Mikä on öylättiarkki (vanha leivontaohje)
Vanhassa keittokirjassani 70-luvulta pyydetään levittämään pumpernikkelitaikina (piparkakkuja) soikion muotoon leikattujen öylättiarkkien päälle. Mikä on öylättiarkki ja mikä tarkoitus sillä on? Tulee mieleen vain ehtoollisleipä. Ja onkohan tuo öylätti tarkoitus syödä? Ohjeessa mainitaan erikseen leivinpaperilla vuorattu pelti eli sen ei kai pitäisi olla pellin suojaksikaan tarkoitettu?
Kommentit (3)
En tiedä öylättiarkista, mutta mummi teki aikoinaan pumpernikkeleitä siten, että käytössä oli nykyistä leivinpaperia muistuttava tuote, johon taikina ei tarttunut kiinni. Voipaperihan piti aikoinaan voidella, jotta leivonnaiset ei tarttuneet siihen, tätä tuotetta ei tarvinnut.
Kiitos teille! Se on varmaan sitten tuollainen "paistoalusta". Ajattelin kokeilla tuota ohjetta, joten ehkä se onnistuu nykyaikaisella leivinpaperilla ilman tarttumista. ap
Voipaperi?