Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Kertokaahan miksi keitetyt perunat säilyvät huoneenlämmössä päiväkausia mutta porkkanat ei edes ruokailun aikaa?

Vierailija
28.07.2019 |

Olen ollut viikonlopun mökillä äitini kanssa ja täällä on tiskipöydällä koko viikon ajalta kerrytettyjä keitettyjä perunoita joista hän meinaa tehdä pyttipannua. Eilen vuorostaan lisukkeena oli keitettyjä porkkanoita ja ne oli pakko syödä kiireellä ennen perunoita, etteivät ne pilaannu näin helteellä
.
Kertokaahan onko tämä jokin mummojuttu vai enkö tiedä ruoan säilytyksestä yhtikäs mitään...?

Kommentit (17)

Vierailija
1/17 |
28.07.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Hyi yäk 😂

Vierailija
2/17 |
28.07.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ilmoitettu asiattomaksi

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/17 |
28.07.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Olisiko kokomuksen sanelemaa, keitetty porkkana ottaa nopeasti hometta. 

Vierailija
4/17 |
28.07.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Nää on näitä mummojen kotkotuksia. Oma äitini aina jättää tuntikausiksi ruoan hellalle kansi kiinni. En tiedä onko se säilömistä vai jäähdyttämistä, mutta sitten illalla se edelleen haalea keitos tungetaan jääkaappiin.

Vierailija
5/17 |
28.07.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Nää on näitä mummojen kotkotuksia. Oma äitini aina jättää tuntikausiksi ruoan hellalle kansi kiinni. En tiedä onko se säilömistä vai jäähdyttämistä, mutta sitten illalla se edelleen haalea keitos tungetaan jääkaappiin.

Se on hautomista! Näin menettelemällä ruoasta tulee paljon maukkaampaa. Vastaavasti kun tämä haudottu ruoka lämmitetään sen pitää tapahtua "äkäisesti" - ts kattila mahdollisimman kuumalle levylle, jotta keitos palaa pohjaan ja roiskuu pitkiinsä - silloin vika on kattilassa, joka oli niin äkkinäinen koska muulloin keitetään "normaalilla" kattilalla jolla osataan keittää.

Vierailija
6/17 |
28.07.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Säilyyhän ne, jos niitä ei kukaan suostu syömään...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/17 |
28.07.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

No hyi helvetti jos pidetään keitettyjä perunoita päivätolkulla pöydällä.

Vierailija
8/17 |
28.07.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vanhempi ikäpolvi saanut oppinsa omassa nuoruudessaan perimystietona ja niin kauan kuin kukaan ei kuole keitoksiin tai sairastu ripulin, aihetta sanomiseen ei pitäisi olla kenelläkään. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/17 |
28.07.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

On kyllä hätävarjelun liioittelua, jos porkkanat pitää ahmia äkkiseltään etteivät pilaantuisi. Ihan kuin ne nyt hetkessä menisivät pilalle. 

Vierailija
10/17 |
28.07.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Äitis varmaan maistaa perunoita ettei ole pilaantuneet? Sitä en sitten tiedä mitä niille porkkanoille tapahtuu, vai onko se vain keino pakottaa lapsi syömään kasvikset.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/17 |
28.07.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

No hyi helvetti jos pidetään keitettyjä perunoita päivätolkulla pöydällä.

No mikä siinä on kammottavaa? Sama pottu, on se kylmä tai huoneenlämmin pyttipannuun.

Vierailija
12/17 |
28.07.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Näin Meillä... kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Nää on näitä mummojen kotkotuksia. Oma äitini aina jättää tuntikausiksi ruoan hellalle kansi kiinni. En tiedä onko se säilömistä vai jäähdyttämistä, mutta sitten illalla se edelleen haalea keitos tungetaan jääkaappiin.

Se on hautomista! Näin menettelemällä ruoasta tulee paljon maukkaampaa. Vastaavasti kun tämä haudottu ruoka lämmitetään sen pitää tapahtua "äkäisesti" - ts kattila mahdollisimman kuumalle levylle, jotta keitos palaa pohjaan ja roiskuu pitkiinsä - silloin vika on kattilassa, joka oli niin äkkinäinen koska muulloin keitetään "normaalilla" kattilalla jolla osataan keittää.

Ei vaan tämä hellalla makoilu tapahtuu siis sen jälkeen kun ruoka on jo valmista ja syöty. Sitä ei siis vahingossakaan jätetä jäähtymään, vaan viedään takaisin hellalle (tai ei oteta sieltä ollenkaan pöytään, jos ruoka haetaan suoraan lautaselle), ja kansi kiinni!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/17 |
28.07.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Eiköhän tuo porkkanajuttu ollut vain keino saada lapset syömään kasviksia. Mikään ruoka ei pilaannu yhden ruokailun aikana. Ellei se ruokailu kestä tuntikausia. 

Vierailija
14/17 |
28.07.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Johtuu siitä, että porkkanoita ei pidäkään keittää. Ovat hyviä vain raakoina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/17 |
28.07.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Nää on näitä mummojen kotkotuksia. Oma äitini aina jättää tuntikausiksi ruoan hellalle kansi kiinni. En tiedä onko se säilömistä vai jäähdyttämistä, mutta sitten illalla se edelleen haalea keitos tungetaan jääkaappiin.

Täällä vastaa mummo, joka tekee näin. 

Ei jääkaappiin saa laittaa mitään lämmintä. Se pitää jäähdyttää ensin huonelämpöön, eli lainauksen mukaan haaleaksi. Tämä melko pitkä kokemus ruuan säilyttämisestä on todistanut, että ei siitä ole mitään haittaa. Kansi on kattilan päällä siksi, että se suojaa kärpäsiltä, mikrobeilta ynnä muilta ruokaa pilaavilta.

Oletteko koskaan kokeilleet, miten keitetyille porkkanoille käy huonelämmössä? Entä perunoille? Tutkikaa kolme päivää myöhemmin, miten ovat säilyneet.

Vierailija
16/17 |
28.07.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kannattaako se sitten laittaa just siihen kuumana olleelle hellalle jäähtymään?!

Vierailija
17/17 |
28.07.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Kannattaako se sitten laittaa just siihen kuumana olleelle hellalle jäähtymään?!

Ei kun siirretään kylmälle levylle. Minun hellassani on monta levyä ja harvemmin ne kaikki ovat kuumia.

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: yhdeksän yksi kaksi