Kerro maukkain kasviskeittoreseptisi
Olen ajatellut alkaa hieman keventää elämää ja syödä lounaaksi mahdollisimman usein itse tehtyjä kasviskeittoja. Kaloreita en laske ja muulloin syön sitten muutakin. Ajatus olisi, että lounas(kasvis)keitoilla tulisi samalla sekä lisättyä kasviksia ruokavalioon että nautittua hyviä, lämmittäviä perusruokia. Tykkään kasviksista ja tykkään keitoista ja lounaisiin ne sopivat.
Tein äsken huomiseksi lounaaksi tällaista, maistoin ja oikein hyvää tuli vaikka olikin supersimppeliä:
- Kattilaan oliiviöljyä ja Rainbow: Ruokaisat pannukasvikset (sis. mm. erilaisia papuja ja herneitä sekä maissia ja siemeniä) -seosta. Kuumennetaan ja sekoitellaan.
- Joukkoon tomaattimurskapurkki (Mutti +yrtit) sekä vettä.
- Sekaan punaisia linssejä sekä hieman chilirouhetta. Halutessaan voi heittää joukkoon pastapussijäämiä tms. - tarvitse ei. Annetaan sopan kiehua.
Herkullista tuli, ja mielelläni syön tätä huomenna lounasaikaan. Nyt kaipailisin kuitenkin hyvää arsenaalia keittoreseptejä lounashetkiäni turvaamaan. Kiitos sinulle, jos jaat omasi!
Kommentit (34)
Valkosipulikeitto. Valkokastikepohja ja paljon raastettua valkosipulia. Yrttejä ja mausteita maun mukaan. Itsetehtyjä ruisleipäkrutonkeja mukaan.
Vierailija kirjoitti:
Valkosipulikeitto. Valkokastikepohja ja paljon raastettua valkosipulia. Yrttejä ja mausteita maun mukaan. Itsetehtyjä ruisleipäkrutonkeja mukaan.
Kiitos! Tässä vaan ei ole se kasvisten osuus nyt suuri, ja niiden käyttöä haluaisin lisätä. Sopisikohan joukkoon jotkin kasvissattumat?
- Ap
Hellapoliisin kasvissosekeitto mustalla koskenlaskijalla. Päälle laitan jauhelihaa, sipulia ja pinjansiemeniä ja mausteeksi paljon suolaa ja valkopippuria, mutta hyvää se on pelkästään juustollakin.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Valkosipulikeitto. Valkokastikepohja ja paljon raastettua valkosipulia. Yrttejä ja mausteita maun mukaan. Itsetehtyjä ruisleipäkrutonkeja mukaan.
Kiitos! Tässä vaan ei ole se kasvisten osuus nyt suuri, ja niiden käyttöä haluaisin lisätä. Sopisikohan joukkoon jotkin kasvissattumat?
- Ap
Tossahan sanottiin että PALJON valkosipulia.
Pakkasvihanneksia sekaan. Papuja ja kukkakaalta. Itse en käytä liemikuutioita vaan herbamarea ja mausteita, öljyjä ja yrttejä.
T. Valkosipulikeitto
Viisi perunaa, vettä, keittojuureksia, lihaliemikuutio ja 15 nakkia. Tehdään nakkikeitto.
Lempparikeittoreseptejä on monia. Yksi tosi hyvä (ja simppeli!) jota tuossa tein, on kurpisakeitto.
Resepti 4 hengelle:
- 500 g myskikurpitsaa kuorittuna ja ilman siemeniä (siemenet voi paahtaa pannulla ja ripotella keittoannoksen päälle)
- 1 omena
- 1 sipuli
- 2 rkl voita (myös kasvisöljy käy)
- 6 dl kiehuvaa vettä
- 2 kasvisliemikuutiota
- 1 prk kookosmaitoa
- 1/2 tl sambal oelekia
- 1-2 rkl tuoretta, raastettua inkivääriä
- 1 rkl hunajaa (voi korvata makeuttamalla sokerilla, määrä selviää maistamalla)
- 1 rkl limemehua (tarvittaessa enemmän, lime saa maistua tässä kunnolla)
Pilko kurpitsa paloiksi. Kuori ja ota kota pois omenasta, pilko paloiksi. Kuori ja paloittele sipuli. Ruskista em. aineksia voissa/öljyssä kattilassa 5 minuuttia. Lisää vesi ja liemikuutiot. Kiehauta ja keitä noin 15-20 minuuttia kunnes kurpitsa on pehmeää. Soseuta sauvasekoittimella. Lisää kookosmaito ja mausta sambal oelekilla, inkiväärillä, suolalla, pippurilla, hunajalla ja limellä. Kiehauta.
Pari pakettia Apetit pakastekasvissosekeittoa ja raejuustoa.
Onko tää joku vegeketju? Saako olla maitotuotteita mukana?
Valkosipulikeitto, sellainen joka jopa vie nälän.
