Kysymys keliaakikoille!
Söisittekö/voisitteko syödä ravintolassa, jonka nettisivuilla ilmoitetaan seuraavasti: ”Gluteenittomista raaka-aineista valmistetut tuotteet valmistetaan samassa tilassa gluteenia sisältävien tuotteiden kanssa ja pizzat paistetaan samassa uunissa, jolloin kontaminaatioriski on mahdollinen.”
Kommentit (10)
Riippuu keliakian tasosta. Esim. siskollani on hyvin lievä (epäiltiin ihan muuta mutta löytyi sukurasituksen takia), joten voisi syödä huoletta. Joillain taas pienikin gluteenihippunen voi aiheuttaa vatsakipua.
Käyttekö te, jotka ette menisi tuonne ylipäätään sitten missään ulkona syömässä?
Te jotka ette uskaltaisi syödä tuollaisessa paikassa, syödäänkö teillä kotona gluteeniviljoja ja laitetaanko niitä sisältävää ruokaa samassa keittiössä kuin gluteenitonta ruokaa? Pizzan paistaminen samassa uunissa on kyllä riski jos kiertoilma pöllyttää vehnää pitkin uunia, mutta sinänsä se että keittiö on sama, ei kai pitäisi olla erityinen ongelma. Tulee lähinnä mieleen, että ravintola on ylivarovainen eikä haluta luvata mitään varmaa, ettei tule sanomista. Mutta lähinnä tuollaisesta tulee turhaa päänvaivaa, että mitä se oikeasti tarkoittaa.
Kyselen tätä, koska 6. luokkalainen haluaisi viettää synttäreitään siten, että kävisivät syömässä jossain kavereiden kanssa. Kahdella kaverilla on keliakia ja paikan pitäisi olla heille sopiva.
Pitsoja en söisi koska riski on korkea että ovat 'saastuneet', muuta saattaisin uskaltaa ottaa.
- Kellu
En ottaisi riskiä. Tuossa käytännössä sanotaan, ettei sitten ole ihan varmaa onko ruoka keliaakikolle turvallista vai ei.