Voiko vanhan valurautapannun puhdistaa lipeällä?
Asun kerrostalossa eikä mitkään polttohommelit onnistu. Voiko karstaisen kirpparipannun puhdistaa laittamalla sen lipeään likoamaan? Ei kai se rauta mitään ime itseensä - pestäänhän pannu operaation jälkeen huolella ja sitten öljytään normaalisti.
Kommentit (21)
Tietysti voi. Varo vaan ettei kukaan niele sitä lipeää. t. kemisti
Anna palaa. Lipeää ei misään tapauksessa voi jäädä pannuun niin että sillä olisi mitään merkitystä. Kerro sitten oliko sillä tehöa!
Millähän tiedolla bimboteinit alapeukuttaa? Kunhan vaan ei päästä lapsia maistamaan sitä lipeää. Puhdistustehosta en ole varma, mutta mitään haittaakaan siitä ei edes teoriassa voi olla.
Vierailija kirjoitti:
Millähän tiedolla bimboteinit alapeukuttaa? Kunhan vaan ei päästä lapsia maistamaan sitä lipeää. Puhdistustehosta en ole varma, mutta mitään haittaakaan siitä ei edes teoriassa voi olla.
Kun sitä valurautapannua ei puhdisteta kemikaaleilla, koska ne imetytyvät sinne pannuun. Missä vaiheessa voi olla varma, että se lipeä on varmasti puhdistunut pannusta?
Se pannu kannattaa puhdistaa ensin niin, että siinä keittää vettä, sitten käyttää tuota öljykonstia. Jos se on ulkopuolelta likainen, osta joku sellainen terässykerö (jos sulla ei ole semmoista jo) ja hankaa sillä. Saa sitä sisäpuoleenkin käyttää.
Puhdista pelkällä vedellä. Keitä ensin vettä, hankaa perusteellisesti ja kai kerrostaloissakin on sähköuuni, jossa voi paistaa valurautapannun läskin kanssa. Liesituuletin täysille ettei palokunta tule heti paikalle.
Kyllähän lipeällä karsta irtoaa hyvin, mutta sen jälkeen tarvitset uuden rasvapolton, koska lipeä poistaa kyllä sen suojaavan rasvankin. Tuolla öljyputsauksella ja teräsvillalla pitäisi kyllä irrota aika hyvin.
Vierailija kirjoitti:
Kyllähän lipeällä karsta irtoaa hyvin, mutta sen jälkeen tarvitset uuden rasvapolton, koska lipeä poistaa kyllä sen suojaavan rasvankin. Tuolla öljyputsauksella ja teräsvillalla pitäisi kyllä irrota aika hyvin.
Mä en ole ikinä rasvapolttanut valurautapannua. Mulle tuli pari kuukautta sitten yksi vanha pannu, joka oli ihan kuiva ja ruskea. Panin vain siihen paljon öljyä ekoilla paistokerroillta, ja hyvä on tullut.
Kai olet jo kokeillut teräsvillalla ja kiehuvalla vedellä?
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Millähän tiedolla bimboteinit alapeukuttaa? Kunhan vaan ei päästä lapsia maistamaan sitä lipeää. Puhdistustehosta en ole varma, mutta mitään haittaakaan siitä ei edes teoriassa voi olla.
Kun sitä valurautapannua ei puhdisteta kemikaaleilla, koska ne imetytyvät sinne pannuun. Missä vaiheessa voi olla varma, että se lipeä on varmasti puhdistunut pannusta?
Se pannu kannattaa puhdistaa ensin niin, että siinä keittää vettä, sitten käyttää tuota öljykonstia. Jos se on ulkopuolelta likainen, osta joku sellainen terässykerö (jos sulla ei ole semmoista jo) ja hankaa sillä. Saa sitä sisäpuoleenkin käyttää.
Pannu on ollut yön miedohkossa lipeässä liossa ja siitä lähti todella musta vesi. Läheskään kaikki törky ei tuolla liotuksella vielä irronnut. Sitä on pannun ulkosivuilla lähemmäs senttinen kerros, joten se ei pelkästään "tuherolla" hankaamalla ihan lahjaksi olisi lähtenyt - jos ollenkaan. Pannu on jostain 1950-luvulta ja siinä on kai kaikkien näiden vuosien karstat päällänsä. Liotus siis jatkuu.
-ap-
Valurautapannun käsittelyohje kerrostalon asukkaalle:
- sisäpinta: kuumenna pannu kunnolla, levy koko ajan nro 6,
-sen jälkeen lisää karkeata suolaa siis merisuolaa, jota saat ostettua kaupasta 2 dl
- lisää joukkoon 1/2 dl siis puolikas, öljyä
- sekoita koko ajan, puulastalla
- seos tummuu melkein mustaksi
-jos et saa pannua kunnolla sisäpinnalta puhtaaksi niin toista käsittely, huom. avaa todellakin kaikki ikkunat tai parvekeovi, tuuleta kunnolla koko ajan. Tulee tosi kova käry ja palovaroitin varmasti alkaa huutamaan.