20 valkosipulinkynttä kuorittuna ja karkeasti silputtuna
3-4 perunaa kuorittuna ja kuutioituna, osan voi korvata porkkanalla
1-1,5 litraa kanalientä (tai kasvislientä jos niuhotuttaa)
Rosmariininoksa, lehdet irrotettuna ja varsi pois heitettynä
Suolaa
Mustapippuria
Laita kaikki kattilaan, keitä 25 min. Soseuta.
Syö paahdetun maalaisleivän ja oliiviöljyn kanssa. Juo päälle täyteläistä punkkua.
Otetaan hanasta kuumaa vettä ja sotketaan sekaan koivunlehtiä ja heinänkorsia.
Tee keitto mistä vain kasviksista ja juureksista tykkäät. Mut tuoreista! Huom. voit itse pakastaa mitä jää yli raakoina palasina, esim. porkkanaa, palsternakkaa, selleriä.
Ei mulla sen kummempaa reseptiä ole.
Joskus lisään kuivattua sientä, jotain maitotuotetta, jotain vuohentuorejuustoa.
Keiton voi soseuttaa.
Kesäkurpitsa ja porkkana on suosikkejani.
Käytä yrttejä ja hyvää öljyä.
Toscanalainen valkopapukeitto
300 g kuivattuja valkopapuja, liota väh. 12 tuntia
1 porkkana kuutioina
1 sellerinvarsi viipaleina
1 purjon valkoiset osat viipaleina
1,5 l kanalientä
Yhden rosmariininoksan lehdet
Pari kuivattua chilipaprikaa
Suolaa
Mustapippuria
Laita kattilaan, keitä kannen alla 1-2 tuntia (että pavut pehmenevät). Soseuta sitten noin puolet keitosta, annostele lautasille, heitä päälle vaalea leipäviipale, muutama viipale sipulia, oliiviöljyä ja parmesaania. Paahda uunissa vielä niin että juusto hiukan ruskistuu.
Taivas aukeaa.
Ihan peruslinssikeitosta saa hyvää, kun laittaa sekaan myös kikherneitä ja maustaa keiton (kasvisliemikuutioiden lisäksi) kanelilla, inkiväärillä, sitruunalla, tuoreella persiljalla/pakastepersiljalla (+suolalla ja pippurilla.)
Kaalia, perunaa, selleriä, papuja, kasvisliemikuutio ja mausteita.
Kalaton keitto savutofulla, tosi hyvää! Olen käyttänyt tätä reseptiä https://jalotofu.fi/reseptit/kalaton-keitto-savutofulla/ jota olen muokannut laittamalla reippaasti tilliä ihan sinne liemen sekaan, en vain koristeeksi.
Ranskalainen pistoukeitto. Vähän silppuamista ja vaivaa alussa mutta ihan järjettömän hyvä keitto:
- kuullota öljyssä hitaasti 2 silputtua sipulia
- lisää 1 kesäkurpitsa pieninä kuutioita
- lisää 4 pihvitomaattia samankokoisina kuutioina ilman siemeniä
- lisää 4 perunaa pieninä kuutioina
- lisää kasvislientä (2 fondia) parissa erässä siten että kasvikset juuri peittyy
- anna kiehua n 30 min
- lisää vihreitä papuja pätkittyinä
- lisää purkillinen gogreen valkoisia (pieniä) papuja ja pätkittyä spaghettia
- lopuksi lisää pari kourallista pakasteherneitä.
- anna hautua rauhassa vaikka tunti, min vartti
Samaan aikaan raasta 100g pecorinoa tai parmesania tehosekoittimeen, lisää puntti basilikaa ja 5 valkosipulinkynttä. Hurauta pieneksi ja notkista oliiviöljyllä.
Kun soppa on valmis lisää pesto (pistou) keiton sekaan. Tämä soppa pitää nälkää todella hyvin!
Tää oli mun pravuuri opiskelijana, ja tykkään edelleen. Muunneltavissa ihan loputtomasti
~200 g vihanneksia (noin keittolautanen esim. parsakaalia, kukkakaalia, porkkanaa jne.)
2 perunaa
1 prk tomaattipyrettä (tai tomaattimurskaa, mut vähennä veden määrää)
(~200 g protskua, eli esim. Papuja, soijaa jne.)
2 dl makaronia
1 litra vettä
Mausteeks suolaa, valko- ja mustapippuria. Halutessa yrttejä
Laita vesi kattilaan, perunat ja vihannekset ja keittele ~5 min (jos on oikeen pieniä) laita sekaan tomaattipyree ja makaronit, keitä 7-8 min (ellei paketissa muuta sanota). Lisää sopivassa välissä mahdollinen protsku. Mausta ja maista.
Pastat imee nestettä, joten tästä tulee aiks patamaista. Täyttää mahan hyvin
Vierailija kirjoitti:
Onko tää joku vegeketju? Saako olla maitotuotteita mukana?
Kai maitotuotteet käy, nehän on nykyään helppo korvata kasvisversioilla. Kaupoissa on hyllyt vääränään esim. kaura-, soija- ja kookosvalmisteita
Up