Vauvalle soseiden teko itse, neuvoja kaipailisin.
Eli pitääkö jauheliha keittää? Ei paistaa? Kauanko keitän? Sipulikin ilmeisesti keitetään, eikä paisteta?
Kommentit (10)
Muistaakseni tosiaan oli niin, että vauvoille ei paistettua ruokaa.
Sipulin keitto onnistuu kyllä.
Millaisia soseita teet? Itse pakastin lihan, broilerin ja kalan jääpalakuutioihin, jotka sitten laitoin pakastuttuaan rasiaan. Näin saattoi kasvissoseeseen lisätä minkä tahansa eläinproteiinin lähteen.
Mä taisin laittaa jauhelihaa vasta vähän vanhemmalle, 8-10-kuiselle, ja paistoin sen kyllä silloin. Tietenkin varoin ettei palanut.
Sipulit keitin kasvisten/lihojen kanssa, mitä laitoin.
Saa paistaa, mutta täytyy olla erityisen varovainen ettei käristä. Eihän se isommillekaan ole terveellistä, mutta vauvojen kanssa erityisen huono juttu. Siksi keittäminen, höyryttäminen tai uunissa hauduttaminen on helpoin tapa.
Saa paistaa, kunhan ei polta. Tai uunissa.
Mä kyllä paistoin, miedolla lämmöllä oliiviöljyssä. Eikös toi ohje oo siksi että jollekin paistaminen voi tarkoittaa lähes mustaksi palanutta. Ja paistamiseen tarvitaan rasvaa, mikä on neuvolan mukaan edelleen kauhistus.
Kyllähän jauheliha tomaattikastikkeessakin täytyy tehdä paistinpannulla, ja sitähän monille vauvoille tarjotaan.
Jauhelihan paistamiseen ei tarvita muuta rasvaa kuin jauhelihan oma rasva, eikä kasviöljyt ole neuvolalle kauhistus.
Vierailija kirjoitti:
Jauhelihan paistamiseen ei tarvita muuta rasvaa kuin jauhelihan oma rasva, eikä kasviöljyt ole neuvolalle kauhistus.
Joo, ei ole kauhistus. Täällä päin ihan suositellaankin öljylisää kaiken ikäisille lapsille heti kiinteiden ruokien aloittamisesta lähtien.
Meidän lapset syntyivät 90-luvun alussa ja tein silloin kaikki vauvanruoat itse. Purkkiruokaa meidän vauvat ei syöneet siis koskaan. Noin vuoden vanhana he siirtyivät syömään samaa, kuin muu perhe, erotin vauvan annoksen kattilasta ennen maustamista. Keittelin vauvansoseita perunasta, porkkanasta, herneistä, maissista, lantusta, kaalista, purjosipulista, tomaatista, paprikasta ja spagetista. Keitin seitä, jauhelihaa ja kanaa ylilikypsäksi, niin sen sai murusteltua riittävän hienoksi. Keitin kunkin ainesosan pehmeäksi ja soseutin sauvasekoittimella. Pakastin jokaisen soseen sellaisenaan muovisiin jääpalalokeroihin ja kun olivat jäätyneet, tyhjensin lokeron sisällön minigrippiin. Päälle kirjoitin valmistuspäivän ja vaikkapa lanttukuutio. Sieltä oli helppo ottaa kuutioita haluttu määrä, ohentaa tarvittaessa rintamaidolla ja tehdä niistä erilaisia sekoituksia, jotta ruokaan sai vähän vaihtelua. Kerran kuukaudessa vietin päivän-kaksi hellan ääressä soseita tehden, joten aina oli pakastimessa itsetehtyä, jolla ruokkia vauva. Rasvaa en käyttänyt valmistuksessa, ainoat mausteet olivat tilli ja persilja pieninä määrinä. Hedelmät ja marjat soseutin päivittäin sitä mukaan, kun niitä käytettiin, niitä en tehnyt valmiiksi pakastimeen. Puurot, kiissselit ja vellit keitin myös itse.
Mun vauvoille kelpasi vain valmissoseet. Terveitä ja fiksuja teinejä ovat nykyään.
Vauvalle ei tosiaan paistella mitään, mielellään keittämistä/höyryttämistä. Jauhelihan keittämisessä kypsäksi ei kyllä kauaa mene.