Riisi ollut pari tuntia pöydällä, voiko lämmittää ja syödä?
Kommentit (39)
Jos tänään keitettyä ja vain pari tuntia pöydällä, söisin. Mutta vain tänään.
Tai siis useamman tunnin.. Mies väittää ettei voi syödä, koska ollut kuumassa huoneilmassa. Itse söisin vielä. Ap
En söisi enää!
Riisissä voi olla Bacillus cereus -nimistä itiöllistä bakteeria. Jos riisiä ei ole ennen jääkaappiin laittamista jäähdytetty nopeasti, edes uudelleen keittäminen tai paistaminen ei tapa bakteeria, vaan se voi levitä.
Vierailija kirjoitti:
Tietenkin. Mihin normaali maalaisjärki ihmisistä on karannut?
No tätä minäkin sanoin miehelleni, että voi kyllä syödä. Ap
Vierailija kirjoitti:
En söisi enää!
Riisissä voi olla Bacillus cereus -nimistä itiöllistä bakteeria. Jos riisiä ei ole ennen jääkaappiin laittamista jäähdytetty nopeasti, edes uudelleen keittäminen tai paistaminen ei tapa bakteeria, vaan se voi levitä.
Oikeestikko? Ap
Eikö tuosta joskus ollut aivan hirveä haloo, kun uudelleenlämmitettyä riisiä ei saanut syödä!!! koska bakteeri.
Samaan aikaan tuolla Aasian puolella riisiä lämmitetty uudestaan iät ja ajat aivan noissa kehittyneemmissä maissa, eikä mitään massakuolemaa olla tavattu.
Jos riisi on mennyt pilalle lämmössä, haistat ainakin sen. Voiko siinä olla jokin bakteeri, jota et haista? No, kaikessa voi. Itse söisin, ei ole rahaa heittää ruokaa hukkaan. Enkä aikuisiällä ole mitään ruokamyrkytyksiä kokenut.
Riisi pilaantuu paljon helpommin kuin pasta tmv. En söisi. Riisin jäähdyttämisessä tulee olla nopea, jos sen laittaa jääkaappiin vielä.
Googleta vaikka
Vierailija kirjoitti:
Eikö tuosta joskus ollut aivan hirveä haloo, kun uudelleenlämmitettyä riisiä ei saanut syödä!!! koska bakteeri.
Samaan aikaan tuolla Aasian puolella riisiä lämmitetty uudestaan iät ja ajat aivan noissa kehittyneemmissä maissa, eikä mitään massakuolemaa olla tavattu.
Jos riisi on mennyt pilalle lämmössä, haistat ainakin sen. Voiko siinä olla jokin bakteeri, jota et haista? No, kaikessa voi. Itse söisin, ei ole rahaa heittää ruokaa hukkaan. Enkä aikuisiällä ole mitään ruokamyrkytyksiä kokenut.
Jos ei ole rahaa heittää ruokaa hukkaan, niin sitten varmaan helpommin myös muistaa sen laittaa jääkaappiin/pakastimeen.
Vierailija kirjoitti:
Eikö tuosta joskus ollut aivan hirveä haloo, kun uudelleenlämmitettyä riisiä ei saanut syödä!!! koska bakteeri.
Samaan aikaan tuolla Aasian puolella riisiä lämmitetty uudestaan iät ja ajat aivan noissa kehittyneemmissä maissa, eikä mitään massakuolemaa olla tavattu.
Jos riisi on mennyt pilalle lämmössä, haistat ainakin sen. Voiko siinä olla jokin bakteeri, jota et haista? No, kaikessa voi. Itse söisin, ei ole rahaa heittää ruokaa hukkaan. Enkä aikuisiällä ole mitään ruokamyrkytyksiä kokenut.
Pilaajabakteerit saavat aikaan haisemisen. Ne eivät kai kuitenkaan ole terveydelle vaarallisia juurikaan. Niitä haitallisia ei haista. Joten jos ei ole varaa heittää hukkaan, niin se haisevakin nassuun vaan, vähän chiliä vaikka mausteeksi niin ei yökötä paha maku.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
En söisi enää!
Riisissä voi olla Bacillus cereus -nimistä itiöllistä bakteeria. Jos riisiä ei ole ennen jääkaappiin laittamista jäähdytetty nopeasti, edes uudelleen keittäminen tai paistaminen ei tapa bakteeria, vaan se voi levitä.
