KETSUPPI ON TERVEELLISTÄ!!
Kommentit (12)
Googletin, mutta en löytänyt mitään tietoa ketsupin terveellisyydestä.
Sen sijaan löysin tietoa, että ketsuppi harvoin valmistetaan tuoreista tomaateista ja että se sisältää tosiaan suolaa, sokeria, etikkaa ja muita mausteita sekä lisäaineita.
Suomalaiset ketsupit lisäksi ovat vesipitoisempia, kuin ulkomaalaiset. Sen vuoksi niihin tarvitsee laittaa lisäaineita säilyvyyden parantamiseksi. Eli vähemmän tomaattia - enemmän vettä.
Lisäksi se noin kolmen prosentimn suolamäärä ketsupissa ei yhdessä ketsuppiannoksessa (noin ruokalusikallinen) nosta ruuasta saadun suolan määrää niin paljoa että sillä olisi mitään merkitystä. Sokeriakaan eiole paljoa, ja etikka tai mausteet eivät tietääkseni ole epäterveellisiä. Tai ainakaan sen epäterveellisempiä ketsupin seassa kuin salaattikastikkeen tai ruuan seassa.
Tosin ketsupeissa on eroja, mä ostan vaan Heinzin ketsuppia koska se maistuu hyvältä, toisin kuin halvemmat litkut.
Vierailija:
Googletin, mutta en löytänyt mitään tietoa ketsupin terveellisyydestä.Sen sijaan löysin tietoa, että ketsuppi harvoin valmistetaan tuoreista tomaateista ja että se sisältää tosiaan suolaa, sokeria, etikkaa ja muita mausteita sekä lisäaineita.
Suomalaiset ketsupit lisäksi ovat vesipitoisempia, kuin ulkomaalaiset. Sen vuoksi niihin tarvitsee laittaa lisäaineita säilyvyyden parantamiseksi. Eli vähemmän tomaattia - enemmän vettä.
Sen verran kuitenkin, että ketsuppi sisältää moninkertaisesti enemmän lykopeenia (joka on tomaatin erittäin terveellinen ainesosa, ehkäisee mm. syöpää ja verisuonitauteja) kuin tuore tomaatti. Saadakseen nämä terveysvaikutukset, riittä ketsuppia pieni määrä, jolloin suolan ja sokerin osuus on minimaalinen. Sokeri ja suola ovat kohtuudella nautittuna terveellisiä, suola eli natriumkloridi jopa terveydelle välttämätön; elimistö ei osaa valmistaa sitä itse.
Ja jos pientä lisäainemäärää pelkää, ketsuppeja saa kyllä ilman lisäaineitakin.
KETSUPPI ON TERVEELLISTÄ!
Mitkä tuotteet sisältävät lykopeenia?
Tomaateissa ja tomaattituotteissa kuten ketchupissa, tomaattisoseessa, tomaattikastikkeessa ja tomaattimehussa lykopeenia on kaikkein eniten, ja ne muodostavat 85 % lykopeenin saannista. Tutkimuksissa on todettu myös että tomaateissa oleva lykopeeni imeytyy paljon paremmin verenkiertoon, jos se ensin kuumakäsitellään sellaisiksi tuotteiksi kuten ketchup, sose, kastike ja mehu. Siten jalostetut elintarvikkeet kuten ketchup ovat parempi lykopeenin lähde kuin tuoreet tomaatit. Lykopeenia on myös vesimelonissa, verigreipissä, ruusunmarjassa, aprikooseissa, veriappelsiineissa sekä punaisessa chilissä, joskin vähemmän.
Eli eiköhän meidän suomalaisten ongelma ole enemmänkin liiallinen suolan saanti kuin lykopeenin puute :/. Suomalaisten suolan saanti hipoo 10 g /vrk kun sen pitäisi olla 5 g/vrk.
Enemmän suolaa saadaan esim. juustoista, makkaroista ja levitteistä.
Se ei todellakaan ole paljon, tuplamäärän suolaa yhteen ketsuppiannokseen verrattuna saa syömällä yhden sämpylän ilman mitään leikkeleitä tai margariinia. Leikkeleet ja margariinit siihen lisänä niin suolamäärä kasvaa jo moninkertaiseksi...
Suurin osa suomalaisista tekee ruuasta vähäsuolaista ja saa niitä suosituksia ylittäviä suolamääriä nimenomaan leikkeleiden ja juuston syönnillä, sipseitä, leivästä jne.
Lisäisin vielä että ihminen tarvitsee myös suolaa kohtuullisen määrän, ja varsinkin kesäkuumalla suolan saannista tulisi huolehtia että sitä tosiaan saa riittävästi, eikä se ketsuppi vähäsuolaisessa ruuassa todellakaan ole haitallista.
Approximate Lycopene Content of Various Foods
Food Lycopene Content
(mg/100g wet weight)
Apricot, dried 0.86
Grapefruit, raw pink 3.36
Guava, fresh 5.40
Guava juice 3.34
Papaya, fresh 2.00-5.30
Tomatoes, fresh 0.88-4.20
Tomatoes, cooked 3.70
Tomato sauce 6.20
Tomato paste 5.40-150.00
Tomato soup, condensed 7.99
Tomato powder, drum or spray dried 112.63-126.49
Tomato juice 5.00-11.60
Sun-dried tomato in oil 46.50
Watermelon, fresh 2.30-7.20
Ei tullut mieleen, että voisi vaikka kriittisesti arvioida lähdettä?
Itse asiassa tutkimusten mukaan lykopeenia saa parhaiten öljypohjaisista kastikkeista, koska se lykopeeni on öljyliukoista.
Sen näköjään Felix unohti kertoa tuossa mainoksessaan.
Vierailija:
Ei tullut mieleen, että voisi vaikka kriittisesti arvioida lähdettä?Itse asiassa tutkimusten mukaan lykopeenia saa parhaiten öljypohjaisista kastikkeista, koska se lykopeeni on öljyliukoista.
Sen näköjään Felix unohti kertoa tuossa mainoksessaan.
Suomalaiset saa puolet vahemmän lykopeenia ravinnosta kuin suositus on...Vierailija:
Approximate Lycopene Content of Various Foods
Food Lycopene Content
(mg/100g wet weight)
Apricot, dried 0.86
Grapefruit, raw pink 3.36
Guava, fresh 5.40
Guava juice 3.34
Papaya, fresh 2.00-5.30
Tomatoes, fresh 0.88-4.20
Tomatoes, cooked 3.70
Tomato sauce 6.20
Tomato paste 5.40-150.00
Tomato soup, condensed 7.99
Tomato powder, drum or spray dried 112.63-126.49
Tomato juice 5.00-11.60
Sun-dried tomato in oil 46.50
Watermelon, fresh 2.30-7.20
Uskomatonta mutta totta...