Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Vierailija

Taapero alkoi oksentaa heti aamulla ja mikään ei pysy sisällä. Nyt ei sitten suostu juomaan edes vettä, ei tosin ole sitten enää oksentanutkaan. Nyt makaa omassa sängyssä. Halusi sinne itse nukkumaan ja piti laittaa verhot ja valot kiinni.

 

Välillä pyysi tuossa maitoa ja jugurttia, mutta ei sitten halunnut kuitenkaan mitään syödä taikka juoda. Miten kannattaisi toimia nyt? Miten helposti esimerkiksi lapsi kuivaa? Vähän outo tilanne, kun kaikenmaailman muut sairaudet on kyllä ollut ja hoidettu, mutta tätä ei koskaan.

Kommentit (16)

Anna lepäillä rauhassa. Välillä tarjoat ihan pienen hörpyn mieluummin mehua kuin vettä. Jos haluaa syödä jotain, mehujää toimii hyvin ja samoin sipsit, joita voi imeä. Näiden jälkeen voi taas mehukin maistua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ihan paras keino on antaa mahan rauhoittua ja pitää kunnon paasto. Jos ei nyt oksentele niin mitään tarvetta nesteytykseen ei ole. Anna olla iltapäivään ja sitten erittäin varovasti (=teelusikallinen/hörppy vaikka vartin välein) mitä tahansa juomista mikä menee.

Mehut, marjasoseet (voi jopa hieman lisätä vettä) ja kaikki helposti sulava mikä maistuu. Jotain hieman suolaista myös. Toki jos hurjasti oksentelee niin kovin kiinteää ei kannata syödä.

Apteekista nesteytysjauhetta tai poretabletteja, kannattaa antaa ajoissa. Osa jopa hyvänmakuisia. Hieman voi laittaa mehutiivistettä valmiiseen liuokseen jos muuten ei mene alas. Apteekista myös esim. gefilus plus maitohappobakteeri, 1 kapseli aamuin illoin, oksenteun kaveriksi kun usein iskee ripuli, tiedetään että lyhentää ripuloinnin kestoa. Lastenklinikalla antavat näitä aina. Gefilus kapseli avataan ja sekoitetaan minimehutilkkaan tai jugurttiin, hedelmäsoseeseen yms.

 

Pikaista paranemista taaperolle!

Meillä 1v2kk sairastui vatsatautiin, ja kyllähän tuo kuivuminen aika nopeasti tapahtuu. Saatiin hyvät nesteytysohjeet sairaalasta, kun oltiin siellä muutama tunti nesteytyksessä. Jos siis lapsi ei enää oksenna, niin riittää varmasti mehuhoito. Ei maitoa eikä maitotuotteita. Mielellään jotain makeaa kuten mehua. Laita mehua ruiskuun (sellaiseen isoon mutta pienikin riittää, kunhan sitten useamman ruiskun täytät) ja ruiskuta nestettä lapsen poskeen. Väkisin, jos on pakko, mutta yritä ensin mainostaa hyvänä lääkkeenä tms. Noin 1-2 dl nestettä tunnissa on hyvä määrä ripuloivalle ja oksentavalle, mutta jos nesteet pysyy hyvin sisällä, niin sitten vähän maltillisempi määräkin riittää. Suosittelen pillimehuja ja niitä lasten hedelmäsoseita. 

Lapsen on saatava nestettä tasaisesti pitkin päivää, joten kannattaa nyt aloittaa pieni painostaminen. Jos pillimehut eivät mene, niin kokeile mehua juomapulloon tms. 

 

Jos oksentaminen jatkuu, niin sitten Floradylia (tai jokin tuontapainen) ruiskeessa poskeen vähintään desi tunnissa.

Neste on tärkein, pieninä määrinä kerrallaan. Monesti mehujää toimii aika hyvin, kun siitä ei saa isoa määrää kerrallaan mahaa ja lapsen kannalta on herkkua. Jos tauti pitkittyy, niin jotain suolaista on saatava syömiseksi. Siihen käy vaikka popparit, jos mukula ei syösty oikeaa ruokaa syömään.

Apteekista saa nesteytyslääkkeitä ja ne toimivat yleensä ihan hyvin, esim. Floridral. Ei nyt ekana päivänä tarvitse yleensä, mutta puoliso voi tuoda vaikka töistä tullessaan varuiksi.

Lapsi kannattaa punnita pikimmiten. 10 % painonpudotus --> sairaalaan.

 

Samaa mieltä: anna levätä ja sitten tarjoat kaikkea ja annat syödä/juoda ihan mitä tahansa mikä maistuu.

Mikä omaa vatsaasi rauhoittaa ja mikä sinulle maistuu oksutaudissa? Mulla se on jogurtti tai piimä, joten niitä tarjoan lapsellekin....

Kiitos kiitos kiitos. Ihanaa kun täällä saa välillä ihan oikeastikin apua. Taapero siirtyi sohvalle koisimaan. Laitan isän hakemaan pillimehua ym. kaupasta ja tarkkailen vointia.

Ap

Me sairastettiin juuri oksennustauti koko perhe, ja pienintä 2 v. piti kyllä nesteyttää vaivan kanssa, ettei olisi kuivahtanut. Ei olisi juonut mitään, mutta sain parhaiten menemään alas apteekista saatavaa maitohappobakteereja sisältävää juomaa, jossa siis 2 dl vettä sekoitettiin kaksi pussia jauhetta (pusseissa luki A ja B), en ikävä kyllä muista juomajauheen nimeä, mutta varmaan kysymällä löytyisi. Oli makeahkoa niin maistui paremmin kuin Osmosal. Mä suosittelen kyllä noita ihan apteekin juomia pienelle, koska jo päivän oksentaminen/ripulointi riittää kuivattamaan pienen lapsen, jos nesteitä ei saada sisälle ja parhaiten imetyykin nuo apteekin litkut, kun niissä on sokerit/suolot ym. oikeassa suhteessa.

Juoko taapero pillillä? Mä sain työlle alas pillistä juottamalla parhaiten samalla kun katsoi piirrettyjä. Ei huomannut niin vastustella. :)

Jos mehuja tai vettä juo, niin hyvä olis saada alas jotain suolaistakin imeytymisen kannalta.

 

Tsemppiä, oksutauti on ikävä sairaus kun vielä tarttuu niin helposti muihin perheenjäseniin.

Niin ja jos menee veltoksi eikä jaksa yhtään leikkiä tai olla pystyssä, kannattaa mennä lääkäriin. Silloin on yleensä kuivuminen jo tapahtunut. Oon huomannut omista lapsista, että ei ne makoile juurikaan kuin kuumeessa, niin tietää aika äkkiä pitääkö lähteä lääkäriin. Onneksi vielä on selvitty kotihoidolla nuo oksennustaudit.

Taapero joi herättyään 2dl herajuomaa (juon sitä itse aina mahataudissa) ja 1dl appelsiinipillimehua. Sai sen verran energiaa, että alkoi leikkiä ja toistaiseksi kaikki on pysynyt sisällä. Ei suostunut vielä syömään mitään kiinteää.

Toivottavasti olisi tuolla aamuisella oksentelulla ohi tämä tauti.

Ap

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla