Pinoon helppoja perunalisäkkeitä grillauksien kanssa
Kyllä on ihanaa kun girllikausi on käynnistynyt ja voi ulkoilun lomassa myös syödä ulkona. On niin tympeää aina lähteä kesken touhujen sisälle värkkäämään ruokaa perheelle. Noita grillattaviahan on vaikka kuinka paljon ja aina vaan lisää tulee erilaisia markkinoille, mutta mulle aiheuttaa päänvaivaa tuo perunalisäke sitten niiden grillailtavien kans. Olen tehnyt paljon nyyttiperunoita (kuorinut ja kuutioinut ja maustanut ja grillissä tai uunissa sisällä paistanut, mutta keksiikö joku jotain muuta? mielellään sais olla sellaista joka ei veisi kovasti aikaa vaan olisi helppoa. Ja jos sen voisi vielä grillissä valmistaa niin olisi täydellistä. En pidä pahana sitäkään, että esivalmisteluja (jos on pakko käyttää aikaa) voisi tehdä jo edellisenä iltana valmiiksi tai vaikka aikaisemmin ja pakastaa. idoeoita siis kehiin nyt.
Laitan tähän vielä meidän nyyttiperunoiden ohjeen, jos joku haluaa kokeilla:
Kuori ja kuutioi perunat n. 1cmx1cm kokoisiksi kuutioiksi.
laita kullekin ruokailijalle sopiva määrä perunakuutioita omaan foliopalaansa (siis jokaisella oma nyytti). Mausta suolalla ja ranskanperunamausteella. Lisää perunoiden päälle vielä n.ruokalusikallinen haluamasi makuista tuorejuustoa (maustamatonkin käy) ja voinokare. Voista tulee nyytin pohjalle sen verran nestettä, että laitan vain n. teelusikallisen vettä perunoiden sekaan ja kietaisen nyytin kiinni. Paistan joko uunissa miedolla lämmöllä kauan tai grillissä. Perunoiden kypsyminen vaatii ainakin 20 min paistamisen grillissäkin, monesti pidempäänkin. Tämä on hyvä huomioida, koska monet varsinaiset grillattavat tulevat paljon nopeammin. Siksi yleensä kypsytän ensin uunissa ne aiemmin ja sitten vain tuon grilliin lämpiämään grillauksen ajaksi (pihinä ihmisenä yritän säästää tuota kaasua, sitä kun pitää lähteä sitten kesken kaiken hakemaan, toisin kuin sähköä, jota vaan tulee ja tulee...)
Että näin! Hauskoja grillailuhetkiä!
Kommentit (9)
Harjaa isot kiinteät perunat hyvin puhtaiksi. Halkaise kahtia, keitä melkein kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Kaada vesi pois ja anna perunoiden kuivahtaa. Sivele pottujen pintaan öljyä sekä jotain maustetta, mistä tykkäät. Grillimauste, paprika, pippuri, yrttimauste tms...
Ja grilliin! Väriä pintaan, ei tarvitse sen kummemmin kypsentää, eli tulee aika pitkästi samaan aikaan kuin muutkin grillattavat. Ja on muuten hyvää!
Rapsakat kuoret on herkkua.
8-10 perunaa
Mausteseos:
1/2 dl (oliivi)öljyä
2 tl pippuria
2 tl currya
1 tl suolaa
1 tl kanelia
1 tl inkivääriä
Pese ja harjaa perunat huolellisesti, sillä kuoretkin syödään. Leikkaa perunat lohkoiksi. Sekoita isossa kulhossa öljy ja mausteet sekaisin ja lisää kulhoon perunalohkot. Pyörittele perunoita mausteseoksessa ja levitä ne sitten leivinpaperin päälle uunipellille. Paista 225 asteessa noin 30 minuuttia.
ostetaan kaupasta kilon rasia kevytperunsalaattia ja paistetaan patonkia seuraksi.
Kokeilin viimeksi ex tempore tämmöisiä ja hyviä tuli:
pese bataatit (yksi per syöjä riittää, vähempikin, jos on isoja) ja leikkaa noin sentin, puolentoista lohkoiksi. Laita lohkojen väliin hieman hunajaa ja rosmariinia, halutessasi ripaus suolaa ja pippuria. Pino bataatti takaisin " kokonaiseksi" , kääri folioon ja ei kun grilliin. Kypsyy n. 20-30 minuutissa.
Oli tosi hyvää, namsk!
Minä teen perunanyytit yleensä kypsiksi keitetyistä perunoista. Meillä kun tehdään kaksi lämmintä ruokaa päivässä, niin keitän lounaalle niin paljon että riittää myös saman viikonlopun grillipäivälliseen. Joskus keitän myös kokonaisia porkkanoita perunoiden seassa ja laitan niitä lisukkeeksi grilliruoan perunanyytteihin.
Nyytit meillä tehdään yleensä näin:
Keitetyt perunat kuorin ja pilkon viipaleiksi, foliopalan pohjalle siivu tai kaksi amerikanpekonia, sitten perunaviipaleita, mausteeksi suolaa ja mustapippuria. Päälle vielä nokare sulatejuustoa tai joskus vielä viipale amerikanpekonia. Perunat lämpenee samassa ajassa kuin muukin grillattava.
Sitten jos edellisenä iltana viitsii, niin sitähän voisi tehdä juusto-/kerma-/valkosipuliperunoita ihan perinteiseen tapaan uunissa. Seuraavana päivänä sitten grilliin lämpenemään foliovuoassa. Viime viikonloppuna tämä kokki oli laiska ja osti valmiita aurajuustoperunoita ja lämmitti ne grillissä em. tavalla;)
Grillaan myös kokonaisia (keitettyjä) perunoita, folioon vaan sellaisenaan valmiiksi keitetyt perunat.
Viipaloin perunat ja laitan folioon. Joskus laitan osaan nyyteistä aurajuustoa ja osaan valkosipulia (koska meillä lapset ei syö auraa), sitten vielä nokare voita ainakin noihin valkosipulilla maustettaviin.
Me yleensä keitämme uusia perunoita. Helppoa ja hyvää, ja kevyttä grillattujen juttujen vastapainoiksi. Nyt on saatavilla ainakin Kyproslaisia uusia perunoita, eivät vedä vertoja suomalaisille mutta hyviä nekin. Grilliin saatamme laittaa sitten muita kasviksia.
Nuo perunanyytit kuulosti herkullisilta, täytyypä heti seuraavalla grillailukerralla kokeilla.. Nyt ei tule mitään perunaohjetta mieleen, mutta lisään heti jos vaan saan päähäni jonkun..