Voiko lihansyönti aiheuttaa nivel- ym. kipuja?
Tämä on nyt varmaan vähän outo kysymys, mutta onko jollain vähän lihaa syövällä kokemuksia siitä, että lihan syöminen aiheuttaisi nivel- yms. kipuja? Itse syön punaista lihaa TODELLA harvoin, lähinnä vain juhannuksena (grillattuna pihvinä) ja jouluna (kinkkuna). Olen huomannut, että syötyäni lihaa, seuraavana päivänä tuntuvat nivelet (ja kroppa yleensäkin) jotenkin kipeältä ja jäykältä. Voiko tämä johtua lihan syömisestä?
Kommentit (15)
Vierailija kirjoitti:
Kyllä, googleta klebsiella, monilla sen määrä kasvaa nimenomaan lihasta.
Siis klebsiella + hla-b27.
Osa reumaatikoista välttää lihaa ja suosii vihanneksia, koska lihansyönti aiheuttaa kipuja.
Kyllä jotkut reumalääkärit kertovat että heidän nivelreumapotilaamsa saavat helpotusta oireisiin kun jättävät punaisen lihan ja viljat (vehnä, ruis) pois.
Minulla ei ole reumaa, mutta ohran, vehnän ja rukiin jättäminen pois ruokavaliosta vähensi kipuja huomattavasti. Kauraa voin syödä. Lihasta en ole samaa huomannut, mutta syön lähinnä kalaa ja kanaa.
Kiitos tosi paljon vastauksista! :) Tämä selittääkin paljon, koska omassa suvussani on äidin puolelta nivelreumaa.
ap
Kyllä vaan. Mutta nivelkipujen syynä voi yllättäen olla myös kihti. Kihti ei ole aina juoppojen varpaissa vaan muualla nivelissä ja reagoi herkästi ruoan muutoksiin (esim hernekeitto lihoineen voi aiheuttaa oireita). Mutta liha lienee tunnetuin nivelkipujen aiheuttaja.
Punainen liha on nykyisen punavihersokeuden aikana nähtävä pahemmaksi terveydelle kuin tupakka ynnä alkoholi yhteensä. Vain bensiini ja dieselöljy ovat pahempia!
Kihti voi myös hyvin olla syynä. Sen aiheuttaa virtsahappo, jonka eritystä lihansyönti lisää merkittävästi.
Vierailija kirjoitti:
Kihti voi myös hyvin olla syynä. Sen aiheuttaa virtsahappo, jonka eritystä lihansyönti lisää merkittävästi.
Kihti johtuu nykytieteen mukaan sokerista erityisesti sen fruktoosiosasta liitettynä metaboliseen oireyhtymään. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5409734/
Kyllä, varsinkin lihapullat ovat vaarallisia, koska ne voivat pyöreinä palloina jumiutua nivelten väliin.
Moni reumapotilas saa oireita punaisesta lihasta, ja erityisesti sianlihasta.
Äidilläni ei ole todettu reumaa (tutkittu kyllä on), ja hänen todella vaikeat, selittämättömät niveloireensa helpottivat kun hän lopetti punaisen lihan syömisen.
Olen suosinut kasvisruokaa nyt muutaman kuukauden enkä ole syönyt punaista lihaa kai vuoteen. Eilen ja tänään söin punaista lihaa ja sain mun artroosinilkan kipeäksi. Onko sattumaa? Olen kyllä ihmetellyt, että miten voi näin surkea nilkka olla näin hyvä, mutta nyt ei ole. Särkee ihan ja koipi levoton.
Alan kyllä uskoa tohon. On ollut nilkka niin hyvä vaikka loppuun kulunut. Mutta menin syömään soija-naudanlihamakaroonilaatikkoa eilen ja tänään ja nyt särkee nilkkaa.
Kyllä, googleta klebsiella, monilla sen määrä kasvaa nimenomaan lihasta.