voiko perunoita, joista kasvaa jo isot idut, syödä. Jos ne kuorii vaan pois.
Kommentit (7)
En mä hirveen isosti itäneitä pottuja söis.
Just tein sellaisista muusia. Oikein hyvää oli, ja uskon jääväni eloon.
Sanotaan että oli noin sentin idut.
Kyllä voi syödä, mutta ovat lähinnä vatsantäytettä, ei ole paljon vitamiineja jäljellä.
Suositus on, että yli puolen sentin iduilla ei kannattaisi käyttää. Syy tähän on solaniini, se sama aine, jota syntyy, jos peruna saa aurinkoa kasvaessaan, ja samalla muuttuu vihreäksi - vaikka solaniinin synty ja vihertyminen eivät olekaan samaa prosessia. Solaniinin on eniten itujen ympärillä. Toisaalta sitä on myös luonnostaan uusissa perunoissa eniten.
Solaniini aiheuttaa myrkytysoireita, kuten päänsärkyä ja mahaoireita. Määrä tietenkin vaikuttaa, ja syöjän herkkyys: lapsille ei suositella, aikuisellekin voi tulla oireet esim syötyä puoli kg normaaleja varhaisperunoita, itäneistä vähemmälläkin. Solaniini on normaali perunaan kehittyvä aine, mutta ei sitä ehdoin tahdoin kannata syödä, kun sidoksia myös syöpäaltisteisuuteen on tutkittu.
Lisätään nyt vielä, että syöväthän sitä ihmiset kärähtäneitä grillimakkaroitakin pvah-yhdisteiden syöpäriskistä huolimatta, ja juovat keskikaljaa. Saman tason valintoja, mutta lapsille en itupottuja tarjoilisi.
Kyllä niitä syödä voi, mutta maku ja vitamiinit ovat jo aika heikot.