Ekologisinta olisi käyttää lähintä ruokaa
Miettikääs nyt kun ostelette näitä maapallon toiselta puolen lennätettyjä eksoottisia asioita.
Kommentit (31)
Ihan läheltä ei sais kun maitoa, naudanlihaa ja perunoita. Läheiseltä myllyltäkin sais jauhoja, en vaan tiedä onko siellä enää toimintaa. Pieni suklaatehdaskin muuten löytyy.
Vierailija kirjoitti:
Ei välttämättä. Keskitalvella Suomessa kasvatetut kurkut ja tomaatit ovat vähemmän ekologista syötävää kuin Kanarialta tuodut.
Ruotsinkielisellä Pohjanmaalla on vaurautta mm Närpiön kasvihuoneiden takia. On työpaikkoja ja verotuloja.
Tarkoitin esim gojimarjat, quinoa, riisi.
Ekologisinta on jättää kurkut ja tomaatit syömättä ja syödä kotimaisia juureksia kuten porkkana ja lanttu, kesällä muita kasviksia kuten herne, luonnosta poimittuja marjoja ja itse ongittua kalaa lähialueilta. Syksyllä kotimaiset omenat on ok ja joillain alueillahan kasvaa myös kirsikat ja luumut. Mitäs muuta vielä voisi syödä?
Lähin ruoka, ekologisin ruoka. Taidan käydä tyhjentämässä naapurin jääkaapin.
Vierailija kirjoitti:
Ekologisinta on jättää kurkut ja tomaatit syömättä ja syödä kotimaisia juureksia kuten porkkana ja lanttu, kesällä muita kasviksia kuten herne, luonnosta poimittuja marjoja ja itse ongittua kalaa lähialueilta. Syksyllä kotimaiset omenat on ok ja joillain alueillahan kasvaa myös kirsikat ja luumut. Mitäs muuta vielä voisi syödä?
Kurkkuja, tomaattia ja paprikaa voi itsekin kasvattaa.
Vierailija kirjoitti:
Ekologisinta on jättää kurkut ja tomaatit syömättä ja syödä kotimaisia juureksia kuten porkkana ja lanttu, kesällä muita kasviksia kuten herne, luonnosta poimittuja marjoja ja itse ongittua kalaa lähialueilta. Syksyllä kotimaiset omenat on ok ja joillain alueillahan kasvaa myös kirsikat ja luumut. Mitäs muuta vielä voisi syödä?
Tulee vaan yltäkylläisyyteen tottuneelle aika pelkistetty ruokavalio kun tuoreita vihanneksia saa käytännössä sen pari kuukautta vuodesta. Alkukesästä sato ei ole vielä kypsä ja syksyllä painaa jo talvi päälle. Loppukesää lukuun ottamatta menneään juuresraaste linjalla. Luultavasti alkaisin nähdä unta salaatista öisin jo syyskuun puolivälissä. Omenat sentään säilyy jouluun saakka.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Ekologisinta on jättää kurkut ja tomaatit syömättä ja syödä kotimaisia juureksia kuten porkkana ja lanttu, kesällä muita kasviksia kuten herne, luonnosta poimittuja marjoja ja itse ongittua kalaa lähialueilta. Syksyllä kotimaiset omenat on ok ja joillain alueillahan kasvaa myös kirsikat ja luumut. Mitäs muuta vielä voisi syödä?
Kurkkuja, tomaattia ja paprikaa voi itsekin kasvattaa.
Kurkut ja tomaatit vaatii käytännössä kasvihuoneen. Sellaisen rakentaminen muutaman kurkun ja tomaatin tähden on aika epäekologista. Puhumattakaan jos sitä lämmittää.
Noista tomaateista ja kurkuista sen verran, että tekniikka on kehittynyt niin paljon että nykykasvihuone vie murto-osan energiaa siitä mitä takavuosina. Taitaa jo voittaa ´lentotomaatit´ energiatehokkuudessa. Tietysti voidaan kysyä onko meidän pakko saada talvellakin tuoreita tomaatteja ja kurkkuja, varsinkin kun talvitomaatit ovat mauttomia ovatpa ulkolaisia vai kotimaisia keinovalolla kasvaneita.
Kuljetuksesta koituvat päästöt ovat itse asiassa pieniä tuotantoon verrattuna, usein etelästä rahtaaminen on ekologisempaa. Sen takia olisikin äärimmäisen tärkeää, että ruuan hävikki saataisiin kuriin!
Kotimaista ruokaa kannattaa suosia monestakin syystä. Tällaisissa asioissa ehdottomuus ei silti kannata, koska muuten käy niin, ettei koe pystyvänsä siihen eikä sitten yritä ollenkaan.
Ostan itse kotimaisia tuotteita lähes aina, kun sellainen vaihtoehto on saatavilla, mutta jos jotain tarvitsemaani ei ole, valitsen ulkomaisen.