Oikeestikko? Ap
Kyllä, ihan oikeasti. Tästä on olemassa Eviran suositukset. Jonkun kirjoittajan mielestä haistaa pilaantuneen. Ei haista tässä tapauksessa. Riisin oma homeitiöbakteeri ei haise, ja se leviää räjähdysmäisesti liian lämpimässä säilytyksessä. Tässä asiassa niin sanottu "maalaisjärki" ei päde. Riisiä, vaikka se olisikin heti jäähdytetty asianmukaisesti, ei tulisi koskaan lämmittää uudelleen. Itiö on riisissä lepotilassa ja säilyy pitkää. Kun riisin keittää, itiöt eivät tuhoudu vaan voivat keittämisen jälkeen aktivoitua.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Eikö tuosta joskus ollut aivan hirveä haloo, kun uudelleenlämmitettyä riisiä ei saanut syödä!!! koska bakteeri.
Samaan aikaan tuolla Aasian puolella riisiä lämmitetty uudestaan iät ja ajat aivan noissa kehittyneemmissä maissa, eikä mitään massakuolemaa olla tavattu.
Jos riisi on mennyt pilalle lämmössä, haistat ainakin sen. Voiko siinä olla jokin bakteeri, jota et haista? No, kaikessa voi. Itse söisin, ei ole rahaa heittää ruokaa hukkaan. Enkä aikuisiällä ole mitään ruokamyrkytyksiä kokenut.
Jos ei ole rahaa heittää ruokaa hukkaan, niin sitten varmaan helpommin myös muistaa sen laittaa jääkaappiin/pakastimeen.
Kai se silloinkin pari tuntia saa jäähtyä, kun ei sitä lämpimänä viitsi kaappiin laittaa ja pilata kaikkea muuta siellä. Joillain kaapeilla kai menee vuorokausi jäähdyttää huoneenlämpöinen ruoka, ja sillä välin kaikki lämpenee.
Kyllä tuossa jokin teoreettinen riski on, mutta oma mieheni syö jatkuvasti tuollaista riisiä (lämmitettynä), eikä hänelle ole vielä yli 30 vuoden aikana tullut siitä koskaan ongelmia.
Mietippä riisipiirakoita irtomyynnissä? Ihan lämpimässä ovat koko päivän.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
En söisi enää!
Riisissä voi olla Bacillus cereus -nimistä itiöllistä bakteeria. Jos riisiä ei ole ennen jääkaappiin laittamista jäähdytetty nopeasti, edes uudelleen keittäminen tai paistaminen ei tapa bakteeria, vaan se voi levitä.
Oikeestikko? Ap
Kyllä, ihan oikeasti. Tästä on olemassa Eviran suositukset. Jonkun kirjoittajan mielestä haistaa pilaantuneen. Ei haista tässä tapauksessa. Riisin oma homeitiöbakteeri ei haise, ja se leviää räjähdysmäisesti liian lämpimässä säilytyksessä. Tässä asiassa niin sanottu "maalaisjärki" ei päde. Riisiä, vaikka se olisikin heti jäähdytetty asianmukaisesti, ei tulisi koskaan lämmittää uudelleen. Itiö on riisissä lepotilassa ja säilyy pitkää. Kun riisin keittää, itiöt eivät tuhoudu vaan voivat keittämisen jälkeen aktivoitua.
Ja mitä nuo itiöt sitten tekevät? Tunteeko kukaan ketään joka olisi joutunut riisi-itiön uhriksi?
Lapsuudenkodissa ja sitä myöten myös omassa taloudessani on tapana jäähdyttää mahdolliset tähteet eväsrasiassa pöydällä ennen jääkaappiin laittamista. Pääsääntöisesti menevät jääkaappiin 15-30 minuutin sisään,
mutta satunnaisesti seistä pöydällä sen parikin tuntia, riisit myös. Eipä ole vielä kukaan meistä ruokamyrkytystä niistä saanut. Ja aasiassahan on vuosisatoja pakattu kypsennettyä riisiä mm. matkaevääksi.
Vierailija kirjoitti:
Mietippä riisipiirakoita irtomyynnissä? Ihan lämpimässä ovat koko päivän.
RIISIPIIRAKAT TULEE KIELTÄÄ!
naamariin vaan