti:
Miksi niitä kasviksia niin hehkutetaan täällä Suomessa? Kun niitä ei täällä kylmässä ilmastossa ole luonnollisesti edes saatavilla vuoden ympäri. Maassa maan tavalla, syödään sitä, mitä meille on tarkoitettu.
Suomalainenkin kuuluu ihmislajiin, ihan samaa ravintoa meidän "on tarkoitettu" syövän kuin muidenkin lajitovereiden. Helposti tulee puutostiloja, jos puhtaasti kotimaiseen ravintoon tyytyy. Esim. riisitauti ja keripukki ovat vanhoja tuttujamme. Vieläkin näkee usein riisitaudin jälkiä vanhemmissa ihmisissä.
Vierailija kirjoitti:
Miksi niitä kasviksia niin hehkutetaan täällä Suomessa? Kun niitä ei täällä kylmässä ilmastossa ole luonnollisesti edes saatavilla vuoden ympäri. Maassa maan tavalla, syödään sitä, mitä meille on tarkoitettu.
Juuri näin! Ranskalaiset, italialaiset ja etelä-afrikkalaiset velliperseet eivät olisi ikinä selvinneet edes meidän ilmasto-olosuhteissakaan, jos olisivat saapuneet Suomeen samaan aikaan kuin meidän esivanhempamme. Sisulla pärjää paremmin kuin sellerillä.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Miksi niitä kasviksia niin hehkutetaan täällä Suomessa? Kun niitä ei täällä kylmässä ilmastossa ole luonnollisesti edes saatavilla vuoden ympäri. Maassa maan tavalla, syödään sitä, mitä meille on tarkoitettu.
Suomalainenkin kuuluu ihmislajiin, ihan samaa ravintoa meidän "on tarkoitettu" syövän kuin muidenkin lajitovereiden. Helposti tulee puutostiloja, jos puhtaasti kotimaiseen ravintoon tyytyy. Esim. riisitauti ja keripukki ovat vanhoja tuttujamme. Vieläkin näkee usein riisitaudin jälkiä vanhemmissa ihmisissä.
Älä höpötä, kyllä Suomessa saatavalla ruualla suomalainen pärjää.
Selvitäpä itsellesi, mitä ihminen tarvitsee ja mistä sen saa.
Kouluaikana tulee kammo monia kas iksia kohtaan. Ainakin meillä ala-asteella pakotettiin syömään raakoja raasteita. Raaka porkkanaraaste ei ole hyvää puhumattakaan kaaliraasteesta. Nuo kaksi raaka-ainetta on sellaisia, joista saa tehtyä ihan hyvää ruokaakin. Raakana tosin eivät oör hyviä.
Pöhkö. Vihannesosastot ovat tosi suuria kaupoissa siksi, että suomalaiset ostavat niitä. Meillä kahdella pömppömahalla meni viime viikolla paketti pinaattia, 3 pakettia parsaa, perunaa, porkkanaa, 3 kurkkua, ananasta, iso lehtikaali ja vihannessäilykkeitä. Lisäksi marjoja, sipulia, valkosipulia ja tomaattia.
Suomessa kasvikset on liian kalliita.
Vierailija kirjoitti:
Kouluaikana tulee kammo monia kas iksia kohtaan. Ainakin meillä ala-asteella pakotettiin syömään raakoja raasteita. Raaka porkkanaraaste ei ole hyvää puhumattakaan kaaliraasteesta. Nuo kaksi raaka-ainetta on sellaisia, joista saa tehtyä ihan hyvää ruokaakin. Raakana tosin eivät oör hyviä.
Ymmärrettävää... Meillä oli aina salaatiksi vain porkkana- tai lantturaastetta. Joskus ananasta tai rusinoita seassa. Ruokalan seinillä kuitenkin kuvia lautasmallista, jossa puolet salaattia. Ilmeisesti olisi pitänyt vetää puoli lautasellista raastetta?
Juureksetkin ovat kasveja. Talviaikana voi kasvisosasto olla juurespainotteinen ja kesän tullen mukaan lautaselle muut kasvikset. Aloittaa voi nokkosesta ja maitohorsmaparsasta, voikukan lehdista ja kuusenkerkistä. Nyt vaan siemeniä ostamaan, sitten kylvöhommiin, niin voi kokeilla, pärjääkö syksyyn asti omavaraisena. Juureksien kasvatus ei välttämättä heti onnistu. Haastavia ovat lanttu ja punajuuri, mutta porkkanalla pääsee jo pitkälle.
