Suomen perinneruuissa- ja juomissa vieraita aineosia kuten kanelia, kaardemummaa, riisiä, rusinoita ja sitruunaa
Karjalanpiirakoissa riisiä, simassa sitruunaa ja rusinoita. Korvapuustissa kanelia ja pullassa kaardemummaa. Jotenkin kaukaa haettuja perinteitä.
Kommentit (66)
Kardemumma ja kaneli ovat muinoin olleet arvokkaita mausteita, niitä käytettiin vain varakkaissa taloissa tai suurten juhlien, kuten häiden ja hautajaisten leipomuksissa.
Karjalanpiirakan täyte on alunperin perunaa. Riisipiirakka taas on riisipiirakka.
Oikea simahan tehdään hunajasta käyttämällä. Ei se sokerikaan, saati hiiva ole kotimaista keksintöä.
Meillä onkin läskisoosi ja ohrarievä. En menisi kivikaudelle asti etsimään perinteitä. Perinne voi olla 20 tai 10 vuotta vanha.
Vierailija kirjoitti:
Meillä onkin läskisoosi ja ohrarievä. En menisi kivikaudelle asti etsimään perinteitä. Perinne voi olla 20 tai 10 vuotta vanha.
Ei voi. Se on ruotsinkielikeskusteluissa todettu moneen kertaan, että 800 vuotta maassa ollut käytäntö on ihkauusi tuontijuttu, jolla ei ole mitään juuria Suomessa.
Riisipiirakka ei ole aito karjalanpiirakka, perunaa se olla pitää.
Ei mitenkään ihmeellistä, onhan kauppaa käyty laajasti tuhansien vuosien ajan. Ainakin mausteiden ja rusinoiden kaltaisia hyvin säilyviä tuotteita on varmasti ollut saatavilla ajanlaskun alusta asti. Toki osa on ollut kustannusten puolesta rahvaan ulottumattomissa, eliitille hinta ei ole ollut silloinkaan ongelma.
Olis kyllä syytä suosia korvapuusteissa kotimaista kaarlemummaa.
Vierailija kirjoitti:
Riisipiirakka ei ole aito karjalanpiirakka, perunaa se olla pitää.
Peruna, tuo Suomen Andeilta kotoisin oleva perinnemukula.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Riisipiirakka ei ole aito karjalanpiirakka, perunaa se olla pitää.
Peruna, tuo Suomen Andeilta kotoisin oleva perinnemukula.
Suomen Andyt on kotoisen pelkosenniemeltä.
Äitini teki aina karjalanpiirakat joko ohrapuurolla tai perunamuusilla. Ei riisillä.
Näin Etelä.Karjalassa 70-luvulla.
Vierailija kirjoitti:
Oikeasti perinteiseksi suomalaiseksi ruuaksi saa kutsua vain hylkeenlihaa ja silakkaa, prkl. Kaikki muut on myöhemmin tänne tuotuja uudenaikaisia hömpötyksiä!
Niinpä perunakin tuotu jostain muualta alunperin. Epäsuomalaista.
Kyllä kun yli sata vuotta käytetään, voi aika hyvin puhua perinneruuista.
Karjalanpaistissakin roppakaupalla mustapippureita! Ihan kuin ne olisi ollut jokatalon luksusta silloin aikanaan :D
Vierailija kirjoitti:
Karjalanpaistissakin roppakaupalla mustapippureita! Ihan kuin ne olisi ollut jokatalon luksusta silloin aikanaan :D
Luetko jotain 1800-luvun reseptiä vai modernisoitua versiota?
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Meillä onkin läskisoosi ja ohrarievä. En menisi kivikaudelle asti etsimään perinteitä. Perinne voi olla 20 tai 10 vuotta vanha.
Ei voi. Se on ruotsinkielikeskusteluissa todettu moneen kertaan, että 800 vuotta maassa ollut käytäntö on ihkauusi tuontijuttu, jolla ei ole mitään juuria Suomessa.
Niin, en muistanut tuota. Tiedän oman sukuni vaiheet vain 1500 luvulta asti. En siis voi puhua, että meidän suvulla olisi jotain perinteitä. Läskisoosi olisi varmaan retro?
No tämähän koskee vain vanhoja juhlaruokia ja -juomia, joihin on tietysti laitettu kalliita aineksia, joita ei arkena syödä.
Perinteistä parhaiten säilyvät juhlaperinteet. Ei kai ketään kiinnosta enää syödä arkisin pelkkää puuroa, piimää ja nauriita, kuten ennen muinoin?
Eipä ole missään maassa omaa ruokakulttuuria, jos tolle linjalle lähdetään.
Oikeasti perinteiseksi suomalaiseksi ruuaksi saa kutsua vain hylkeenlihaa ja silakkaa, prkl. Kaikki muut on myöhemmin tänne tuotuja uudenaikaisia hömpötyksiä!