Pelkäätkö haukia?
Kun ne on noin isoja? Voivatko vetäistä pienen lapsen veden alle?
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/631351f0-dbdc-4e79-9fd7-be727cf4be40
Kommentit (19)
Ei ole pelkkää satua vanhat tarut miten Näkki syö pojan pippelin.
Munasiltaan iltapimeällä järvessä uidessa on joskus vähän huolestuttanut sukukalleuksien puolesta.
Kyllä sen verran pelkään, että en jostain turvesoilta ja metsäojituksilta vetensä saavan humusjärven suurhaukea lastenlapsille syötä.Niissä on liikaa elohopeaa. Suuren ja kirkasvetisen järven isompaa haukea voin maistaakin, joskin parhaimpia ovat 1,5 - 3kg hauet. Nuo isot päästämme menemään.
Toisaalta kun kerran norpaksi luulivat niin kaipa se Saimaasta on saatu ja luultavasti syömäkelpoinen.Vaikka muuten tuon ikäiselle ukoille (samaa sarjaa olen itsekin) lienee se ja sama, minkälaista kalaa syö, terveyshyötý voittaa haitat. Lasten ja nuorempien aikuisten, etenkin lisääntymisikäisten naisten on syytä huomioida hauen syöntisuositukset.
Kun haukea ostatte ja syötte, niin kysykää minkälaisesta vedestä se on pyydystetty.
Muru hei takki auki, täältä tulee hauki, joka susta tykkää!
Aloitin viime kesänä kalastuksen, ja inhokkini on, kun hauki iskee kiinni. Vaikka olisi pienikokoinenkin, niin sen irrottaminen koukusta on puuhaa, josta en välitä.
Jos oikeasti isokokoinen hauki nappaa, niin pyydän kyllä kumppanini apuun. :D
Muita kaloja en pelkää, mutta hauki, hyh. Eikä se ole edes hyvää.
Vierailija kirjoitti:
Aloitin viime kesänä kalastuksen, ja inhokkini on, kun hauki iskee kiinni. Vaikka olisi pienikokoinenkin, niin sen irrottaminen koukusta on puuhaa, josta en välitä.
Jos oikeasti isokokoinen hauki nappaa, niin pyydän kyllä kumppanini apuun. :D
Muita kaloja en pelkää, mutta hauki, hyh. Eikä se ole edes hyvää.
Isojen haukien kanssa saa tehdä ihan töitä mutta aika harvinaisiksi ovat käyneet. Niitä pieniä riesoja taas on niin prkleesti.
Ilmeisesti ne isot pitäisi päästää vapaaksi ja pienet ottaa pois mutta tästä ei taida olla laajaa yhteisymmärrystä.
Kyllä hauestakin saa hyvää murkinaa mutta se on niin kuivaa että saa olla tarkkana. Kokeile suolaamista.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Aloitin viime kesänä kalastuksen, ja inhokkini on, kun hauki iskee kiinni. Vaikka olisi pienikokoinenkin, niin sen irrottaminen koukusta on puuhaa, josta en välitä.
Jos oikeasti isokokoinen hauki nappaa, niin pyydän kyllä kumppanini apuun. :D
Muita kaloja en pelkää, mutta hauki, hyh. Eikä se ole edes hyvää.
Isojen haukien kanssa saa tehdä ihan töitä mutta aika harvinaisiksi ovat käyneet. Niitä pieniä riesoja taas on niin prkleesti.
Ilmeisesti ne isot pitäisi päästää vapaaksi ja pienet ottaa pois mutta tästä ei taida olla laajaa yhteisymmärrystä.
Kyllä hauestakin saa hyvää murkinaa mutta se on niin kuivaa että saa olla tarkkana. Kokeile suolaamista.
Savustaminenkin toimii.
Yäk, yökötti kun peratessa löytyi lapamatoja tai jotain matoja hauen vatsasta.
Oli 7-8 kilon jötkäle.
Empä taida enää haukiin koskea, oli se näky kuvottava.
Petoja ne on, syö kaiken mitä tielleen osuu, sorsista lähtien.
En ruokana koske, kerran tein mökkinaapurille kalapullia, itse en sitä syö.
Vierailija kirjoitti:
Yäk, yökötti kun peratessa löytyi lapamatoja tai jotain matoja hauen vatsasta.
Oli 7-8 kilon jötkäle.
Empä taida enää haukiin koskea, oli se näky kuvottava.