Blogini: https://ilouutinen.blogspot.fi/
Vierailija kirjoitti:
Noista tomaateista ja kurkuista sen verran, että tekniikka on kehittynyt niin paljon että nykykasvihuone vie murto-osan energiaa siitä mitä takavuosina. Taitaa jo voittaa ´lentotomaatit´ energiatehokkuudessa. Tietysti voidaan kysyä onko meidän pakko saada talvellakin tuoreita tomaatteja ja kurkkuja, varsinkin kun talvitomaatit ovat mauttomia ovatpa ulkolaisia vai kotimaisia keinovalolla kasvaneita.
Näillä kasvihuonekurkuilla ja -tomaateilla on kyllä samanlainen hiilijalanjälki kuin possunlihalla kiloa kohti.
https://ilmasto-opas.fi/fi/ilmastonmuutos/hillinta/-/artikkeli/ab196e68…
Ja näitäkin on hieman typerää verrata näin. Kilo possua pitää nälän aika paljon kauemmin kuin kilo kurkkua.
Suomessa myös ihan perus peltoviljely on epäekologisempaa kuin etelämmässä. Ihan maantieteellisestä sijainnista johtuen. Perus viljasato voi olla parhaimmillaan kaksinkertainen hehtaaria kohden. Kuitenkin saman määrä traktorilla pörräämistä pitää jokaiselle hehtaarille tehdä. Etelän lämmössä vaan yksinkertaisesti on paremmat olosuhteet kasveille kasvaa kuin täällä pohjoisessa.
Naapurin kissa meni juuri pihalla ohi, pitäisköhän lähteä perään?
Sinccis
Vierailija kirjoitti:
Suomessa myös ihan perus peltoviljely on epäekologisempaa kuin etelämmässä. Ihan maantieteellisestä sijainnista johtuen. Perus viljasato voi olla parhaimmillaan kaksinkertainen hehtaaria kohden. Kuitenkin saman määrä traktorilla pörräämistä pitää jokaiselle hehtaarille tehdä. Etelän lämmössä vaan yksinkertaisesti on paremmat olosuhteet kasveille kasvaa kuin täällä pohjoisessa.
Vaikea uskoa kun katsoo peltoja kesällä, niin ainakin hyvinhoidetut on ihan täynnä kortta vierivieressä.
Sinccis
Vierailija kirjoitti:
Noista tomaateista ja kurkuista sen verran, että tekniikka on kehittynyt niin paljon että nykykasvihuone vie murto-osan energiaa siitä mitä takavuosina. Taitaa jo voittaa ´lentotomaatit´ energiatehokkuudessa. Tietysti voidaan kysyä onko meidän pakko saada talvellakin tuoreita tomaatteja ja kurkkuja, varsinkin kun talvitomaatit ovat mauttomia ovatpa ulkolaisia vai kotimaisia keinovalolla kasvaneita.
Ei sun ole pakko saada. Jätä ostamatta.
Sinccis
Vierailija kirjoitti:
Ei välttämättä. Keskitalvella Suomessa kasvatetut kurkut ja tomaatit ovat vähemmän ekologista syötävää kuin Kanarialta tuodut.
Vielä ekologisempaa olis, jos kaikki muutettais sinne Kanarialle.
Sinccis
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Suomessa myös ihan perus peltoviljely on epäekologisempaa kuin etelämmässä. Ihan maantieteellisestä sijainnista johtuen. Perus viljasato voi olla parhaimmillaan kaksinkertainen hehtaaria kohden. Kuitenkin saman määrä traktorilla pörräämistä pitää jokaiselle hehtaarille tehdä. Etelän lämmössä vaan yksinkertaisesti on paremmat olosuhteet kasveille kasvaa kuin täällä pohjoisessa.
Vaikea uskoa kun katsoo peltoja kesällä, niin ainakin hyvinhoidetut on ihan täynnä kortta vierivieressä.
Sinccis
Vehnän hehtaarisato on Suomessa alle 3000 kg. Parhaimmillan se on tuolla maailmalla yli 7000 kg hehtaaria kohden.
Näin se vain on.
Ekologisinta kyllä, mutta ei aina taloudellisesti mahdollista esim. niille, joilla on vain vähän rahaa käytössään. Esim. lähikaupassani kesällä sesonkiaikaan tomaatit maksavat pari euroa kilo. Tarjolla olisi myös todella lähellä (alle 20 km:n päässä) tuotettua tomaattia, hinta yli neljä euroa kilo. Sama juttu kurkun hinnoittelussa. En vaan ymmärrä tuota yhtälöä. Eikö lähellä tuotetun pitäisi olla se huokein vaihtoehto, kun väliportaat, kuten tukku jää pois ja kuljetuskustannuksetkin jäävät mahdollisimman pieniksi? Lisäksi tuotteet saapuvat myymälään oikealla hetkellä ja tuoreina, joten pilaantumisesta ja kuljetusvaurioista johtuva hävikki on myös pientä.
Vaan näin ei asian laita ole. Lähiruoka tulisi. hinnoitella siten, että jo hinta on painava syy valita lähellä tuotettua. Jos lähiruoka maksaa yli kaksinkertaisesti, niin aika moni on pakotettu siinä kohtaa tekemään hintavertailua
Ei välttämättä. Keskitalvella Suomessa kasvatetut kurkut ja tomaatit ovat vähemmän ekologista syötävää kuin Kanarialta tuodut.