- käsittelyn jälkeen huutele/pese pannu niin kuumalla vedellä, kuin hanasta tulee tai keitä pannussa vettä useamman kerran.
- kuivata pannu hellan levyllä kuivaksi ja lisää joko öljyä tai margariinia. Kun pannu on jäähtynyt kunnolla niin käännä se alaspäin esim. puuvillaisen pyyhkeen päälle, odottamaan seuraavaa käyttökertaa. Öljy tuppaa valumaan, mutta voi/margariini on hyvä rasvaukseen.
Ulkopinta:
Irroita joka käytön jälkeen karstaa. Se irtoaa, kun pannu on kuumana. Saat näin pikkuhiljaa siistin pannun, aikaa se vie, mutta jos sinulla mahdollisuus esim. mennä mökille, luontopuistoon tms. niin pannu vaan nuotioon palamaan.
Näin itse olen käsitellyt 70 v pannun kerrostalossa ja hyvä tuli. On jokapäiväsessä käytössä.
Jos valurautapannun ulkopinnassa on paksu karsta, on yleistä laittaa pannu mietoon (n.4%) lipeäliuokseen -ilman mahdollisia puuosia-, antaa olla paripäivää. Sitten lipeä pestään vedellä pois, neutraloidaan mahdolliset jäämätkin etikalla. Sitten kuivataan, kuumennetaan uunissa tai levyllä ja kun on oikein kuuma, levitetään suojaava rasva hyvin ohuelti. Kuumennus ja rasvaus toistetaan mahd.monta kertaa. Pannu on kuin uusi.
Lisäys edelliseen, lipeä liotus tehdään hyvin ilmastoidussa tilassa, parvekkeella tai hätätapauksessa kylppärissä esim ämpärissä kannen alla. Lipeä haihtuu ilmaan ja voi ärsyttää hengitysteitä. Lipeärakeet sekoitetaan aina veteen, eikä vettä rakeisiin, siinä on roiskumisvaaara. On hirveetä myrkkyä iholle tullessaan. Käytä suojalaseja ja pitkähihaisia vaatteita, ym kumihanskoja. 4%liemi aiheuttaa palovammoja. Suojaa lattia muovilla lähistöltä. Tokmannilta saa viemäriraetta joka on 100%lipeää. N.10euroa iso purkki. Riittää pitkäksi aikaa. Sillä voi putsata muutakin pinttynyttä. Esim.uunin puhdistusaine on 4%lipeää.
Valurautapannuun ei saa mitään saippuaa eikä lipeää laittaa milloinkaan. Odota kesää niin pääset polttamaan sen vaikka ihran kanssa.
Valurautapannu on huokoinen. Siellä ne lipeäyät tulee ruokaan pitkän aikaa.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Millähän tiedolla bimboteinit alapeukuttaa? Kunhan vaan ei päästä lapsia maistamaan sitä lipeää. Puhdistustehosta en ole varma, mutta mitään haittaakaan siitä ei edes teoriassa voi olla.
Kun sitä valurautapannua ei puhdisteta kemikaaleilla, koska ne imetytyvät sinne pannuun. Missä vaiheessa voi olla varma, että se lipeä on varmasti puhdistunut pannusta?
Se pannu kannattaa puhdistaa ensin niin, että siinä keittää vettä, sitten käyttää tuota öljykonstia. Jos se on ulkopuolelta likainen, osta joku sellainen terässykerö (jos sulla ei ole semmoista jo) ja hankaa sillä. Saa sitä sisäpuoleenkin käyttää.
Pannu on ollut yön miedohkossa lipeässä liossa ja siitä lähti todella musta vesi. Läheskään kaikki törky ei tuolla liotuksella vielä irronnut. Sitä on pannun ulkosivu
Ei taida olla turvallinen enää ruuan laittoon.
Se minkä lapsena 50-luvulla opin, valurauta -astioihin ei mitään saippuaa eikä.lipeää.
Upota ennemmin etikkaan pariksi päiväksi. Sitten hinkkaat teräsvillalla, missä ei ole saippuaa. Laitat sen jälkeen niin kuumaan uunin, kun saat. Vähän jäähtyneeseen pannuun hierot silavaa tai vaikka ruokaöljyä. Enimmät pyyhi rätillä pois ja sitten vielä toviksi uuniin.
Kun on netti nenän edessä hae valurautapannun puhdistus.
Valurauta kyllä imee itseensä aineita. Puhdista se vain kuumentamalla öljyä ja hinkkaa lika pois, anna jäähtyä ja lopulta vielä pyyhit öljyllä. Älä pese pesuaineella missään vaiheessa.