Ei ne hauen suolistossa olevat madot ole ihmiseen tarttuvia lapamato. Jotain samansukuisia laakamatoja (lokkimato, lahnamato, miten niitä missäkin nimitetään) tai pyöreitä ja ruskeita suolinkaisia. Muutama sata haukea on viime vuosina tullut suolistettua. Yhdessäkään ei ole ollut matoja. Muissa kaloissa kuten lahnoissa aina silloin tällöin. Senkus syöt ne hauet.
Lapamadon toukka elää kalan lihaksessa ja on niin pieni, että sitä on vaikea havaita. Siksi haukifile on syytä pakastaa ennen käyttöä ja kypsentää kunnolla. Pakastus pitää tehdä suolahauellekin, suolaus ei toukkaa tapa. Vaikka melko harvinainen taitaa lapamato kyllä nykyään olla.
Vierailija kirjoitti:
Petoja ne on, syö kaiken mitä tielleen osuu, sorsista lähtien.
En ruokana koske, kerran tein mökkinaapurille kalapullia, itse en sitä syö.
Hauki kuten muutkin isot petokalat (lohet, taimen, kuha ahven) syö saaliinsa tuoreena, käytännössä elävänä.
Useimmat muut kalat (muikkua ja siikaa lukuunottamatta) kaluavat suihinsa kaikki raadot oli se sitten kala, lintu tai nisäkäs.
Se on sitten oma valintasi, kumpia pidät parempana ruokana.
En pelkää, mutta olen sen kanssa varovainen: on mokomalla hampaita kielessäkin.
Voissa paistettuna hauki on hyvää.
Olen huolissani kun pieni koirani tykkää polskia järvesä. Ei nyt ulapalle lähde mutta käy melko syvälläkin kääntymässä. Koira painaa 4kg. Onko mahdollista, että tuommoinen mötkö nappaa sen? :/
Vierailija kirjoitti:
Olen huolissani kun pieni koirani tykkää polskia järvesä. Ei nyt ulapalle lähde mutta käy melko syvälläkin kääntymässä. Koira painaa 4kg. Onko mahdollista, että tuommoinen mötkö nappaa sen? :/
no kyllä nappaa
älä anna uida
Tappajahauki, hauki, hauki
Suu on sillä auki, auki
Jos joku kiinni jää
Päättyy matkanpää
Pelkään. En ui järvissä juuri tästä syystä.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Aloitin viime kesänä kalastuksen, ja inhokkini on, kun hauki iskee kiinni. Vaikka olisi pienikokoinenkin, niin sen irrottaminen koukusta on puuhaa, josta en välitä.
Jos oikeasti isokokoinen hauki nappaa, niin pyydän kyllä kumppanini apuun. :D
Muita kaloja en pelkää, mutta hauki, hyh. Eikä se ole edes hyvää.
Isojen haukien kanssa saa tehdä ihan töitä mutta aika harvinaisiksi ovat käyneet. Niitä pieniä riesoja taas on niin prkleesti.
Ilmeisesti ne isot pitäisi päästää vapaaksi ja pienet ottaa pois mutta tästä ei taida olla laajaa yhteisymmärrystä.
Kyllä hauestakin saa hyvää murkinaa mutta se on niin kuivaa että saa olla tarkkana. Kokeile suolaamista.
Välimittoja on kokeiltu länsinaapurissakin hyvällä menestyksellä alamittojen sijaan ja ne tosiaan tekevät kalakannoille hyvää kun parhaimmat geenit ja tehokkaimmat lisääntyjät (eli ne isot vonkaleet) jäävät jatkamaan sukuaan. Alamittojen ongelma on että kalakanta kääpiöityy, koska alamittaisina kutevien kalojen geenit selviävät parhaiten. Lisäksi keskikokoisiin petokaloihin kertyy vähemmän raskasmetalleja ym joten ruokapöydässäkin ne ovat isoja parempi vaihtoehto.
Ranskalaiset pitävät haukea suuressa arvossa mutta se on kyllä helppo pilata joko kypsentämällä tai maustamalla liikaa. Yksi ranskalaisen keittiön erikoisuus on neuloa ison hauen lihaan ontolla neulalla silavaa jolloin siihen saadaan lisää makua ja rasvaa. Samaa konstia on aikanaan käytetty myös myyn vähänrasvaisen lihan kanssa, mm jäniksiin tai naudan vähärasvaisiin osiin kuten fileeseen.
Vierailija kirjoitti:
Munasiltaan iltapimeällä järvessä uidessa on joskus vähän huolestuttanut sukukalleuksien puolesta.
Miksi vain iltapimeällä? Hauki on hyvinkin päiväaktiivinen kala :D
Hui hai hauki..