Vierailija kirjoitti:
Meillä tehdään kasviksia joka lähtöön. Tälläkin viikolla on syöty kasviscurryssa, ruokaisassa salaatissa, libanonialaisessa linssikeitossa ja itämaisessa wokissa.
Meillä samat ja lisäksi n 10 erilaista kasviskeittoa, gulassissakin kasvisten ja lihan suhde on 3/10! Bolognesessa ja chili sin carnessa munakoisoa lihan tilalla. Paljon kasvislisukkeita (Jamielta saa upeta reseptejä). Parsaa kuluu tähän aikaan paljon.
Omalta pihalta hernert, pavut, porkkanat, paprikat, munakoisot loppukesästä, metsästä sienet.
Kallistaha tuo on jos ostaa kaupasta. Viime vkl ostoksissa kasviksiin meni saman verran kuin lihaan!
Vierailija kirjoitti:
Todellakin. Suomalainen vetää lautasen reunalle pari kämästä salaatinlehteä ja vähän tomaattia ja kuvittelee, että siinä on 500g kasviksia päivässä.
Ja noiden päälle ei tule edes oliiviöljyä, koska se on rasvaa ja sehän se lihottaa suomalaisten mielestä.
Suomessa käytetään erittäin paljon marjoja, syödään aika paljon hedelmiä ja juureksia. Juurekset on yleisesti aliarvostettuja. Teepä ap vaikka naurispuuroa alkajaisiksi.
Ei kasvisruuan tarvitse olla mitään ihmeellistä hölö von guurmeeta. Kaaliruuat esim. on hyvin kasvispainotteisia ja hyviä. Suomessa on tosiaan joka kaupassa iso kasvisosasto. Enpä usko, että koristeena ovat. Itsellä oli eilen eväänä pala piirakkaa, jossa täytteenä oliivi, salaattijuusto ja paprika. Piirakan pohja oli tehty kukkakaalista. Sen lisänä sitä kapista salaattia pieni rasia, jossa oli tomaattia ja jääsalaattia. Välipalana päärynä. Illalla meillä oli kukkakaalikeittoa.
Tänään tehdään lihakastike, johon tulee lanttua ja porkkanaa. Lisänä vihanneksia, ihan vain paloiksi leikattuna. Illalla syödään varmaan loput kukkakaalikeitosta.
Huomenna teen juurespyöryköitä.
Kuinka monen suomalaisen ruokapöydässä te oikein istutte? Jos äitinne ei osaa teille muuta tarjota kuin tomaattia tai jos mielestänne tavalliset juurekset ole kasviksia, se on oma ongelmanne. Mielestäni ainakin ranskalainen keittiö vaikuttaa vehnäiseltä, sokeriselta ja rasvaiselta. Saksalaisten suolan käyttö on aivan järkkyä. Ruotsia ei kannata edes mainita hapansilakkoineen.
Asuin Etelä-Afrikassa neljä vuotta. Ja Mosambikissä ja Angolassa. Ei kannata huuhailla tietämättömyyden epävarmuudella. Syötiin kyllä pihvejä, mutta eipä ollut tavallista, että olisi ollut jotain salaattia.
Suomessa syödään enemmän viheriää kuin missään.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Kouluaikana tulee kammo monia kas iksia kohtaan. Ainakin meillä ala-asteella pakotettiin syömään raakoja raasteita. Raaka porkkanaraaste ei ole hyvää puhumattakaan kaaliraasteesta. Nuo kaksi raaka-ainetta on sellaisia, joista saa tehtyä ihan hyvää ruokaakin. Raakana tosin eivät oör hyviä.
Ymmärrettävää... Meillä oli aina salaatiksi vain porkkana- tai lantturaastetta. Joskus ananasta tai rusinoita seassa. Ruokalan seinillä kuitenkin kuvia lautasmallista, jossa puolet salaattia. Ilmeisesti olisi pitänyt vetää puoli lautasellista raastetta?
Juu, minäkin opin koulussa vihaamaan raasteita. silloin ei ollut edes salaatinkastikkeita, vaan kuivana piti vetää se lantturaaste. Ja kaiken huippu oli se, että "jälkiruokana" oli raaka lantun pala.
Nyt on villivihannekset parhaimmillaan. Vuohenputkea ja nokkosta kannattaa kerätä, syödä ja säilöä.
Olen kasvissyöjä ja teen parempaa pitsaa kuin italialaiset!